Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

SOS από το Θανάση Λερούνη !


Κάντε Κλικ για μεγέθυνση
Ο Θανάσης Λερούνης στον προσωπικό του χώρο στο χωριό Μπρουμ

Δραματική έκκληση προς την κυβέρνηση του Πακιστάν, να καταβάλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να αποκτήσει την ελευθερία του και να επιστρέψει ασφαλής στην Ελλάδα, απευθύνει, με χειρόγραφη επιστολή του, ο Ελληνας εθελοντής στις κοιλάδες των Καλάς, Αθανάσιος Λερούνης, ο οποίος απήχθη, στις 8 Σεπτεμβρίου, από κουκουλοφόρους Ταλιμπάν, ύστερα από επίθεση στο σπίτι όπου διέμενε, στο χωριό Μπρουν.

Στην επιστολή του, που είναι γραμμένη στις 2 Οκτωβρίου, στην αγγλική γλώσσα και φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή του, αναφέρει ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο και ζητά να γίνουν δεκτοί οι όροι που θέτουν οι απαγωγείς για την απελευθέρωσή του, δηλαδή η καταβολή λύτρων 20.000 δολαρίων και η απελευθέρωση τριών ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν από τις πακιστανικές αρχές.

«Εάν τα παραπάνω αιτήματα δεν υλοποιηθούν, με ενημέρωσε (ο διοικητής των Ταλιμπάν) ότι θα έχω μεγάλα προβλήματα και ότι η ζωή μου θα τεθεί σε κίνδυνο», γράφει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα "Chitral Times", η αντιπροσωπεία με εξέχοντες μουσουλμάνους τοπικούς ηγέτες της κοιλάδας Μπουμπουρέτ, που είχε μεταβεί για δεύτερη φορά στο Νουριστάν, προκειμένου να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του Αθανάσιου Λερούνη με τους Ταλιμπάν, γύρισε με «άδεια χέρια».

Ωστόσο, μετέφερε τρία γράμματα του Έλληνα εθελοντή: ένα προς την πακιστανική κυβέρνηση, ένα προς τον Έλληνα πρεσβευτή στο Πακιστάν κι ένα προς τη μη κυβερνητική οργάνωση «Έλληνες Εθελοντές», με την οποία συνεργαζόταν ο Λερούνης, έως την απαγωγή του.

Η αποστολή είχε αναχωρήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά δεν κατάφερε να συναντήσει τελικά τους διοικητές των Ταλιμπάν, καθώς δεν βρισκόταν στην περιοχή Νουριστάν (του Αφγανιστάν), όπου κρατείται όμηρος ο Έλληνας εθελοντής.

Ωστόσο, αναμένεται να επιχειρήσει να επισκεφτεί την περιοχή για τρίτη φορά, προκειμένου να επιδιώξει νέα συνάντηση με τους απαγωγείς, αλλά παραμένει άγνωστο το πότε.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα, στις επιστολές του προς την οργάνωση των «Ελλήνων Εθελοντών» και προς την ελληνική πρεσβεία, ο Αθανάσιος Λερούνης, αναφέρει ότι είναι καλά στην υγεία του (σ.σ. τουλάχιστον έως την ημέρα που έγραψε το γράμμα) και ότι παραμένει με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τους όρους που θέτουν για την απελευθέρωσή του.

«Εργάστηκα ως εθελοντής στις κοιλάδες των Καλάς της περιοχής του Τσιτράλ, από το 1995, συμμετέχοντας σε εργασίες προς όφελος φτωχών Πακιστανών πολιτών, όπως κατασκευές σχολείων, συστημάτων ύδρευσης, κέντρων υποστήριξης μητέρων κ.α.» γράφει ο Αθανάσιος Λερούνης στην επιστολή του και συμπληρώνει ότι η πρεσβεία του Πακιστάν στην Ελλάδα είναι καλά ενημερωμένη για τις δραστηριότητες της οργάνωσης των «Ελλήνων Εθελοντών» στο Πακιστάν.

© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τραγωδία με ερωτήματα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης

Δύο νεαροί έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις «ο θάνατός τους οφείλεται σε διαρροή διοξειδίου του άνθρακα από ατελή καύση».

Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, πρόκειται για έναν 27χρονο Ελληνοϊταλό που βρέθηκε νεκρος στο δωμάτιό του τη νύχτα της Πέμπτης και έναν 28χρονο εμπορικό αντιπρόσωπο, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός το πρωί της Παρασκευής.

Τα αίτια της διαρροής ερευνούν οι Αρχές, ωστόσο εκτιμάται ότι το μονοξείδιο πέρασε από τον εξαερισμό. Για προληπτικούς λόγους το ξενοδοχείο εκκενώθηκε.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Ματθαίο Τσούγκα, ο θάνατος και των δύο νεαρών επήλθε από διαρροή μονοδειξίου του άνθρακα, που προκλήθηκε από ατελή καύση.

Οι δύο άτυχοι άνδρες εισέπνευσαν το αέριο την ώρα του ύπνου. «Στο αίμα τους ανιχνεύτηκαν συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό 70% και 80%. Κοιμήθηκαν και δεν ξύπνησαν ποτέ» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2006, δύο παιδιά οικογένειας Βρετανών έχασαν τη ζωή τους από διαρροή αερίου σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας.

Η τοξικολογική έρευνα στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είχε εντοπίσει υψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα των παιδιών, που βρέθηκαν νεκρά.

Carandiru massacre



The Carandiru massacre took place on Friday, October 2, 1992 in Carandiru Penitentiary in São Paulo, Brazil, and is considered a major human rights violation in the history of Brazil.

The massacre was triggered by a revolution of sorts in the prison, incited by prisoners. As the prison riot became harder to control, the Military Police stormed Carandiru. The result was that 111 prisoners were killed, 102 from gunshots fired by Military Police and nine from stab wounds, apparently inflicted by other prisoners before the arrival of the police. None of the sixty eight police were killed. Survivors claimed that the police also fired at inmates who already surrendered or tried to hide in their cells.