Τρίτη 27 Μαΐου 2008

To Ζητείται Ελπίς ακούγεται και μουσικά



Βloggers αλλά και καλλιτέχνες παρουσιάζουμε τη νέα μας δουλεία στο ξύλουργειο του Μύλου στη Θεσαλονικη την άλλη Τεταρτη.

Johnny & Tdi

Mερικά ηχητικά δείγματα θα βρειτέ στην σελίδα

http://www.myspace.com/bedivereoftheperfectsinews

Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Πέρασε ο καιρός

Η βιρμανική χούντα αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο των μελών των διεθνών οργανώσεων αρωγής.

Είκοσι ημέρες μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Ναργκίς στη Μιανμάρ, η βιρμανική χούντα αποφάσισε να επιτρέψει σε όλα τα μέλη διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων να συνδράμουν τους πληγέντες, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στο Ναϊπιντάου μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος στρατηγό Ταν Σουέ."Συμφώνησε να επιτρέψει την είσοδο όλων των μελών οργανώσεων αρωγής", δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μιανμάρ για να πείσει τη στρατιωτική χούντα να άρει τους περιορισμούς στην εισροή βοήθειας και στην είσοδο προσωπικού των οργανώσεων αρωγής προς τους πληγέντες.Ο κυκλώνας Ναργκίς έπληξε τη Μιανμάρ στις 3 Μαΐου και άφησε πίσω του τουλάχιστον 134.000 νεκρούς και αγνοούμενους.


Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Στην άμμο του Κονγκό αναβλύζει πετρέλαιο για την ιταλική Eni



Ο ιταλικός πετρελαϊκός όμιλος Eni εντόπισε σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων σε αμμολόφους στο Κονγκό και σκοπεύει να τις αξιοποιήσει οικοδομώντας την πρώτη μεγάλη αντισυμβατική πετρελαϊκή εγκατάσταση στην Αφρική. Εκτιμά μάλιστα ότι ενδέχεται να της αποφέρει πολλά δισ. βαρέλια πετρελαίου. Την είδηση αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η αξιοποίηση της πετρελαιοφόρου άμμου θα αρχίσει το 2011.

Ο ιταλικός κολοσσός δεν διευκρίνισε την κλίμακα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα 1.790 τ. χλμ. στα οποία έχει άδεια εκμετάλλευσης. Σύμφωνα, όμως, με τα αποτελέσματα των ερευνών επί δείγματος 100 τ. χλμ. που μελέτησε, η Eni υπολογίζει τα κοιτάσματα κάπου ανάμεσα στα 500 εκατ. με 2,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, αυτό σημαίνει πως συνολικά η περιοχή διαθέτει περισσότερα κοιτάσματα ισοδύναμου πετρελαίου από το σύνολο των αποθεμάτων της Eni, τα οποία ανέρχονται σε επτά δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Στην περίπτωση αυτή τα κοιτάσματα αυτά θα είναι ισότιμα με εκείνα των πετρελαιοπηγών στο Καζακστάν, όπου η Eni είναι μέλος της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης. Σύμφωνα, πάντα, με την FT, η Eni έχει συνάψει συμφωνία που της παραχωρεί όχι μόνον την εκμετάλλευση των αμμολόφων αλλά και επενδύσεις σε συμβατικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σε μια καινούργια μονάδα που θα παρέχει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας του Κονγκό. Συνολικά η Eni σχεδιάζει να επενδύσει 3 δισ. δολάρια στο Κονγκό στο χρονικό διάστημα 2008-11. Ενδέχεται να δαπανήσει πολλά δισ. για να αναβαθμίσει την κατεργασία του βαρέος πετρελαίου σε μορφή που να μπορεί να πωληθεί στις διεθνείς αγορές. Η Eni δραστηριοποιείται στο Κονγκό από το 1969 αλλά επιδεικνύει εντονότερο ενδιαφέρον για τη χώρα από το περασμένο έτος, οπότε αγόρασε περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων από τη γαλλική εταιρεία Maurel & Prom και εξαγόρασε την ανεξάρτητη πετρελαϊκή Burren Energy.

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Eκρηξη βίας κατά των ξένων στη Ν. Αφρική

Επιθέσεις με 22 νεκρούς, εμπρησμοί, λεηλασίες

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. «Προχωρούσε με το ποδήλατό του, όταν το πλήθος του επιτέθηκε. Τον έριξαν κάτω και έμεινε εκεί, ξαπλωμένος, για αιώνες»... Μάρτυρας των πλέον τρομακτικών επεισοδίων που έχει γνωρίσει η χώρα της από την εποχή του απαρτχάιντ, μια Νοτιοαφρικανή ανέλαβε να εξηγήσει στην αστυνομία όσα ο αιμόφυρτος γείτονάς της ήταν αδύνατον να εκστομίσει λόγω του σοβαρού του τραυματισμού. Σαν αυτόν δεκάδες οι τραυματίες· και οι νεκροί τουλάχιστον 22. Πρόκειται για τον απολογισμό ενός ανελέητου «κοινωνικού πολέμου», που ξέσπασε με αφορμή το ξενοφοβικό μίσος των φτωχών και που τώρα διευρύνεται αδιακρίτως προς κάθε εθνότητα και κοινωνική τάξη, απειλώντας να θέσει τη Νότια Αφρική εκτός ελέγχου.

Φυγή 6.000 από τη Ζιμπάμπουε

Μέχρι χθες το βράδυ έως και 6.000 μετανάστες από τη Ζιμπάμπουε είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους, καταφεύγοντας σε εκκλησίες, αστυνομικά τμήματα και δημαρχεία στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από το μένος δυσαρεστημένων Νοτιοαφρικανών, οι οποίοι αποδίδουν το χαμηλό επίπεδο διαβίωσής τους στην ολοένα και πιο αισθητή παρουσία των ξένων. Ολα άρχισαν, με μια επίθεση με δύο νεκρούς, την περασμένη εβδομάδα στην παραγκούπολη Αλεξάνδρα, πλησίον των αναβαθμισμένων συνοικιών του Γιοχάνεσμπουργκ. Πολύ γρήγορα τα επεισόδια επεκτάθηκαν στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, που προσελκύει τα τελευταία χρόνια, πέραν των εξόριστων από τη Ζιμπάμπουε, μετανάστες από τη Μοζαμβίκη, τη Νιγηρία, το Μαλάουι και το Κογκό.

Οι επιθέσεις συνεχίζονταν μέχρι και χθες, καθώς ομάδες ανδρών, οπλισμένων με μαχαίρια, ρόπαλα και δοχεία με βενζίνη, ξεσπούσαν την οργή τους εναντίον ξένων, καίγοντας σπίτια, λεηλατώντας καταστήματα, βιάζοντας γυναίκες. Επιθέσεις δέχθηκαν και Νοτιοαφρικανοί, οι οποίοι δεν ήταν ο αρχικός στόχος. Τουλάχιστον 250 άτομα έχουν συλληφθεί, αλλά είναι αμφίβολο ότι η αναταραχή θα πάρει τέλος έτσι απλά. Οι μετανάστες από τη Ζιμπάμπουε φθάνουν τα τρία εκατομμύρια άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των μεταναστών στη χώρα ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια.

«Πρόκειται για κλασικό μεταναστευτικό πρόβλημα», δήλωσε η Ρέιτσελ Κόεν, από τους Ιατρούς Χωρίς Σύνορα. Ωστόσο, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατηγορεί την κυβέρνηση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ότι απέτυχε να διευθετήσει εγκαίρως το θέμα της ξενοφοβίας και εξηγεί ότι η μαζική ροή μεταναστών σε συνδυασμό με ένα «ισχυρό εγκληματικό στοιχείο», οδήγησαν τη Νότιο Αφρική στη σημερινή εκρηκτική κατάσταση. «Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός για τα είδη πρώτης ανάγκης, για τη στέγη και τις θέσεις εργασίας»... «Βλέπουμε μαύρους να πολεμούν εναντίον φτωχών μαύρων ανθρώπων από άλλες χώρες», ανέφερε η επιτροπή. Από την πλευρά τους, οι μετανάστες καταγγέλλουν ότι οργανωμένες ομάδες εγκληματιών χρησιμοποιούν πλέον την ξενοφοβική βία ως πρόσχημα για να λεηλατήσουν και να ληστέψουν. «Οι μετανάστες έγιναν ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα κοινωνικά προβλήματα», μετέδιδε χθες το BBC.

«Σας εκλιπαρώ σταματήστε τη βία», ήταν η δραματική έκκληση του Αρχιεπισκόπου Νοτίου Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου, φανατικού πολέμιου του απαρτχάιντ και κατόχου του Νόμπελ Ειρήνης. «Δεν είναι τρόπος αυτός. Αυτά είναι τα αδέλφιά μας», δήλωσε στους Νοτιοαφρικανούς, καλώντας τους να θυμηθούν την εποχή που οι γειτονικές χώρες της Αφρικής στήριξαν τον μαύρο πληθυσμό και πολλές προσέφεραν καταφύγιο στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρά τον κίνδυνο επιθέσεων. «Δεν μπορούμε να τους ξεπληρώσουμε σκοτώνοντας τα παιδιά τους»...

Η εκκλησία των Μεθοδιστών, θύμα επίθεσης και αυτή, ζήτησε να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Αφρική γίνεται η Ελλάδα



Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας θα δημιουργήσει κλίμα ανάλογο των χωρών της Β. Αφρικής. Κίνδυνος να βυθιστούν πολλά νησιά από την άνοδο των υδάτων.

Σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Μούμα, καθηγητή Διεθνούς Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Fletcher School, συγγραφέα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές και κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης του 2007, οι επιπτώσεις στη χώρα μας θα είναι η συνεχής άνοδος των θερμοκρασιών, η οποία θα δημιουργήσει κλίμα ανάλογο των χωρών της Βόρειας Αφρικής.

Αποτέλεσμα θα είναι το φρέσκο νερό να γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο, ενώ η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα εξαφανίσει νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές.

Τις απόψεις αυτές ο διακεκριμένος αναλυτής τις εξέθεσε σε ένα πρωτότυπο ντιμπέιτ που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής και στο οποίο ήλθε σε αντιπαράθεση με τον επίσης καθηγητή Διεθνών και Επιχειρηματικών Σχέσεων του Fletcher School Μπρους Μακέινζ Εβερετ.

Ο δρ Μούμα τόνισε ότι το 2007 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά όλων των εποχών παγκοσμίως, με τις περισσότερες ερημοποιήσεις εκτάσεων σε Αφρική, Αμερική και Αυστραλία, έντονους τυφώνες και λιώσιμο περισσότερου πάγου στη Γροιλανδία. Οι πάγοι θα συνεχίσουν να λιώνουν με επιταχυνόμενους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απώλεια αρκτικού πάγου το 2007 ήταν 1 εκατ. τετραγωνικά μίλια πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2000.

Από την πλευρά του ο υπερασπιστής της οικονομικής σκοπιάς στο ντιμπέιτ δρ Εβερετ τόνισε ότι οι επιστήμονες έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο θέμα των προβλέψεων για τις κλιματικές αλλαγές, αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τον χρόνο και την ένταση με την οποία αυτές πρόκειται να συμβούν.

Στόχοι

Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ρεαλιστικότερων στόχων, που θα λαμβάνουν υπόψη και την οικονομική διάσταση πέρα από την περιβαλλοντική. Σύμφωνα με τον Εβερετ, τέτοιος στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 15% μέχρι το 2020 και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση κατά 70% μέχρι το 2050.

Το σενάριο για τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον θα πρέπει να έχει 100ετή ορίζοντα, και όχι 30ετή όπως συμβαίνει σήμερα και θα πρέπει να περιλαμβάνει προβλέψεις για την αύξηση του πληθυσμού, του ΑΕΠ, τις μελλοντικές ανάγκες για ενέργεια, τις δυνατότητες για προσφορά καυσίμων και την εξέλιξη της τεχνολογίας.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ

Κρύβουν τις πραγματικές απώλειες

ΣΤΟΥΣ 77.738 νεκρούς και στους 55.917 αγνοούμενους ανήλθε χθες ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τον κυκλώνα Ναργκίς που έπληξε τη Μιανμάρ στις 3 Μαΐου, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 43.328 θύματα. Ανεξάρτητοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος. Βρετανοί αξιωματούχοι μάλιστα έχουν δηλώσει ότι συνολικά οι νεκροί και οι αγνοούμενοι μπορεί να ξεπεράσουν τις 200.000.

Σήμερα, το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ θα οδηγήσει για πρώτη φορά εκπροσώπους του ξένου διπλωματικού σώματος σε ορισμένες περιοχές του Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι (νοτιο-δυτικά) που έχουν πληγεί από το σαρωτικό τυφώνα Ναργκίς, ανακοίνωσαν χθες δυτικές διπλωματικές πηγές.

Επείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα για τη συγκέντρωση 32,7 εκατ. ευρώ για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς, απηύθυναν χθες ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στη Μιανμάρ επιδεινώνεται τραγικά. Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ ανακοίνωσε τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας ανάμεσα στους πληγέντες.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Ελλάδα της Μεταπολίτευσης ... Ελλάδα της Δημοκρατίας..της πλάκας!

Από mail της εκπομπής .... πιστεύω αξίζει ...

Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα – 12/5/2008


Με επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΡΤ σήμερα, Δευτέρα 12-5, ανακοινώνει τη λήξη της συνεργασίας της με την εκπομπή. Αναλυτικά η ΕΡΤ αναφέρει:

«Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές "Θεματική Βραδιά" και "Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα". Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»


Στη συνάντηση ο κ. Παναγόπουλος είπε στον κ. Κούλογλου ότι η συνεργασία με την εκπομπή δε θα συνεχιστεί επειδή απλά… «δεν του αρέσει».

Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης αυτής εξηγεί καλύτερα η επιστολή που προηγήθηκε και εστάλη από τον Στέλιο Κούλογλου προς το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ:

ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ- ΕΡΤ


Kύριε Γόντικα,

Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.

Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.

Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.

9-5-2008
Μετά τιμής,
Στέλιος Κούλογλου.


-----------------------------------------

Η ανακοίνωση του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα στην ιστοσελίδα της εκπομπής.

Για να εκφράσετε την άποψη σας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΡΧΣ: www.rwf.gr
E-mail: info@rwf.gr

Παρόλα αυτά...

Η ΕΣΗΕΑ ΖΗΤΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

15 Μαΐου 2008

Επιδίωξη των επιχειρήσεων ενημέρωσης και της κυβερνητικής εξουσίας αποτελεί ο ασφυκτικός έλεγχος της ενημέρωσης.

Τα ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά, αναπαράγουν και προωθούν ιδεολογικά και επικοινωνιακά πρότυπα, υπονομεύοντας το δικαίωμα στην ενημέρωση, ενώ, ταυτόχρονα, επιτείνουν τα σημερινά κοινωνικά αδιέξοδα.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρηματικοί όμιλοι, κέντρα εξουσίας και δίκτυα ενημέρωσης επιδίδονται με όρους εμπορευματοποίησης σε χειραγώγηση της ενημέρωσης με στόχο το μοίρασμα του πλούτου και τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η δημόσια καταγγελία του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου σήμερα και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για λογοκρισία από την ΕΡΤ στην εκπομπή του, αναδεικνύει συμπεριφορές, που εκτός από τη διοίκηση της ΕΡΤ, εμπλέκουν και την Κυβέρνηση. Ο υπουργός Επικρατείας και η διοίκηση της ΕΡΤ, οφείλουν να δώσουν για την απαράδεκτη αυτή στάση τους αμέσως εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό, ενόψει, μάλιστα, και της συζήτησης σχετικών επερωτήσεων στο Κοινοβούλιο.

Στη περίπτωση της υπόθεσης Κούλογλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης ζητεί να ανακληθεί η απόφαση και να συνεχιστεί η μετάδοση, χωρίς καμία περικοπή, των ρεπορτάζ του συναδέλφου.

Τελευταία ενημέρωση: 05/15/2008

ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ !!

14-5-2008

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου για τον Σ. Κούλογλου

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για την απομάκρυνση του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου από την ΕΡΤ κι αν υπήρξε εμπλοκή της αμερικανικής πρεσβείας,όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, δήλωσε:

Είναι αλήθεια ότι αυτό δεν το έχω ακούσει. Έχω δεχθεί ερωτήσεις και μάλιστα μια εξ αυτών είναι επίκαιρη ερώτηση που θα απαντήσω την Παρασκευή στη Βουλή. Εκείνο που νομίζω ότι μπορεί κάποιος να συμπεράνει από τη μέχρι τώρα πορεία- γιατί δεν είναι χθεσινή η κυβέρνηση, ούτε ο ομιλών χθεσινός σε αυτή τη θέση, έχουν παρέλθει, ήδη, τέσσερα χρόνια και γνωρίζετε πολύ καλά πώς λειτουργούν τα πράγματα στη δημόσια τηλεόραση- είναι - και γνωρίζετε πολύ καλά- ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις του τύπου που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, δεν υπάρχουν επί αυτής της κυβερνήσεως.

Η χούντα δεν υποχωρεί στη Μιανμάρ



Τη στιγμή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μιανμάρ, η χούντα της χώρας επιχαίρει για την «λαϊκή έγκριση» των προτάσεών της για συνταγματική αναθεώρηση. Δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα του φονικού κυκλώνα Ναργκίς στις 2 Μαΐου που εξαφάνισε ολόκληρα χωριά από προσώπου γης και πλημμύρισε τεράστιες εκτάσεις, οι σχεδόν 2.500.000 άστεγοι Βιρμανοί παραμένουν αβοήθητοι. Παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται από όμορα κράτη, αλλά και από τον ΟΗΕ, το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ αρνείται να επιτρέψει την είσοδο διεθνών συνεργείων αρωγής στη χώρα, για την ανακούφιση των πληγέντων.

Αντιθέτως, οι δυνάμεις ασφαλείας εξαναγκάζουν όσους κατοίκους έχουν βρει καταφύγιο σε βουδιστικά μοναστήρια να τα εγκαταλείψουν. Οι βουδιστές μοναχοί είχαν πρωτοστατήσει σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις το 2007 και οι αρχές φοβούνται ότι θα υποκινήσουν νέα εξέγερση, εκμεταλλευόμενοι τη λαϊκή δυσαρέσκεια μετά τον κυκλώνα. Η αναλγησία των κυβερνώντων ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, αφού οι άνθρωποι που εκδιώκονται από τα μοναστήρια δεν έχουν ούτε καν πρόχειρα καταλύματα για να προστατευθούν από τις έντονες βροχοπτώσεις που αναμένεται να διαρκέσουν για μία περίπου εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ παρουσιάζουν μία εικόνα η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Χθες αναγγέλθηκε διά στόματος του πρωθυπουργού Τέιν Σέιν ότι η «πρώτη φάση της ανθρωπιστικής επιχείρησης ολοκληρώθηκε επιτυχώς και η κυβέρνηση προχωρά στη δεύτερη φάση, αυτήν της ανασυγκρότησης». Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο Σύνταγμα της χώρας εγκρίθηκε από το 92,4% του πληθυσμού. Εντούτοις, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επέκρινε το διεξαχθέν δημοψήφισμα ως παρωδία και προέτρεψε τη βιρμανική κυβέρνηση να επιτρέψει σε έμπειρους διασώστες από δυτικά κράτη και τις ΗΠΑ να βοηθήσουν το χειμαζόμενο λαό της.

Εκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ

Διπλωμάτες και ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι υπάρχουν ακόμη περιοχές όπου δεν έχει φτάσει οποιουδήποτε είδους ανθρωπιστική βοήθεια. Η ΜΚΟ Human Rights Watch προειδοποιεί ότι μέρος των εφοδίων που έχουν αποσταλεί στη Μιανμάρ, καταλήγουν στα χέρια της χούντας και των οπαδών της. Ηδη οι επιβεβαιωμένοι νεκροί και αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 65.000, αριθμός που θα αυξηθεί σημαντικά όταν ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή της καταστροφής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, μόνο το ένα τέταρτο των πληγέντων έχει προμηθευθεί μέχρι στιγμής σκηνές (περίπου 550.000). Ακόμη και αυτοί όμως, αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό, γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιη την εκδήλωση επιδημιών. Τα Ηνωμένα Εθνη συγκαλούν έκτακτη σύνοδο προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά κυρίως για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την αγορά σπόρων ρυζιού, ώστε να αναδιαρθρωθούν οι καταστρεμμένες καλλιέργειες.

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Μιανμάρ ώρα μηδέν



Σβήνουν μέρα με την ημέρα οι ελπίδες για τους 40.000 και πλέον αγνοούμενους από τον καταστροφικό κυκλώνα Ναργκίς που έπληξε τη Μιανμάρ το περασμένο Σάββατο. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί φτάνουν τους 23.000, ωστόσο οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί. Ο Βρετανός πρέσβης στην πρωτεύουσα Γιανγκόν δήλωσε στο BBC ότι το πραγματικό εύρος της καταστροφής αποκαλύπτεται σταδιακά, αφού πολλές από τις πληγείσες περιοχές δεν ήταν μέχρι σήμερα προσβάσιμες. Σύμφωνα με τις τελευταίες δορυφορικές απεικονίσεις της NASA, 5.000 τετραγωνικά χλμ. γης παραμένουν κάτω από το νερό.

Οι συνθήκες διαβίωσης για τους επιζήσαντες είναι άθλιες, καθώς ο αριθμός των αστέγων ξεπερνάει το 1.000.000 ανθρώπους. Οι ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και πόσιμο νερό αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών, όπως η δυσεντερία, η ελονοσία και η χολέρα. Το έργο της διάσωσης δυσχεραίνεται λόγω της συνεχιζόμενης υπολειτουργίας των συστημάτων ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών. Κορμοί δέντρων, ξηλωμένες οροφές κτιρίων και σήποντα πτώματα συνθέτουν εφιαλτική εικόνα στις πόλεις του νότου, ενώ ο καθαρισμός των δρόμων επαφίεται στο φιλότιμο των Βουδιστών μοναχών.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται δοκιμάζει τη σταθερότητα του δικτατορικού καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα από το 1962, καθώς όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πληγέντων, αλλά παρακωλύει και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό. Καθυστερεί την έκδοση αδειών εισόδου στη χώρα σε υπαλλήλους του ΟΗΕ, εθελοντές διασώστες και συνεργεία αρωγής. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, μάλιστα, χρειάστηκε να περιμένουν έως και πέντε ημέρες προτού να τους χορηγηθεί βίζα.

Η διεθνής κοινότητα δεν κρύβει τον εκνευρισμό της με την αναλγησία των αρχών. Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, έφτασε στο σημείο να προτείνει στον ΟΗΕ να εισέλθει στη χώρα, χωρίς να περιμένει την έγκριση της χούντας. Ο Κουσνέρ επικαλέστηκε την υποχρέωση του Οργανισμού να προστατεύει πολίτες που κινδυνεύουν, όταν δεν το πράττουν οι κυβερνήσεις των χωρών τους.

Εστω και με αργούς ρυθμούς πάντως, τα αεροσκάφη με την ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν από χθες να καταφθάνουν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προσφέρθηκε να διαθέσει παραπλέοντα αεροπλανοφόρα και πολεμικά πλοία για να συνδράμουν στη μεταφορά εφοδίων στους πολίτες της Μιανμάρ. Προς το παρόν, δεν έχει λάβει απάντηση, καθώς οι δικτάτορες θεωρούν ότι η «ευαισθησία του» έχει πολιτικά κίνητρα. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ρουντ, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «θέσει σε δεύτερη μοίρα την πολιτική και να επικεντρωθεί στην ανακούφιση του πληθυσμού».

Reuters, AFP, A.P.


Μετ' εμποδίων φθάνει η βοήθεια στη Μιανμάρ

The Burmese government have been accused of failing to issue timely weather warnings


The Irrawaddy Delta before the cyclone hit (left) and after (right) [Image: Nasa]

The two satellite photos above from the US space agency Nasa show the devastating affect of Cyclone Nargis which swept over the Irrawaddy delta region of Myanmar on Saturday.


Photo

The first cyclone of the 2008 season in the northern Indian Ocean hit Myanmar (Burma) and the region is pictured in this satellite image from NASA's Terra satellite taken and released May 5, 2008.

Photo

Cyclone Nargis approaches Myanmar (R) in this satellite image from NASA's Terra satellite taken May 1 and released May 6, 2008.

Source (Images ): REUTERS/NASA/Handout


The image on the left taken in April 15 shows the Irrawaddy river flowing south and splitting into numerous distributaries.

Rivers and lakes are sharply defined against a backdrop of vegetation and fallow agricultural land.

The image on the right taken on May 5 shows the entire coastal plain is flooded after the area took a direct hit from the cyclone.

The city of Yangon (located by the red rectangle) is almost completely surrounded by floods.

Source (Satellite photos): NASA/Al Jazeera

Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ - ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

Αναδημοσιεύω το κείμενο όπως το είδα στον

Οίκο Αντοχής



Ονοματεπώνυμο: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΛΙΟΓΙΑΝΝΗ

Ημερομηνία Γέννησης: 6/7/1990

Χρώμα μαλλιών: Καστανά

Χρώμα ματιών:Γαλάζια

Ημερομηνία εξαφάνισης:25/2/2008



ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΣ.ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΥΤΟ.

Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Να πως "χάνεται και σβήνει" η Ιστορία



Τρόπους για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που λεηλατήθηκαν από αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μετά την αμερικανική εισβολή και μεταφέρθηκαν παράνομα εκτός Ιράκ, προτείνει η κυβέρνηση της χώρας. Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται και η απαγόρευση πωλήσεων αρχαιολογικών θησαυρών.

Σε δηλώσεις του από το Λονδίνο ο Μπαχάα Μαγιάχ, σύμβουλος του ιρακινού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων κατήγγειλε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές σε περιοχές με μεγάλη αρχαιολογική σημασία, όπως η Βαβυλώνα, η Ουρ και η Κις.

http://www.uruknet.de/pic.php?f=despair-p3.jpg

Ο Μαγιάχ τόνισε πάντως ότι μόλις το τελευταίο διάστημα, οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να συμβουλεύονται το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων πριν δημιουργήσουν βάσεις, ώστε να αποφεύγονται οι καταστροφές.

Ταυτόχρονα, ο στρατός των ΗΠΑ επιτρέπει σε Αμερικανούς αρχαιοπώλες να εμπορεύονται ελεύθερα θησαυρούς που έχουν κλαπεί από το Ιράκ. Καταστροφές έχουν προκαλέσει και αντάρτες.

Η περιοχή ανάμεσα στον ποταμό Τίγρη και τον ποταμό Ευφράτη θεωρείται περιοχή-λίκνο του πολιτισμού αφού εκεί, πριν από χιλιετίες, επινοήθηκε η γραφή ενώ δημιουργήθηκαν και αξιόλογα έργα τέχνης. Για τον λόγο αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο αρχαιοκαπήλων σε καλά οργανωμένες και στοχευμένες, όπως φαίνεται, λεηλασίες αμέσως μετά την εισβολή. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω του χάους στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή.

http://www.defence.gov.au/opcatalyst/images/gallery/20050628a/20050615adf8239682_029_lo.jpg

Οι βασικοί δρόμοι εξαγωγής από την χώρα των πολύτιμων αρχαιοτήτων είναι αφενός μέσω Ιορδανίας, της Δυτικής Όχθης και του Ισραήλ και αφετέρου μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τελικός προορισμός σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος θεωρεί αναγκαίο τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί τα τελευταία χρόνια από αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία του Ιράκ.

Πρότεινε ακόμη να συγκροτηθεί επιτροπή αρχαιολόγων που θα μπορούν να εξακριβώνουν την προέλευση των αρχαιολογικών θησαυρών που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο και ζήτησε να απαγορευτεί γενικώς η εμπορία ιρακινών αρχαιοτήτων. Ωστόσο, για το Ιράκ είναι δύσκολο να αποδείξει ότι οι θησαυροί του ανήκουν, αφού προέρχονται από παράνομες ανασκαφές.


http://discovermagazine.com/2007/aug/discover-interview-director-iraqi-national-museum/beardedman.jpg

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters