Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Οι Κασσάνδρες

Τhe New York Times

Με καταλαμβάνει συνεχώς αίσθημα απελπισίας για τη μοίρα του πλανήτη. Τα προγνωστικά έχουν γίνει πάρα πολύ απαισιόδοξα μόνον τα τελευταία χρόνια. Σε τι οφείλεται η απαισιοδοξία; Εν μέρει στο ότι ορισμένες από τις προβλεπόμενες αλλαγές, όπως η μείωση των πάγων στην Αρκτική, γίνονται πολύ ταχύτερα από όσο περιμέναμε. Εν μέρει, επίσης, επειδή διαπιστώνουμε πως ορισμένες αντιδράσεις της ίδιας της φύσης που διευρύνουν τις επιπτώσεις των εκπομπών καυσαερίων είναι ισχυρότερες από όσο είχαμε αντιληφθεί.

Το αποτέλεσμα είναι πως οι περιβαλλοντολόγοι έχουν εξελιχθεί σε Κασσάνδρες με το χάρισμα να προφητεύουν καταστροφές και την κατάρα να μην μπορούν να πείσουν κανέναν. Και δεν μιλάμε για καταστροφές στο απώτερο μέλλον. Η μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μάλλον δεν θα σημειωθεί πριν από το δεύτερο ήμισυ του αιώνα, αλλά θα έχει γίνει μεγάλη ζημιά ώς τότε. Μια δημοσίευση του περιοδικού Science από το 2007 μιλάει για «επικείμενη» μετάβαση σε ένα πιο ξηρό κλίμα στο νοτιοδυτικό μέρος της Βόρειας Αμερικής και επικαλείται την «ευρεία συναίνεση όλων των κλιματικών μοντέλων» για αλλαγή, με χρονοδιάγραμμα ετών ή δεκαετιών.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να υπογραμμίσω πως καμία τοπική καιρική εξέλιξη δεν μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όμως, θα είναι πολύ συνηθέστερα τέτοια φαινόμενα. Σε έναν ορθολογιστικό κόσμο, η κλιματική αλλαγή θα ήταν το κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα. Γιατί δεν είναι όμως; Εν μέρει επειδή είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς την προσοχή του κόσμου στο ίδιο θέμα. Και συνήθως μετά από ένα έτος με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες έπονται άλλα πιο δροσερά. Και είναι εύκολο να πιστέψει κανείς πως έχει παρέλθει ο κίνδυνος. Ο σημαντικότερος λόγος, όμως, που αγνοούμε συστηματικά την κλιματική αλλαγή είναι αυτός που επισήμανε ο Αλ Γκορ. Η αλήθεια αυτή είναι πολύ άβολη. Μια αντίδραση στην κλιματική αλλαγή με το σθένος που υπαγορεύει το μέγεθος της απειλής δεν θα είναι καταστρεπτική για την οικονομία στο σύνολό της, όσο κι αν έχει επικρατήσει αυτή η αντίληψη. Θα φέρει, όμως, τα πάνω κάτω στην οικονομία, πλήττοντας ισχυρά συμφέροντα και παράλληλα δημιουργώντας νέες ευκαιρίες. Και σε αντίθεση με τις βιομηχανίες του μέλλοντος, οι καθιερωμένες βιομηχανίες διαθέτουν στρατούς από λομπίστες που βρίσκονται σε πλήρη δράση.

Δεν είναι όμως μόνον θέμα συμφερόντων. Είναι και θέμα καθιερωμένων ιδεών. Επί τρεις δεκαετίες η κυρίαρχη πολιτική ιδεολογία της Αμερικής εξύψωσε τον ιδιωτικό τομέα και καταβαράθρωσε την κυβέρνηση. Η κλιματική αλλαγή, όμως, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον με δράσεις της κυβέρνησης. Και αντί να παραδεχθούν τα όρια της ιδεολογίας τους, πολλοί δεξιοί έχουν επιλέξει να αρνηθούν την ύπαρξη του προβλήματος. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ως τώρα το ανθρώπινο είδος στην καλύτερη περίπτωση ως ένα πολιτικό ζήτημα. Δεν ισχυρίζομαι πως η κυβέρνηση Ομπάμα έκανε λάθος να θέσει σε προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας. Επρεπε να δείξει στους ψηφοφόρους μια απτή επιτυχία πριν από τον Νοέμβριο. Πρέπει, όμως, να ακολουθήσει η νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή. Και τα οικονομικά μοντέλα συναινούν όλα στην άποψη ότι το κόστος της μείωσης των εκπομπών καυσαερίων είναι μικρότερο από αυτό που φοβόμαστε.

Πηγή: Καθημερινή

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Πρώτη σε ακρίβεια στην Ευρωζώνη η Ελλάδα

Άλλη μια διόλου τιμητική πρωτιά για την Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat του δείκτη καταναλωτή για το μήνα Σεπτέμβριος-09, είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρωζώνη.

Σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2008, τα είδη πρώτης ανάγκης ακρίβυναν περίπου 2,5%. Ειδικότερα: τα τρόφιμα 1,4%, δεύτερη ακριβότερη χώρα μετά τη Μάλτα, καθώς και τα είδη ένδυσης και υπόδησης 2,9%, πρώτη χώρα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.

Και μπορεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα να υποχώρησε στο επίπεδο του 0,7%, ωστόσο παραμένει από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη, η οποία έχει μέσο όρο στο επίπεδο του 0,3%.

Αν στα παραπάνω δεδομένα συνυπολογίσουμε ότι οι αυξήσεις των μισθών των καταναλωτών το 2009 κινούνται σχεδόν σε μηδενική βάση, η μείωση της αγοραστικής δύναμης είναι ακόμη μεγαλύτερη και άρα τα είδη ευρείας κατανάλωσης γίνονται πιο ακριβά.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Οίκος αντοχής

Στεγνές δολοφονίες & ευρωπαϊκό κουκούλωμα

Παραθέτω το εξής από τον φίλο Teo που το σήκωσε στον Οίκο Αντοχής:

[...] Η μούγκα των ευρωπαϊκών μηδίων: αφού δεν ήταν χριστιανή, δεν ήταν εβραία, κι ήταν μονάχα γυναίκα, μετανάστρια, μουσουλμάνα !

Η Marwa, 31 ετών











Η Marwa El-Sherbini, 31 ετών, έφτασε στη Γερμανία πριν τρία χρόνια, συνοδεύοντας τον σύζυγό της Ali El-Sherbini, που ολοκλήρωνε τη διδακτορική του διατριβή στη φαρμακολογία, στο Ινστιτούτο Max Planck της Δρέσδης. Η Marwa ήταν φαρμακοποιός και μέλος της εθνικής ομάδας handball της Αιγύπτου. Τις σπουδές του συζύγου χρηματοδοτεί το Αιγυπτιακό κράτος, και η διατριβή επρόκειτο να υποστηριχτεί σε λίγους μήνες. Η μικρή οικογένεια επρόκειτο να επιστρέψει στην Αίγυπτο πριν το τέλος του χρόνου.

Η Marwa el_Sherbini με τον σύζυγό της (φωτο EPA)












Ένα χρόνο πρίν, ο Alex W., Γερμανός ρωσσικής καταγωγής, 28 ετών, άνεργος, την βρήκε να παίζει με το 2 ετών παιδί της σε μια παιδική χαρά. Εκείνη, φορούσε μαντήλα, κι αυτός την προσέβαλε : ισλαμίστρια, βρωμιάρα, τρομοκράτισσα, της επιτέθηκε δε κάποιες φορές, προσπαθώντας να της βγάλει την μαντήλα
Εκείνη του έκανε μήνυση για ρατσιστική προσβολή και ρατσιστική βία. Ο Alex W. καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, σε πρόστιμο 780 ευρώ. Η ποινή του κρίθηκε μικρή και ο εισαγγελέας άσκησε έφεση, με την προοπτική μιας ενδεχόμενης φυλάκισης. Πολύ περισσότερο, που ο Alex W. είπε στην απολογίατου, πως δεν θα προσέβαλε ποτέ κάποιον, παρά μόνο άν ήταν ίσος του.
Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο, στο εφετείο της Δρέσδης, την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2009, παρόντος του συζύγου της Ali El-Sherbini και του τρίχρονου πλέον παιδιού της. Την ώρα που κατέθετε η Marwa, έγγυος στο δεύτερο παιδί τους, ο κατηγορούμενος της επετέθη με στιλέττο, της κατάφερε 18 πλήγματα, από τα οποία και υπέκυψε, μέσα στην αίθουσα του εφετείου. Ο Ali, που έσπευσε σε βοήθειά της, μαχαιρώθηκε και αυτός και.. κρατηθείτε : οι αστυνομικοί που κλήθηκαν (μέσω inerphone) να βοηθήσουν, θεώρησαν ότι ο Ali ήταν ο επιτιθέμενος (αφού είχε αράβικη φάτσα) και τον πυροβόλησαν. Βρίσκεται σε κώμα σε νοσοκομείο της Δρέσδης. Το παιδί είναι επίσης τραυματισμένο και παρακολουθείται από ψυχολόγους.
Ο εισαγγελέας είπε, πως επρόκειτο για μία πράξη ξενόφοβη ίσως, αλλά για μεμονωμένο περιστατικό από ανισόρροπο δράστη.
από την κηδεία της Marwa στην Αλεξάνδρεια(AP Photo/Nasser Nouri)














Την Κυριακή 5 Ιουλίου, ήρθε η οικογένεια της Marwa να παραλάβει τη σορό της, για να την κηδέψει την Δευτέρα στην Αλεξάνδρεια. Την ίδια μέρα έδινε διαδήλωση στη Δρέσδη, διαδήλωση, που μεταξύ άλλων καταδίκαζε τη σιωπή