Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Πωλούνται παιδιά


ΒΑΓΔΑΤΗ Πάμπτωχες οικογένειες στο Ιράκ πωλούν νεογέννητα βρέφη και μικρά παιδιά ακόμη και για 200 ευρώ. Η ανέχεια, η ανεργία που πλήττει μαζικά τον πληθυσμό και η διαφθορά των κυβερνητικών υπαλλήλων διευκολύνουν τη δράση των εμπόρων που προωθούν τους ανηλίκους στην Ιορδανία, στην Τουρκία και στη Συρία, από όπου τα παιδιά πωλούνται συνήθως στην Ευρώπη.

Οι «έμποροι» παρουσιάζονται στην αρχή ως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα ή σε χήρες.

Τους προσφέρουν λιγοστά ρούχα ή τροφή και όταν πλέον έχουν αποκτήσει την εμπιστοσύνη των άπορων γονέων τότε τους υπόσχονται «ένα καλύτερο μέλλον» για τα παιδιά τους. Οι πιο φτωχές από αυτές συμβιβάζονται ακόμη και με 200 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις και αναλόγως της κατάστασης της υγείας και της ηλικίας των παιδιών οι τιμές μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 6.000

ευρώ.

«Πολλοί μπορεί να με βλέπουν σαν τέρας, αν όμως γνώριζαν πόσο δύσκολο είναι να ζεις σε έναν καταυλισμό προσφύγων, χωρίς σύζυγο, δουλειά και στήριξη από το κράτος ίσως άλλαζαν γνώμη» λέει η 38χρονηΣάρα Τάμιν,χήρα και μητέρα πέντε παιδιών. Λέει ότι δεν νιώθει τύψεις που έδωσε δύο από αυτά έναντι εξευτελιστικού ποσού.

«Αγαπώ όλα μου τα παιδιά και έκανα ό,τι μπορούσα για να τα κρατήσω όλα κοντά μου, έχασα όμως τον άνδρα μου όταν ήμουν έγκυος στο πέμπτο παιδί και από τότε η ζωή μας έγινε πολύ δύσκολη. Ξέρω ότι οι ανάδοχες οικογένειες θα τους προσφέρουν τροφή, εκπαίδευση και μια ευπρεπή ζωή που εγώ δεν θα μπορούσα να τους εξασφαλίσω»είπε στην εφημερίδα «Τhe Guardian». Oπως καταγγέλλουν αξιωματούχοι της αστυνομίας, η διαφθορά μεταξύ των κρατικών υπαλλήλων έχει λάβει πλέον τρομακτικές διαστάσεις δυσχεραίνοντας το έργο των διωκτικών αρχών.

«Οταν αυτά τα παιδιά φτάνουν στο αεροδρόμιο για να μεταφερθούν στο εξωτερικό, όλα τα έγγραφά τους φαίνονται νομότυπα και έτσι δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε στη χώρα χωρίς να υπάρχει σαφής ένδειξη ότι έχουν πέσει θύματα παράνομης διακίνησης» λέει οΦιράζ Αμπντάλα, αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας. Οι ίδιοι οι λαθρέμποροι ομολογούν ότι η διακίνηση παιδιών από το Ιράκ έχει γίνει πολύ εύκολη υπόθεση αφού οι κρατικοί λειτουργοί είναι πρόθυμοι να παραποιήσουν πιστοποιητικά γέννησης και διαβατήρια για λίγα δολάρια.

Εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων καταγγέλλουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα παιδιά αυτά πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι όργανα παιδιών από το Ιράκ πωλούνται σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: