Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Για να μαστουρώνουν και να πουρεδιάζουν τα μυαλά τους οι Γκρίνγκος !

Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που συνειδητοποιείς το μέγεθος της εξουσίας (όπλα, cash και μισθοφόρους) που έχει διαμορφωθεί σε χώρες όπως το Μεξικό, η Κολομβία, η Γουατεμάλα και σε άλλες Λατινοαμερικάνικες χώρες χάρις την ΜΑΣΤΟΥΡΑ που προμοτάρεται από ντόπιους και διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων. Με αποτέλεσμα, η όποια αντίδραση ενάντια σε τέτοιου τύπου καρτέλ (οχι για την ψυχή της μάνας τους και τις ψυχούλες που πουρεδιάζουν από τις παντός τύπου "σκόνες", αλλά χάρην άλλων καρτέλ) να είναι μια κανόνικότατη σύγκρουση διαστάσεων σύγχρονου πόλεμου!

Και όλα αυτά, γιατί οι έμποροι μαζί με τους "προμόουτερ και οπίνιον λήντερ" και άλλα λοιπά καμμένα καθίκια μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια τρομαχτική ζήτηση για κάψιμο εγκεφάλων!

Και να ένα από τα αποτελέσματα...να ποιά είναι η καθημερινότητα των απλών Μεξικανών για να μαστουρώνουν και να πουρεδιάζουν τα μυαλά τους οι Γκρίνγκος....


Associated Press
Στρατιώτες στα περίχωρα της Τιχουάνα

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη του Μεξικού η ομολογία ενός Μεξικανού από την Τιχουάνα ότι διέλυσε τα πτώματα 300 αντιπάλων συμμορίας εμπόρων με οξύ, προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη τους.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πληρωνόταν 600 δολάρια την εβδομάδα από αντίπαλη συμμορία βαρόνων για να κάνει αυτή τη «δουλειά».

Περισσότερα από 700 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Τιχουάνα το 2008 στον πόλεμο ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες για τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών της πόλης.

Πολλοί ακόμα αγνοούνται και πιστεύεται ότι απήχθησαν και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν.

«Μου έφερναν τα πτώματα και εγώ τα ξεφορτωνόμουν» δήλωσε ο Μέσα σε ένα εργοτάξιο όπου όπως είπε, διέλυσε 300 πτώματα.

Περισσότεροι από 5.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο ανάμεσα στα αντίπαλα καρτέλ για τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών πέρυσι στο Μεξικό, αριθμός διπλάσιος από αυτόν του 2007.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

IKEA


Κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου η Σουηδια άφησε τα στρατεύματα των ναζί να προελάσουν ανενόχλητα μέσα από την χώρα.Με αυτή την επιλογή φαίνεται να συμφωνούσε και ο κύριος Invgar Kamprad ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ΙΚΕΑ καθώς αποτελούσε ενεργό μέλος του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας. Ωστόσο κάπου στο 1950 παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος προφανώς επειδή η ιδιότητά του αυτή θα έβλαπτε την εικόνα και την κερδοφορία τις επιχείρησής του.Ο ρόλος του από κει και πέρα περιορίστηκε σε αυτόν του χρηματοδότη του per engdahl προσωπικού του φίλου και ηγέτη του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας..

Ντοκιμαντέρ της Σουηδικής τηλεόρασης προσφέρει ανατριχιαστικά στοιχεία για τη δράση της συγκεκριμένης πολυεθνικής. Το ΙΚΕΑ για να
τροφοδοτήσει 150 καταστήματα του σε 22 χώρες και να καταφέρει να έχει κέρδη μέχρι και 10,4 δις ευρώ το 2001 εκμεταλλεύεται τη φτηνή εργασία παιδιών στην Ινδία,το Πακιστάν,το Βιετνάμ και την Ινδονησία. Ποιο συγκεκριμένα το ΙΚΕΑ συνεργάζεται με προμηθευτές σε όλο το κόσμο που διαθετουν στις προαναφερθείσες χώρες μικρά εργοστάσια στα οποία δουλεύουν ακόμα και 14 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα παιδιά ηλικίας 6,7,8 χρονών. Τα παιδιά αυτα που κατασκευάζουν τα πάμφθηνα χαλιά του ΙΚΕΑ αποτελουν ουσιαστικά σκλάβους των προμηθευτών καθώς έχουν δοθεί σε αυτούς ως ενέχυρο για δάνεια που ζητούν οι οικογένειες τους. Τα παιδιά δεν επιστρέφονται αν δεν αποπληρωθούν τα δάνεια αυτά ύψους
35 δολαρίων (με τους τόκους). Σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται η δεν είναι όσο παραγωγικά πρέπει τα παιδιά αυτά κακοποιούνται, καίγονται με τσιγάρα, κρεμιούνται ανάποδα από δέντρα. Επιπλέον πληροφορίες αντλήθηκαν από το διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτές το ΙΚΕΑ χρησιμοποιει φτηνή καταναγκαστική εργασία πολιτικών κρατουμένων. Στη Μπούρμα της Ινδίας χρησιμοποιούνται από προμηθευτές του ΙΚΕΑ οι πολιτικοί κρατούμενοι της επαρχίας αυτής, όσοι δηλαδή αντιστέκονται στην ανελέητη εκμετάλλευση, στα σχέδια ντόπιων αφεντικών, καθώς και στα προγράμματα του ΔΝΤ και της ΠΤ. Πέρα όμως από τους φυλακισμένους εργάτες το ΙΚΕΑ διατηρει εργοστάσια στη Βουλγαρία, τη Ρωσία, τη Ταϊλάνδη και άλλες φτωχές χώρες ώστε με τα ψίχουλα που δίνει στους εργάτες του να εκτοξεύει τα κέρδη του πουλώντας βέβαια φτηνά για τους βολεμένους καταναλωτές του δυτικού κόσμου αλλά με τεράστιο περιθώριο κέρδους για το ίδιο..
Μια άλλη ειδικότητα του IKEA είναι να κατασκευάζει την εικόνα μιας ευαίσθητης κοινωνικά και οικολογικά επιχείρησης. Έτσι ενώ μπορεί να κάνει
όλα τα παραπάνω και πολλα περισσότερα που μας είναι απλώς άγνωστα και δυσεύρετα, χρηματοδοτεί μαζί με την Unicef προγράμματα ενάντια στην παιδική εργασία(!!!) Η υποκρισία και το ψέμα στο μεγαλείο της.. με διαμεσολαβητή τη Unicef, σπόνσορα το ΙΚΕΑ και στόχο την εξιλέωση των συνειδήσεών μας. Όσα αναφέρθηκαν, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις ισως, χαρακτηρίζουν τη δράση κάθε πολυεθνικής και απλά επαναλαμβάνουν κάποιες από τις συνήθεις τακτικές τους. Το παράδειγμα του ΙΚΕΑ είναι μόνο ενδεικτικό και το όνομα της εταιρίας θα μπορούσε να υποκατασταθεί από αμέτρητα άλλα γνώριμα ονόματα, κρίκους στην αλυσίδα του συστήματος εκμετάλλευσης. Ενός συστήματος που υπάρχει όσο το συντηρεί η παθητική συνενοχή και για το οποίο η μόνη λύση είναι η ανατροπή..

Η ημέρα που το Ισραήλ χρησιμοποίησε ένα 13χρονο παιδί σαν ανθρώπινη ασπίδα


Αναδημοσίευση από: http://atsarantos.blogspot.com/2009/01/13.html

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Τελικά ο λαός του Ισραήλ τον θέλει αυτόν το πόλεμο; Με όποιο κόστος;




Αρθρο του Ισραηλινού δημοσιογράφου Gideon Levy

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα Ηνωμένα Έθνη και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη απαίτησαν τη διεξαγωγή έρευνας για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ;

Για όλες τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων και τις καταστροφές κάθε λογής υποδομής, για τους χιλιάδες τραυματίες και τα ασφυκτικά πλήρη νοσοκομεία και νεκροταφεία, για τα ολοσχερώς διαλυμένα σπίτια και την παντελή έλλειψη ασφάλειας ενός ολόκληρου λαού, κάποιος πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος.

Μετά τη Σερβία και τη Ρουάντα, ίσως ήρθε η σειρά και του Ισραήλ. Για τις εξαίρετες ηγετικές τους ικανότητες και ψύχραιμες αποφάσεις, τρεις άνθρωποι παίρνουν τα εύσημα. Ο πρωθυπουργός της χώρας Εχούντ Ολμέρτ, ο ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς Εχούν Μπάρακ και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζίπι Λίβνι.

Ο Ολμέρτ αποτελεί τον μοναδικό ισραηλινό πρωθυπουργό που έστειλε τον στρατό του σε δύο πολέμους από επιλογή κι όχι λόγω συνθηκών, μέσα σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα . Κι ενώ, κατά τη διάρκεια της θητείας του, προχωρούσε σε βαρύγδουπες δηλώσεις περί ειρήνης, έχει καταφέρει να διενεργήσει δύο εξαιρετικά αιματηρούς πολέμους. Τουλάχιστον, η ιστορία θα έχει κάτι να τον θυμάται.

O Μπάρακ, από την άλλη, θα επωμιστεί το βάρος όλων των εγκλημάτων των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, οι οποίες ενεργούσαν υπό την κηδεμονία του. O βομβαρδισμός αστικών κέντρων, οι επιθέσεις κατά νοσοκομείων και ιατρικού προσωπικού, τα εκατοντάδες νεκρά και τραυματισμένα γυναικόπαιδα, οι εκτόξευση βομβών φωσφόρου κατά πολιτών αποτελούν δικά του επιτεύγματα.

Με την ενίσχυση, τη νομιμοποίηση και αποσιώπηση των πράξεων αυτών, με την υπόσχεση «διαφορετικών πολιτικών» αλλά με πλήρη συνεργασία με τους ανωτέρω τελικά, η Λίβνι κερδίζει επάξια μια θέση στο βάθρο των τριών ισραηλινών εγκληματιών πολέμου.

Η ισραηλινή κοινή γνώμη πως απαντά σ’ αυτά;

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη χώρα, ο Μπαράκ και η Λίβνι εμφανίζουν σημαντική άνοδο!

Πηγή: TVXS.gr

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

"Η πατρίδα μου λέει ψέμματα!"

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Uri Avnery για τα εγκλήματα της πατρίδας του.

Πριν από 70 χρόνια περίπου, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ένα αποτρόπαιο έγκλημα διαπράχθηκε στην πόλη του Λένινγκραντ. Για περισσότερες από χίλιες μέρες, μία εξτρεμιστική οργάνωση με το όνομα «Ο Κόκκινος Στρατός» κράτησε εκατομμύρια κατοίκους της πόλης ως ομήρους και προκάλεσε τα αντίποινα του Γερμανικού στρατού στις πόλεις.

Οι Γερμανοί δεν είχαν άλλη εναλλακτική από το να βομβαρδίσουν τους αμάχους και να επιβάλουν έναν απόλυτο αποκλεισμό, που προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Λίγο καιρό πριν, ένα παρόμοιο έγκλημα είχε διαπραχθεί στην Αγγλία. Η σπείρα του Τσώρτσιλ κρυβόταν ανάμεσα στον πληθυσμό του Λονδίνου, χρησιμοποιώντας εκατομμύρια αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Οι Γερμανοί ήταν αναγκασμένοι να στείλουν τη Λουφτβάφε και να μετατρέψουν την πόλη σε ερείπια. Το ονόμασαν «Αστραπή».
Αυτή θα ήταν η περιγραφή που θα εμφανιζόταν σήμερα στα ιστορικά βιβλία, αν οι Γερμανοί είχαν νικήσει στον πόλεμο.

Εξωφρενικό; Όχι περισσότερο από τις καθημερινές περιγραφές στα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, που επαναλαμβάνονται διαρκώς: οι «τρομοκράτες» της Χαμάς χρησιμοποιούν τους κατοίκους της Γάζας ως «ομήρους» και εκμεταλλεύονται τις γυναίκες και τα παιδιά ως «ανθρώπινες ασπίδες», δεν αφήνουν στο Ισραήλ καμία εναλλακτική λύση εκτός από το να τους μαζικούς βομβαρδισμούς, στους οποίους, προς μεγάλη θλίψη του Ισραήλ, χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και άοπλοι άνδρες σκοτώνονται και τραυματίζονται.

Σε αυτόν τον πόλεμο, όπως σε κάθε σύγχρονο πόλεμο, η προπαγάνδα παίζει βασικό ρόλο. Σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης του Δυτικού κόσμου αρχικά επαναλάμβαναν την επίσημη προπαγάνδα του Ισραήλ. Αγνόησαν σχεδόν εξ ολοκλήρου την παλαιστινιακή πλευρά της υπόθεσης, για να μην αναφέρω τις καθημερινές διαδηλώσεις των Ισραηλινών ειρηνιστών.
Η επιχειρηματολογία της Ισραηλινής κυβέρνησης («Το κράτος οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες του ενάντια στους πυραύλους Κασάμ») έγινε αποδεκτή ως απόλυτη αλήθεια. Η όψη εκ των έσω, ότι δηλαδή οι πύραυλοι ήταν τα αντίποινα για τον αποκλεισμό που έχει εξαθλιώσει ενάμισι εκατομμύριο αμάχους της Λωρίδας της Γάζας, δεν αναφέρθηκε καν.

Μόνο όταν οι τρομερές σκηνές από τη Γάζα άρχισαν να εμφανίζονται στις οθόνες του δυτικού κόσμου άρχισε η κοινή γνώμη να αλλάζει σταδιακά.
Ο πόλεμος – κάθε πόλεμος – είναι ένα κατασκεύασμα ψεμάτων. Είτε το ονομάσουν προπαγάνδα είτε ψυχολογικό πόλεμο, όλοι αποδέχονται πως είναι σωστό να λες ψέματα για τη χώρα σου. Οποιοσδήποτε λέει την αλήθεια διατρέχει τον κίνδυνο να τον ονομάσουν προδότη. Το πρόβλημα είναι ότι η προπαγάνδα είναι πιο πειστική για τον ίδιο τον προπαγανδιστή. Και αν πείσουμε τους εαυτούς μας ότι ένα ψέμα είναι η αλήθεια και ότι η παραποίηση είναι η πραγματικότητα, τότε δε μπορούμε πλέον να λάβουμε λογικές αποφάσεις.

Παραποίηση

Ένα παράδειγμα αυτής της διαδικασίας είναι η πιο σοκαριστική θηριωδία αυτού του πολέμου: ο βομβαρδισμός του σχολείου του ΟΗΕ στη Φακούρα, στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια. Αμέσως αφού το γεγονός έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, ο στρατός «αποκάλυψε» ότι μαχητές της Χαμάς έριχναν βλήματα από ένα σημείο κοντά στη είσοδο του σχολείου. Ως απόδειξη κυκλοφόρησαν μία αεροφωτογραφία που πράγματι έδειχνε το σχολείο και το σημείο. Μα μετά από μικρό χρονικό διάστημα ο επίσημος ψεύτης του στρατού χρειάστηκε να παραδεχτεί πως η φωτογραφία ήταν πάνω από έτους. Εν συντομία: μία παραποίηση.

Αργότερα, ο επίσημος ψεύτης ισχυρίσθηκε πως «οι στρατιώτες μας δέχθηκαν πυρά μέσα από το σχολείο». Μόλις μια μέρα μετά, ο στρατός παραδέχτηκε στο προσωπικό του ΟΗΕ ότι και αυτό ήταν ψέμα. Κανείς δεν είχε πυροβολήσει μέσα από το σχολείο, δεν υπήρχαν μαχητές της Χαμάς μέσα στο σχολείο, παρά μόνο τρομοκρατημένοι πρόσφυγες.
Αλλά η παραδοχή τους δεν έκανε σχεδόν καμία διαφορά πλέον. Μέχρι τότε, το Ισραηλινό κοινό είχε πεισθεί απολύτως πως «είχαν δεχθεί πυρά μέσα απ’ το σχολείο» και οι εκφωνητές της τηλεόρασης το διατύπωναν ως απόλυτο γεγονός.

Οπότε πήγε μαζί με τις άλλες θηριωδίες. Κάθε βρέφος μεταμορφώνεται, με το θάνατό του, σε ένα «τρομοκράτη» της Χαμάς. Κάθε βομβαρδισμένο τζαμί ακαριαία μετατρέπεται σε βάση της Χαμάς, κάθε πολυκατοικία μετατρέπεται σε κρυψώνα όπλων, κάθε σχολείο σε βάση οργάνωσης τρομοκρατίας, κάθε κυβερνητικό κτίριο σε «σύμβολο της κυριαρχίας της Χαμάς». Έτσι, ο Ισραηλινός στρατός διατήρησε την αγνότητά του, ως ο «πιο ηθικός στρατός στον κόσμο».

Η αλήθεια είναι πως οι θηριωδίες είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα του σχεδιασμού του πολέμου. Αυτό αντανακλά την προσωπικότητα του Εχούντ Μπαράκ, ενός άνδρα του οποίου η σκέψη και οι πράξει είναι ξεκάθαρα στοιχεία για αυτό που ονομάζεται «ηθική παράνοια», μία κοινωνιοπαθή διαταραχή.

Ο αληθινός σκοπός (πέρα από το να κερδίσει έδρες στις ερχόμενες εκλογές) είναι να τερματίσει την κυριαρχία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Στη φαντασία των σχεδιαστών, η Χαμάς είναι ένας εισβολέας που έλαβε την κυριαρχία σε μία ξένη χώρα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Μία πρώτη προτεραιότητα των σχεδιαστών του πολέμου ήταν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες σε στρατιώτες, γνωρίζοντας πως η διάθεση ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού που είναι υπέρ του πολέμου θα άλλαζε αν εμφανίζονταν στοιχεία για τέτοιες απώλειες. Αυτό συνέβη στο Λίβανο στον Πρώτο και στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή η σκέψη έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο διότι ολόκληρος ο πόλεμος είναι τμήμα της προεκλογικής εκστρατείας. Οι σχεδιαστές του πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον κόσμο από το να δει τις εικόνες του, με το να απαγορεύσουν τη δημοσιογραφική κάλυψη με τη βία. Αλλά σε ένα σύγχρονο πόλεμο, μία τόσο στείρα κατασκευασμένη οπτική δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς όλους τους άλλους – οι κάμερες είναι μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα στην κόλαση, και δεν μπορούν να ελεγχθούν. Το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει τις εικόνες ολόκληρη την ημέρα και φτάνει σε κάθε σπίτι.

Εκατοντάδες εκατομμύρια Αράβων από τη Μαυριτανία μέχρι το Ιράκ, πάνω από ένα δισεκατομμύριο Μουσουλμάνοι από τη Νιγηρία ως την Ινδονησία, βλέπουν αυτές τις εικόνες και φρίττουν. Αυτό έχει σημαντικές επιδράσεις στον πόλεμο. Πολλοί από αυτούς που βλέπουν τις εικόνες, θεωρούν τους ηγέτες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής ως συνεργούς του Ισραήλ στην πραγματοποίηση αυτών των θηριωδιών ενάντια στους Παλαιστίνιους αδερφούς τους.

Αν όταν ο πόλεμος τελειώσει η Χαμάς ακόμα υφίσταται, αιματοβαμμένη μα αήττητη, στο πρόσωπο του ισχυρού Ισραηλινού στρατού θα φαίνεται σαν φανταστική νίκη, μία νίκη του πνεύματος ενάντια στην ύλη. Αυτό που θα εντυπωθεί στις συνειδήσεις του κόσμου θα είναι η εικόνα του Ισραήλ ως ένα αιματοβαμμένου τέρατος, έτοιμου ανά πάσα στιγμή να διαπράξει εγκλήματα πολέμου και ανίκανου να σεβαστεί κανένα ηθικό φραγμό. Αυτό θα έχει τρομερές συνέπειες για το μακροπρόθεσμο μέλλον μας, για τη θέση μας στον κόσμο και για τις πιθανότητές μας να επιτύχουμε ειρήνη και ευταξία.

Σε τελική ανάλυση, αυτός ο πόλεμος είναι ένα έγκλημα ενάντια και στους Ισραηλινούς, ένα έγκλημα ενάντια στο Κράτος του Ισραήλ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Information Clearing House.

Πηγή: TVXS.gr

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Τι θα πάει στραβά στον κόσμο το 2009;

Οποιες προφυλάξεις και αν πάρουν οι πολιτικοί για να προστατεύσουν τα νώτα τους, πάντα αιφνιδιάζονται από το αναπάντεχο. Αυτό που βγάζει τις κυβερνήσεις εκτός προγράμματος και ανατρέπει τα σχέδιά τους είναι, όπως είχε πει και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Χάρολντ Μακ Μίλαν, «τα γεγονότα,αγαπητέ μου,τα γεγονότα» . Πέρυσι τέτοια εποχή, όλοι προέβλεπαν ότι το Πακιστάν θα παρέμενε μία από τις πιο ασταθείς και επικίνδυνες χώρες στον κόσμο. Ωστόσο ποιος είχε προβλέψει ότι τα ρωσικά τανκς θα εισέβαλαν στη Γεωργία, ότι θα ενέσκηπτε οικονομική κρίση ή ότι θα ξεσπούσαν οι χειρότερες ταραχές της τελευταίας 30ετίας στην Ελλάδα; Το αναπάντεχο είναι εκείνο που κυρίως τρομάζει
τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει το 2009. Ξαφνικά θα μάθουμε τα ονόματα μικρών πόλεων που θα βρεθούν στη ζώνη των συγκρούσεων, θα πληροφορηθούμε την εθνοτική σύνθεση των εμπόλεμων κοινοτήτων και θα κάνουμε μια επανάληψη στην ξεχασμένη Ιστορία για να δούμε γιατί το ξέσπασμα της βίας αποτελούσε πάντα μία πιθανότητα.


Το 2009 αναμενόμενη είναι μία ακόμη τρομοκρατική ενέργεια στο Πακιστάν ή η προκλητική εντατικοποίηση του εμπλουτισμού του ουρανίου στα εργαστήρια του Ιράν προκειμένου να δοκιμαστούν οι αντιδράσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Οι διπλωμάτες προετοιμάζονται για έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων στη Μέση Ανατολή για να σωθεί ό,τι είναι δυνατό από τη σύγκρουση στη Γάζα.

Τίποτε όμως δεν μπορεί να γίνει για να προετοιμάσει τις κυβερνήσεις για το άγνωστο ή για να κάνει τα υπουργεία Εξωτερικών να δώσουν σημασία στις προειδοποιήσεις ενός χαμηλόβαθμου διπλωμάτη σε κάποια απομακρυσμένη χώρα, ο οποίος βλέπει ένα τσουνάμι να κατευθύνεται προς το μέρος του.

Η επίθεση της Γεωργίας στη Νότια Οσετία, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου τον περασμένο Αύγουστο, έπιασε πολλούς εξαπίνης. Οχι όμως και τους Ρώσους, ούτε εκείνους τους διπλωμάτες που έστελναν προειδοποιήσεις για τις «παγωμένες συγκρούσεις» της Ευρώπης, δηλαδή τις άλυτες συγκρούσεις ανάμεσα στα πρώην μέλη της Σοβιετικής Ενωσης.

Μία από αυτές είναι το Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή στην οποία κατοικούν Αρμένιοι εντός των συνόρων του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν. Το 1988 το τοπικό κοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα που ζητούσε την ένωση με την Αρμενία. Η βία εναντίον των Αζέρων της περιοχής πυροδότησε την σφαγή Αρμενίων στην πόλη Σουμγκάιτ του Αζερμπαϊτζάν. Η σύγκρουση κλιμακώθηκε και το 1991 οι Αζέροι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Οι Αρμένιοι αντεπιτέθηκαν και ως το 1994 την επανακατέλαβαν μαζί με ένα κομμάτι εδάφους του Αζερμπαϊτζάν. Περίπου 600.000 αζέροι πρόσφυγες εγκατέλειψαν τα μέρη αυτά. Ωσπου να επιβληθεί η εκεχειρία που διαπραγματεύθηκαν οι Ρώσοι το 1994, είχαν σκοτωθεί 25.000 άτομα.

Ελάχιστα έχουν αλλάξει έκτοτε. Οι συνομιλίες που πραγματοποιούνται κατά καιρούς για την εξεύρεση λύσης έχουν αποτύχει. Η Αρμενία συνεχίζει να ελέγχει τις περιοχές που κατέλαβε και οι πρόσφυγες παραμένουν άστεγοι. Ο πλούτος όμως που απέκτησε το Αζερμπαϊτζάν λόγω πετρελαίου και η αυξανόμενη εχθρότητα που επιδεικνύει προς τη Ρωσία καθιστούν πιθανή μια επίθεση για να επανακαταλάβει την περιοχήπου θα προκαλέσει την αντεπίθεση της Αρμενίας, την επέμβαση της Ρωσίας και την ίδια διεθνή κλιμάκωση που είδαμε στη Γεωργία το περασμένο καλοκαίρι.

Επειτα υπάρχει η Υπερδνειστερία , μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων της Μολδαβίας με την Ουκρανία όπου κατοικούν κυρίως Ρώσοι και αποτελεί άντρο λαθρεμπορίου, διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Υπερδνειστερία ανακήρυξε την απόσχισή της από τη Μολδαβία πυροδοτώντας συγκρούσεις στις όχθες του Δνείστερου ποταμού. Η εκεχειρία υπογράφηκε το 1992 αλλά το πρόβλημα παραμένει άλυτο καθώς ο ρωσικός στρατός εμπόδισε τον έλεγχο της περιοχής από τη Μολδαβία. Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων θα προκαλέσει ευρύτερο πρόβλημα μεταξύ της Ρωσίας και των γειτόνων της.

Στα Βαλκάνια επίσης δεν αποκλείεται ένας νέος γύρος συγκρούσεων. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου δεν δέχονται την ανεξαρτησία της επαρχίας και μπορεί να πυροδοτήσουν βία για να συμπαρασύρουν τη Σερβία. Στη γειτονική πΓΔΜ, η αλβανική μειονότητα ενοχλείται από τις διακρίσεις εις βάρος της και λαχταρά ένωση με την Αλβανία. Και η ηρεμία στη Βοσνία μπορεί να αποδειχθεί παραπλανητική αν κάποιος από τους πρώην αντιμαχομένους επιχειρήσει να αλλάξει το status quo. Η Ευρώπη όμως είναι πιο προετοιμασμένη από την Ασία για το ενδεχόμενο προβλημάτων. Το παράδειγμα της Ταϊλάνδης δείχνει ότι οι δημοκρατίες δεν έχουν ανοσία στην υπονόμευση από τον όχλο. Η πολιορκία του αεροδρομίου, η απαξίωση της αστυνομίας και οι διαδηλώσεις έφεραν στο φως την κατάρρευση της κρατικής εξουσίας και το υποβόσκον μίσος ανάμεσα στη μεσαία τάξη των αστικών κέντρων και στους αγρότες υποστηρικτές του εξόριστου πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα. Ενα ακόμη στρατιωτικό πραξικόπημα μοιάζει πολύ πιθανό.

Οσο συνεχίζουν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, οι συγκρούσεις που είχαν παγώσει λόγω της γρήγορης ανάπτυξης θα ξανάρθουν στο προσκήνιο. Στην Ινδία εξεγέρσεις ξεσπούν στα βορειοανατολικά, ενώ στις κεντρικές επαρχίες μαοϊστές διεξάγουν τρομοκρατική εκστρατεία εναντίον κυβερνητικών στόχων. Το χειρότερο όμως ενδεχόμενο είναι η πιθανή ριζοσπαστικοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας της Ινδίας που αριθμεί 150 εκατ. μέλη, όπως δείχνει η εμφάνιση των οργανώσεων που ανέλαβαν την ευθύνη για τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες. Την περίοδο πριν από τις γενικές εκλογές του Μαΐου μπορεί να εκτοξευθεί η βία σε άνευ προηγουμένου επίπεδα.

Και η Κίνα έχει εθνοτικές εξεγέρσεις. Δεν φαίνεται πολύ πιθανό οι Θιβετιανοί να μπορέσουν σύντομα να αμφισβητήσουν ξανά το Πεκίνο, αλλά στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι αντιτίθενται βιαίως στην κινεζική κυριαρχία. Η κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην πρωτεύουσά τους Ξινγιάνγκ μπορεί να προκαλέσει τη βίαιη αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης.

Συγκρούσεις λόγω θρησκευτικών διαφορών απειλούν επίσης την Ινδονησία, όπου οι σφαγές χριστιανών από μουσουλμάνους στο Σουλαουέσι έχουν πυροδοτήσει αντίποινα που εντείνουν τις εντάσεις. Η κεντρική κυβέρνηση ασκεί μόνο αδύναμο έλεγχο στις απομακρυσμένες επαρχίες. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης μπορεί να τροφοδοτήσει την οργή, η οποία είναι εύκολο να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Παρόμοιες διαφορές υπάρχουν στις Φιλιππίνες όπου η μουσουλμανική εξέγερση στον Νότο, την οποία υποβοηθεί η Αλ Κάιντα, ενδέχεται να οδηγήσει στην τρομοκρατία. Οι θρησκευτικές διαφορές ανάμεσα στον μουσουλμανικό Βορρά της Νιγηρίας και στον χριστιανικό Νότο ήδη προκαλούν σποραδικά ξεσπάσματα βίας που μπορεί εύκολα να εξαπλωθούν.

Η φρίκη της Αφρικής
Η ΑΦΡΙΚΗ «υπόσχεται» πολλή φρίκη ακόμη: στη Ζιμπάμπουε, στη Σομαλία, στο Νταρφούρ και στο Κονγκό μπορεί να ξεσπάσουν πόλεμος, μακελειό και λιμός με την πιθανότητα να συμπαρασυρθούν και οι γείτονες καθεμιάς από τις περιοχές αυτές. Η σταθερότητα δεν πρόκειται να έρθει στην ήπειρο αυτή, αλλά ούτε στον υπόλοιπο ανήσυχο κόσμο, όσο η οικονομία, οι αγορές και το παγκόσμιο εμπόριο παραμένουν σε αναταραχή: το 2009 αναμένεται έτος το οποίο πολλοί πολιτικοί θα εύχονταν να είχαν αποφύγει.

Του ΜΙCΗΑΕL ΒΙΝΥΟΝ
© Τhe Τimes, 2009

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Αφιερωμένο σε όλα τα μαντρόσκυλα της πλουτοκρατίας!

Από την Αλίκη Γαλάνη
.
Αφιερωμένο εξαιρετικά στους δημοσιογράφους - θιασώτες της πολιτικής των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε θύτες και θύματα και στα δελτία ειδήσεων που από πρώτο θέμα κοντεύουν να παίζουν τον πόλεμο πριν τα αθλητικά.
.
ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΝΟΜΟΤΑΓΟΥΣ

Γράφω ποιήματα μέσα στα πλαίσια που ορίζουν
οι υπεύθυνες υπηρεσίες

Που δεν περιέχουν τη λέξη: Ελευθερία, τη λέξη:
Δημοκρατία

Δεν φωνασκούν: Κάτω οι τύραννοι ή: Θάνατος
στους προδότες

Που παρακάμπτουν επιμελώς τα λεγόμενα
φλέγοντα γεγονότα

Γράφω ποιήματα άνετα και αναπαυτικά για όλες
τις λογοκρισίες

Αποστρέφομαι τετριμμένες εκφράσεις όπως: σαπίλα
ή καθάρματα ή πουλημένοι

Εκλέγω σε πάσα περίπτωση την αρμοδιότερη λέξη
Αυτή που λέμε "ποιητική": στιλπνή, παρθενική,
ιδεατώς ωραία.

Γράφω ποιήματα που δεν στρέφονται κατά της
καθεστηκυίας τάξεως.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Πηγή: Press-gr.Blogspot

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Εξαφάνισε το ...Καρπενήσι! ...το Ταχυδρομικό Ταμιευτηριο σε χάρτη ημερολογίου του!


Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κυκλοφόρησε την περασμένη Κυριακή ένα καλαίσθητο ημερολόγιο για το 2009, μέσω κυριακάτικης εφημερίδας. Της πρώτης σε κυκλοφορία. Έτσι, χιλιάδες Έλληνες πληροφορήθηκαν από τον χάρτη που ενσωματώθηκε στις πίσω σελίδες, στα αγγλικά, ότι το Καρπενήσι.... δεν υπάρχει! Δεν αναγράφεται πουθενά. Ολόκληρη πρωτεύουσα νομού, ολόκληρη πόλη, την εξαφάνισαν.
Και να σκεφτεί κανείς ότι πρόσφατα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο άνοιξε κατάστημα στο Καρπενήσι.
Κρίμα, αλλά έτσι κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα. Με ανάθεση σε οίκο του εξωτερικού έγινε η εκτύπωση, όπως διαβάζουμε, του εν λόγω ημερολογίου. Χωρίς να αναφέρεται καν το Καρπενήσι, ενώ αναφέρονται κωμοπόλεις και χωριουδάκια. Δείχνει δρόμο απο την Λαμία μεχρι το Αγρίνιο εξαφνιζοντας την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας. Το Καρπενήσι αγνοείται.
Κρίμα και για έναν ακόμη λόγο. Και εδω γελάμε. Ο διευθυντής τού Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του POST BANK, όπως μετονομάστηκε, παντρεύτηκε στο Καρπενήσι… Καρπενησιώτισσα!!!

Από το Ευρυτανικά Νέα

Το Ιnternet κερδίζει και τα βιβλία!

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times οι εκδοτικοί οίκοι και οι πωλητές βιβλίων στην Αμερική αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Η περίοδος των Χριστουγεννιάτικων διακοπών που βρίσκεται στο τέλος της θεωρείται μία από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών. Οι εκδοτικοί οίκοι κάνουν περικοπές εξόδων και απολύουν προσωπικό. Η αλυσίδα Olsson's στην Washington χρεωκόπησε και τον Σεπτέμβρη έκλεισε. Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στην Φιλαδέλφεια Robin's θα κλείσει τον επόμενο μήνα.

Ο κύριος λόγος της κρίσης αυτής δεν είναι η η οικονομική ύφεση και ο αυξημένος ανταγωνισμός, αλλά το ότι έχουν αλλάξει οι συνήθειες των αναγνωστών. Πολλοί χρησιμοποιούν τώρα το Internet, για να αγοράσουν βιβλία και στη συνέχεια να το μεταπουλήσουν σε καλύτερη τιμή. Δεν πρόκειται για το online βιβλιοπωλείο Amazon, που έχει σημαντική θέση στον τομέα αυτό εδώ και μία δεκαετία, αλλά για ένα δίκτυο ερασιτεχνών που πωλούν από το σπίτι τους βιβλία. Για τους αναγνώστες και συλλέκτες βιβλίων " οι μεταπωλητές'' προσφέρουν σημαντική υπηρεσία. Μία μηχανή αναζήτησης βιβλίων όπως το ViaLibri.net μπορεί να συγκεντρώσει 20.000 πωλητές βιβλίων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι προσφέρουν εκατομμύρια βιβλία.

Από την Καίτη Σγουρού

Αναχώρηση ξένων από τη Γάζα, εν μέσω φόβων για χερσαία επίθεση από το Ισραήλ

Εκατοντάδες ξένοι εγκαταλείπουν σήμερα, Παρασκευή, τη Λωρίδα της Γάζας, μέσω του συνοριακού σταθμού Ερέζ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ολοκληρώνει τις προετοιμασίες εν όψει πιθανής χερσαίας επίθεσης. Αποκλεισμός 48 ωρών και στη Δυτική Όχθη. Αεροπορικές επιχειρήσεις κατά ηγετικών στελεχών της Χαμάς. Νέες εκκλήσεις από τη Δύση....