Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Αυτοκτονία εφοριακού με… άγριο παρασκήνιο

Την κορυφή του παγόβουνου σε μια σκανδαλώδη υπόθεση παράτυπων και κατευθυνόμενων επανελέγχων φορολογικών υποθέσεων με μεγάλο οικονομικό (και πολιτικό, σε ορισμένες περιπτώσεις…) αντικείμενο αποτελεί η χθεσινή αυτοκτονία ανώτερου υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του «S».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αυτόχειρας υπάλληλος Α.Ρ. ήταν ο ένας εκ των δύο ελεγκτών που είχαν αναλάβει με εντολή του οικονομικού επιθεωρητή Γ.Ζ. τον επανέλεγχο μεγάλης υπόθεσης εικονικών τιμολογίων, στην οποία εμπλέκεται γνωστή επιχείρηση ΜΜΕ της χώρας. Το ΣΔΟΕ, με ένα πόρισμα που όσοι το έχουν δει έχουν να αφηγούνται ότι θύμιζε διπλό τηλεφωνικό κατάλογο (!), είχε διαπιστώσει αρχικά κατά συρροή έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων με σκοπό τη φοροδιαφυγή και είχε βεβαιώσει φόρους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τα πρόστιμα αυτά βεβαιώθηκαν και από τον τακτικό έλεγχο, που έχει καθοριστική σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά κατόπιν αιτήματος της επιχείρησης διατάχθηκε επανέλεγχος από τον οικονομικό επιθεωρητή Γ.Ζ. και ο φάκελος ανατέθηκε σε δύο ελεγκτές. Κατά τρόπο αξιοθαύμαστο, ο επανέλεγχος ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2008 με τη διαπίστωση, ότι δεν είχε ληφθεί ή εκδοθεί το παραμικρό εικονικό τιμολόγιο και τη διαγραφή του συνόλου των βεβαιωμένων φόρων!

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περίεργη αυτή εξαφάνιση των πρόσθετων φόρων και προστίμων διερευνά τώρα ο εισαγγελέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ο οποίος είχε καλέσει για περισσότερες εξηγήσεις τον ελεγκτή που οδηγήθηκε στο απονενοημένο διάβημα πριν υποχρεωθεί να εξηγήσει τα… ανεξήγητα, αναφερόμενος ενδεχομένως και στις ισχυρές πολιτικές και υπηρεσιακές πιέσεις που δέχθηκε για να καταλήξει στο πόρισμά του.

Καλά πληροφορημένες πηγές στο υπ. Οικονομικών τονίζουν, ότι ο αυτόχειρας δεν κατατασσόταν στην κατηγορία των «κακόφημων» στελεχών των ελεγκτικών υπηρεσιών, αλλά είχε δεχθεί άγριες πιέσεις, που έφθαναν στα όρια του ανοικτού εκβιασμού, για να καταλήξει στο απαλλακτικό του για τη γνωστή επιχείρηση ΜΜΕ πόρισμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι στο υπουργείο Οικονομικών λειτούργησε για περισσότερα από δύο χρόνια, μέχρι και το 2008, ένας τουλάχιστον περίεργος μηχανισμός, τον οποίο φέρεται να καθοδηγούσε κορυφαίος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου, με άριστες σχέσεις με την τότε πολιτική ηγεσία, ο οποίος σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί.

Ο μηχανισμός αυτός, που λειτούργησε υπό την καθοδήγηση του ανώτερου στελέχους Β.Σ., είχε ανοίξει ένα… ευρύχωρο παράθυρο για τη διαγραφή βεβαιωμένων φόρων, ο οποίος λειτουργούσε υπέρ φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Όπως καταγγέλλεται από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, στη διάρκεια της λειτουργίας του, ο συγκεκριμένος μηχανισμός προχώρησε σε αμφίβολης νομιμότητας επανελέγχους, κοινός παρονομαστής των οποίων ήταν η μείωση σε βαθμό… εξαφάνισης των βεβαιωμένων φόρων.

Στελέχη του υπουργείου που είναι σε θέση να γνωρίζουν ορισμένους από τους φακέλους που επανελέγχθηκαν με τέτοιες διαδικασίες, υπό την καθοδήγηση του Β.Σ., υπολογίζουν σε κολοσσιαία ποσά τους φόρους που έκαναν… φτερά από τα κρατικά ταμεία, κάνοντας λόγο για απώλειες που ενδέχεται να μετρώνται και σε δισεκατομμύρια ευρώ!

Η τραγική κατάληξη του Α.Ρ., τονίζουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να δώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τις εισαγγελικές αρχές το έναυσμα για μια πλήρη διερεύνηση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης, που όλα δείχνουν ότι δεν είναι καθόλου άσχετη με την απρόσμενη κατάρρευση των φορολογικών εσόδων τα τελευταία χρόνια, που ήταν μία από τις κυριότερες αιτίες της σημερινής δημοσιονομικής κρίσης.

Πηγή: sofokleous10.gr

1 σχόλιο:

pakys είπε...

τραγικά και θλιβερά γεγονότα....
τι μπορεί να γίνει;