Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Το τροπικό κλίμα της Ελλάδας (posted at skai.gr)

Έρευνα του Αστεροσκοπείου Αθηνών προβλέπει πως το κλίμα της χώρας μας από εύκρατο θα εξελιχθεί σταδιακά σε τροπικό


Μια τελείως διαφορετική χώρα θα είναι η Ελλάδα μετά από 20 χρόνια, καθώς το κλίμα της χώρας μας από εύκρατο θα εξελιχθεί σταδιακά σε τροπικό, με βάση πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια.

Βάσει της έρευνας, από το 2031 μέχρι το 2060 η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα θα είναι αισθητή όλες τις εποχές του χρόνου. Η μέγιστη θερμοκρασία του καλοκαιριού θα αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου και το φθινόπωρο κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς, ενώ μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου θα είναι υψηλότερη η θερμοκρασία την άνοιξη και το χειμώνα.

Στην ενδοχώρα, μάλιστα, θα έχουμε έως και 30 επιπλέον μέρες καύσωνα, με τον υδράργυρο πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η ετήσια μείωση των βροχοπτώσεων κατά 10%, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τα υδατικά αποθέματα της χώρας.

Παράλληλα, μέχρι το 2060 οι καλλιέργειες θα απαιτούν 40% περισσότερο νερό και η έλλειψή του θα οδηγήσει στην έλλειψη σημαντικών διατροφικών προϊόντων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.

Σύμφωνα μάλιστα, με τους ειδικούς η ανάγκη για εξοικονόμηση νερού είναι επιτακτικότερη από ό,τι το πρόβλημα της αύξησης της θερμοκρασίας.

Επίσης, μέχρι το 2060 τα εναπομείναντα δάση θα απειλούνται με αφανισμό από τις πυρκαγιές, με τη θερμοκρασία σε αυτά να αυξάνεται μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία ξεσπούν οι δασικές πυρκαγιές θα επεκταθεί κατά 6 επιπλέον εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κλίμα της Βόρειας Αφρικής μετακομίζει σιγά σιγά προς τα βορειότερα, με ορατό το ενδεχόμενο αυτό να επηρεάσει και τον τουρισμό, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα σπρώξουν το τουριστικό ρεύμα σε χώρες πιο βόρειες από την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: