Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Ανάμνηση πλέον η λίμνη Κορώνεια


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μπορεί η εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδίου για τη διάσωση της λίμνης Κορώνεια να έχει πάρει παράταση, για τη ζωή στη λίμνη όμως, φαίνεται ότι είναι ήδη αργά. Η λίμνη Κορώνεια μόνο κατ' ευφημισμό μπορεί να αποκαλείται πλέον έτσι εφόσον έχει στεγνώσει τελείως.

Από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δοθεί παράταση μέχρι το 2010 προκειμένου να μη χαθούν τα κονδύλια 27 εκ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, για την εκτέλεση των έργων τα οποία θα δώσουν πνοή στο οικοσύστημα, της λίμνης.

Ομως με τις πρώτες υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού οι ελάχιστες εναπομείνασες ποσότητες νερού εξατμίστηκαν. Ο περαστικός διακρίνει τώρα την ξερή λεκάνη της Κορώνειας να απλώνεται σε όλο της το μεγαλείο αποκαλύπτοντας το βυθό της, λάσπη και βούρκος. Μαζί με το νερό, χάθηκαν και οι πελαργοί, οι ερωδιοί και τα υπόλοιπα υδρόβια πτηνά από την περιοχή.

Η «έγκαιρη» φυγή της ορνιθοπανίδας ήταν και το μόνο θετικό, σύμφωνα με την υπεύθυνη του γραφείου Β. Ελλάδος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, κ. Πέρη Κουράκλη, αφού έτσι, αποφεύχθηκαν οι μαζικοί θάνατοι πτηνών που είχαν σημειωθεί πέρσι και το 2004, όταν στη λίμνη είχε απομείνει ελάχιστο νερό ενώ επικρατούσαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πλήρης ξήρανση της λίμνης ήταν αναμενόμενη, καθώς τόσο οι περιορισμένες βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων ετών όσο και η καθυστέρηση των έργων εμπλουτισμού της, αλλά και η απουσία μιας πολιτικής ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στη σημερινή εικόνα της ερημοποίησης.

Τα έργα, πάντως, για την αναστροφή της σημερινής κατάστασης και την ανάκαμψη του οικοσυστήματος ξεκινούν σύντομα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Κορώνειας, Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών, κ. Σάββας Αναστασιάδης. Η σύμβαση για το πρώτο μεγάλο έργο της τάφρου που θα οδηγήσει τα νερά των χειμάρρων του Σχολαρίου και του Λαγκαδικίου στη λεκάνη της λίμνης βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συμβούλιο και «είναι θέμα ημερών η υπογραφή της και η εγκατάσταση του αναδόχου» σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη. Οπως τονίζει οι καθυστερήσεις του τελευταίου έτους οφείλονται στις ενστάσεις των εργολάβων που έφτασαν μέχρι το ΣτΕ.

Ωστόσο, οποιαδήποτε προσθήκη νερού θα βελτιώσει μόνο προσωρινά την κατάσταση της λίμνης, καθώς ό,τι έχει απομείνει από την Κορώνεια είναι πια ένας βούρκος, λάσπη που κρύβει τοξικούς οργανισμούς ή οργανισμούς που αντέχουν σε τοξικά περιβάλλοντα, επισήμανε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, κ. Μαρία Μουστάκα. «Η αποκατάσταση για την Κορώνεια είναι πολύ δύσκολη και θα πρέπει να γίνει με διεπιστημονική προσέγγιση και με την ταυτόχρονη προστασία της Βόλβης, η οποία επίσης βρίσκεται σε μέτρια οικολογική κατάσταση και χρειάζεται φροντίδα», κατέληξε.

Τρεις γυναίκες μέλη ανθρωπιστικής αποστολής νεκρές σε ενέδρα των Ταλιμπάν


ΚΑΜΠΟΥΛ. Τρεις γυναίκες, μέλη διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης και ο Αφγανός οδηγός τους, σκοτώθηκαν χθες σε ενέδρα πιθανότατα των Ταλιμπάν, έξω από την πρωτεύουσα Καμπούλ. Η αποστολή κινούνταν προς την επαρχία Λογκάρ, βορείως της αφγανικής πρωτεύουσας, όταν δέχθηκε τα πυρά αγνώστων ενόπλων, οι οποίοι επίσης επέβαιναν σε αυτοκίνητο. Πρόκειται για μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC), με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της συνδρομής Αφγανών προσφύγων, προσφέροντας καταλύματα και υγειονομική περίθαλψη. Ο πρόεδρος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης IRC, Τζορτζ Ραπ δήλωσε «συγκλονισμένος από την τραγική απώλεια» και ανήγγειλε ότι η οργάνωση θα διακόψει επ’ αόριστον τη δραστηριότητά της.

Χαρακτηρίζεται ως η πιο θανατηφόρα επίθεση των τελευταίων χρόνων εναντίον μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες έχουν εξαναγκαστεί να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους, λόγω ακριβώς της αυξημένης επικινδυνότητας, σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές οφείλουν να αναγνωρίσουν την ουδετερότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ωστόσο, τα βίαια επεισόδια έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν το 2001.