Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Earth Hour 2008



Στις 8 μ. μ. του Σαββάτου είναι η Ωρα της Γης (Earth Hour 2008), μια διεθνή συμβολική κινητοποίηση που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση πολιτών και κυβερνήσεων στο θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Από τις 8 μ. μ., λοιπόν, και για μία ώρα, καλούμαστε να σβήσουμε τα φώτα μας, προωθώντας την ιδέα της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και μειώνοντας άμεσα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η πρωτοβουλία γεννήθηκε πέρσι στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Στις 31 Μαρτίου του 2007, 2,2 εκατ. άνθρωποι και 2.100 επιχειρήσεις, έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Η κατανάλωση ηλεκτρικού μειώθηκε κατά 10,2% (ο στόχος ήταν 5%) - ήταν σαν 48.000 αυτοκίνητα να εξαφανίστηκαν για μια ώρα από τους δρόμους.

Φέτος, το εγχείρημα εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Συμμετοχή έχουν δηλώσει πάνω από 30 μεγάλες πόλεις (Σικάγο, Δουβλίνο, Τελ Αβίβ, Τορόντο, Κοπεγχάγη, Μπανγκόκ, Ντουμπάι κ. ά). Από τη χώρα μας, στην κινητοποίηση συμμετέχει επίσημα μόνο η Αίγινα, κι αυτό χάρη σε μια ομάδα εθελοντών, οι οποίοι «στρατολόγησαν» σχεδόν όλους τους κατοίκους του νησιού, ενώ δημιούργησαν και ειδικό blog για την προώθηση της ιδέας στην υπόλοιπη χώρα (earthhourhellas. wordpress. com). «Δυστυχώς, δεν βρέθηκε φορέας που να υιοθετήσει την πρωτοβουλία, ώστε η Αθήνα ή κάποια άλλη πόλη να συμμετάσχει στη διεθνή κινητοποίηση», λέει στην «Κ» η κ. Ελένη Σκρέκου, εκ μέρους της ομάδας Earth Hour Hellas. «Ετσι, αναλάβαμε εμείς δράση, η οποία είχε μεγάλη ανταπόκριση. Το blog δέχεται πάνω από 21.000 επισκέψεις την εβδομάδα». Το βέβαιο είναι ότι το Σάββατο το βράδυ η Αίγινα θα βυθιστεί στο σκοτάδι - μένει να δούμε πόσοι άλλοι θα την ακολουθήσουν.

Εάν κρίνουμε πάντως από τη συμμετοχή του κόσμου στο διαγωνισμό του ΣΚΑΪ για την ανάδειξη του καλύτερου συνθήματος για το περιβάλλον, που έληξε χθες, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Περισσότεροι από 25.000 πολίτες έστειλαν το δικό τους σύνθημα στα γραφεία του σταθμού, κάνοντας τη δουλειά της κριτικής επιτροπής (αποτελούμενης από εκπροσώπους του ΣΚΑΪ και της WWF), ιδιαίτερα δύσκολη. Αρχικά, επελέγησαν τα 500 καλύτερα συνθήματα και έπειτα τα 10 επικρατέστερα, από τα οποία οι ακροατές του σταθμού επέλεξαν τα πέντε αγαπημένα τους. Εν τέλει, νικήτρια αναδείχθηκε η κ. Αθηνά Πάρμπη (50,3%), από τη Ρόδο, η οποία κέρδισε ένα υβριδικό αυτοκίνητο Toyota Prius. Το σύνθημά της; «Φυσικά... μπορείς».

www.earthhour.org
http://earthhourhellas.wordpress.com/

kathimerini

Ανταρκτική: H αρχή του τέλους



Ένα κομμάτι πάγου της δυτικής Ανταρκτικής, επτά φορές μεγαλύτερο από το Μανχάταν, κατέρρευσε ξαφνικά τον περασμένο μήνα, απειλώντας να παρασύρει στη θάλασσα ένα ακόμα μεγαλύτερο τμήμα επιπλέοντος πάγου.

Οι Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες που κατέγραψαν το φαινόμενο το αποδίδουν στην παγκόσμια θέρμανση.

Δορυφόροι κατέγραψαν στις 28 Φεβρουαρίου την διάλυση ενός τμήματος πάγου μήκους 41 χλμ και πλάτους 2,4 χλμ -ήταν η άκρη της μεγάλης κρηπίδας πάγου Ουίλκινς και βρισκόταν εκεί για εκατοντάδες χρόνια ή και περισσότερο, δήλωσε ο Ντέιβιντ Βόγκαν της βρετανικής αποστολής στην Ανταρκτική.

Η κρηπίδα πάγου Ουίλκινς στη δυτική Ανταρκτική είναι μια πλάκα επιπλέοντος πάγου έκτασης 12.950 χιλιομέτρων. Ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης, ολόκληρη η κρηπίδα συγκρατείται τώρα από μια λωρίδα πάγου πλάτους μόλις 5,6 χλμ, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νησιά.

«Η κρηπίδα κρέμεται από μια κλωστή» προειδοποίησε ο Βόγκαν, ο οποίος είχε προβλέψει παλαιότερα ότι η παγοκρηπίδα Ουίλκινς θα έχει καταρρεύσει σε 15 χρόνια από σήμερα.

Αν και η αποκόλληση παγόβουνων είναι σύνηθες και φυσιολογικό φαινόμενο, η διάλυση τόσο μεγάλων κομματιών πάγου είναι ασυνήθιστη, αν και γίνεται όλο και συχνότερη τις τελευταίες δεκαετίες.

Η τελευταία κατάρρευση δεν μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αφού ο πάγος επέπλεε στη θάλασσα. Ωστόσο το φαινόμενο «αποτελεί ένδειξη ενός σημείου καμπής στο κλιματικό σύστημα» δήλωσε η Σάρα Ντας του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole.

Αν και η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει στο μεγαλύτερο τμήμα της Ανταρκτικής, η Ανταρκτική Χερσόνησος, στην οποία ανήκει η κρηπίδα Ουίλκινς, πλήττεται από άνοδο της θερμοκρασίας κατά μισό βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία.

Τα τελευταία 50 χρόνια η Ανταρκτική έχει χάσει 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου, ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να ανεβάσει σημαντικά τη στάθμη της θάλασσας εάν συνεχιστεί.

Επτά κρηπίδες πάγου έχουν καταρρεύσει από τη δεκαετία του 1970, οι τελευταίες το 1995 και το 2002.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Διαδίκτυο και κινητά προκαλούν εξάρτηση

Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατάχρηση της νέας τεχνολογίας με έμφαση στα ηλεκτρονικά μηνύματα, μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση και τη ψυχασθένεια.
Το πρόβλημα, σύμφωνα και με Αυστραλούς επιστήμονες παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις: Όλοι ζούμε σήμερα στον κόσμο του διαδικτύου και αυτό φέρνει μαζί του όλων των ειδών τα προβλήματα», είπε ο δρ. Ρόμπερτ Κάπλαν, ψυχίατρος στο πανεπιστήμιο του Γούλογογκ.
Όσοι, λέει, αφήνουν το κομπιούτερ του γραφείου, βιάζονται να πάνε σπίτι τους και μόλις φτάσουν εκεί κλείνονται στον ιδιαίτερο χώρο τους και ανοίγουν το σύστημα για να στείλουν ή να λάβουν μηνύματα, παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα εξάρτησης που ενδέχεται να εξελιχτεί σε ψυχασθένεια.
Άλλοι, πάλι, σπαταλούν ατελείωτες ώρες στέλνοντας sms με τα κινητά τους.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Psychiatry, ο δρ. Τζέραλντ Μπλοκ, υποστηρίζει ότι υπάρχουν τέσσερα συμπτώματα που μας προειδοποιούν ότι υπάρχει πρόβλημα: νιώθουμε άσχημα όταν δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άμεσα το κομπιούτερ, αισθανόμαστε την ανάγκη ενός καλύτερου συστήματος, μας κυριεύει η επιβλητική ανάγκη να δαπανούμε περισσότερη ώρα με το κομπιούτερ και τέλος υποφέρουμε από όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της εξάρτησης.


Πηγή: ΑΠΕ

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ - ΑΙΜΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : 0 ΑΡΝΗΤΙΚΟ !!

Θερμή παράκληση ο Δημήτρης είναι φίλος και η κατάσταση του είναι πολύ
κρίσιμη.

«Προωθήστε το όπου μπορείτε - ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται ακόμα εντατική
και χρειάζεται αίμα - μόνο 0αρνητικό.

Ο Χουρμουζιάδης Δημήτρης, 35 ετών, νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής
θεραπείας στο νοσοκομείο 'Παπανικολάου' και χρειάζεται αίμα ΜΗΔΕΝ ΑΡΝΗΤΙΚΟ.

Όποιος μπορεί να βοηθήσει παρακαλείται να επικοινωνήσει με το τμήμα
αιμοδοσίας του 'Παπανικολάου' ή στο τηλ. 6978482332

XREIAZONTAI 50 FIALES AIMA OMADAS 0(MHDEN ARNHTIKO)

Epeidh ta pragmata einai polu sovara kai h katastash tou dhmhtrh krisimh

8a parakalousame osous exoun omada aimatos 0- (mhden arnhtiko)

kai mporoun na dwsoun aima na perasoun apo ena apo ola ta nosokomeia ths
xwras dinontas to onoma kai to nosokomeio sto opoio paei to aima

gia ton dhmhtrh xourmouziadh sto papanikolaou 8essalonikhs

prepei na mazeutoun panw apo 50 fiales aimatos kai oi filoi kai oikogenia
exoun mazepsei molis 8 .

καντε ενα repost πειτε το στους φίλους σας ισως κάποιος να μπορεί να τον
σωσει....

ο Δημητρης ηδη σας ευχαριστεί όλους ακόμη και αν βρίσκεται σε κώμα
αυτή τη στιγμή....»

Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

"Ανακυκλώστε χαρίζοντας"



Τρεις ελληνικές πόλεις, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, έχουν βρει τον τελευταίο χρόνο έναν καινούργιο τρόπο για να εκδηλώσουν την οικολογική τους συνείδηση: το Freecycle ή, επί το ελληνικότερον, "Ανακυκλώστε χαρίζοντας". Με λίγα λόγια, αν δεν χρειάζεστε πια κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται ακόμη σε καλή κατάσταση, μην το πετάξετε, χαρίστε το.

Αυτό ακριβώς κάνουν εδώ και πέντε χρόνια 4.192.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, με οδηγό την ιστοσελίδα του Freecycle, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ξεκίνησε τη δράση του στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαπλώθηκε γρήγορα μέσω του Ιντερνετ και σήμερα αποτελείται από 4.194 ομάδες σε αντίστοιχο αριθμό πόλεων παγκοσμίως. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κίνημα πολιτών που δίνουν (και παίρνουν) πράγματα δωρεάν στις ίδιες τους τις πόλεις.

Το Freecycle είναι μια εναλλακτική μορφή ανακύκλωσης που ενισχύει την οικολογική συνείδηση και βοηθάει την οικονομία. Η βασική του αρχή είναι πως ό,τι προσφέρεται πρέπει να διατίθεται δωρεάν

Με αυτό τον τρόπο διακινούνται έτσι έπιπλα, υπολογιστές, μουσικά όργανα, βιβλία, ηλεκτρικές συσκευές, είδη αυτοκινήτων - ακόμα και κατοικίδια ζώα! Υπάρχει και η δυνατότητα να ζητήσει κανείς κάτι. Στην περίπτωση όμως αυτή τίθεται ως προϋπόθεση η πρώτη αγγελία κάποιου να είναι αγγελία προσφοράς.

Την ιδέα για τη δημιουργία αυτού του πρωτοποριακού τρόπου ανακύκλωσης την είχε ο Αμερικανός Ντέρον Μπιλ.

Εκείνη την εποχή ο Μπιλ δούλευε για ένα μικρό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει υπηρεσίες ανακύκλωσης σε επιχειρήσεις.

Βλέποντας καθημερινά ολοκαίνουργια πράγματα να πετιούνται στα σκουπίδια, τα μέλη του δικτύου ξεκίνησαν αρχικά να παίρνουν τηλέφωνα και να κάνουν επισκέψεις σε σπίτια για να δουν αν κάποιοι τοπικοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Ο Μπιλ σκέφτηκε πως πρέπει να υπάρχει πιο εύκολος τρόπος και φυσικά στράφηκε στο Ιντερνετ. Εστησε λοιπόν την πρώτη ομάδα Freecycle στην Τουσόν, έτσι ώστε ο καθένας στην πόλη να μπορεί "να δώσει και να πάρει".

Από τότε η ιδέα εξαπλώθηκε σε πάνω από 75 χώρες σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν 5.000 τοπικές ομάδες που εκπροσωπούν εκατομμύρια μέλη, άνθρωποι που βοηθούν ανθρώπους και αλλάζουν τον κόσμο κάνοντας δώρα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα, χάρη στη δράση του Freecycle, οι χωματερές είναι ελαφρύτερες κατά 300 τόνους σκουπίδια, κάτι που αντιστοιχεί τέσσερις φορές στο όρος Εβερεστ.

Για να "ανακυκλώσετε χαρίζοντας" αρκούν τέσσερα βήματα:

- Βρείτε την πιο κοντινή σε σας ομάδα κάνοντας αναζήτηση με το όνομα της πόλης σας.

- Γραφτείτε στην ομάδα.

- Βάλτε αγγελία (post message) για κάτι που θέλετε να χαρίσετε.

- Περιμένετε να ελεγχθεί και έπειτα περιμένετε τα e-mails των ενδιαφερομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.freecycle.org ή στείλτε e-mail στο AthensGreeceFreecycle@yahoogroups.com για ερωτήσεις, ιδέες, παράπονα ή για να ξεκινήσετε μια νέα ομάδα στη δική σας πόλη.

ΠΗΓΗ: ECOCITY

Τον Απρίλιο το μέτρο για πλαστικές σακούλες



Από τις 14 Απριλίου ξεκινά η πιλοτική εφαρμογής του μέτρου αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης με τους εκπροσώπους εννέα σούπερ μάρκετ που λειτουργούν στη χωρά μας, οι καταναλωτές θα βρίσκουν στα ταμεία τόσο τις πλαστικές σακούλες όσο και τσάντες κατασκευασμένες από υλικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον, τις οποίες θα μπορούν να αγοράζουν σε τιμή κόστους και να τις χρησιμοποιούν πολλές φορές. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά για τρεις μήνες και αν τα αποτελέσματα κριθούν, ικανοποιητικά θα εφαρμοστεί ευρύτερα.

ert nature

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Ελπίδα το «Καλαμάκι της Ζωής»



Εχει μήκος 30 εκατ. και μετατρέπει σε πόσιμο ακόμα και το πλέον βρώμικο νερό. Φιλτράρει περίπου 700 λίτρα νερού, που αντιστοιχούν στις ετήσιες ανάγκες ενός ατόμου.

Με 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, το «Καλαμάκι της Ζωής» (Lifestraw) του Τορμπέν Βέστεργκαρντ Φράντσεν είναι ίσως η ευφυέστερη κατασκευή της χρονιάς.

Εν έτει 2008, που είναι Διεθνές Ετος Υγιεινής, η κατασκευή που βραβεύτηκε με το βραβείο Saatchi&Saatchi ως μια ιδέα που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί στη στιγμή να μετατρέψει σε πόσιμο ακόμη και το πιο βρώμικο νερό επιφάνειας, που περιέχει μικροοργανισμούς που προκαλούν τύφο, χολέρα και διάρροια.

Με μήκος μόλις 30 εκατοστών και βάρος που δεν ξεπερνά τα 140 γραμμάρια, το Καλαμάκι της Ζωής είναι ατομικό, φορητό και μπορεί να προλάβει όχι μόνο τους 60.000 σχετικούς θανάτους που σημειώνονται καθημερινά αλλά και να απαλλάξει εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια από την κοπιαστική διαδρομή που διανύουν καθημερινά για να βρουν πόσιμο νερό ξοδεύοντας χρόνο και ενέργεια. Μια πολύωρη και επικίνδυνη αποστολή, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλές χάνουν και την αξιοπρέπειά τους πέφτοντας θύματα βιασμού.

Την ίδια στιγμή που κάποιος ρουφάει νερό από το Καλαμάκι της Ζωής, η ρητίνη με βάση το αλογόνο που περιέχει σκοτώνει το 99,9999% των βακτηρίων και το 98,7% των ιών που προκαλούν θανατηφόρες ασθένειες. Ενα τέτοιο θαυματουργό καλαμάκι έχει μέγιστη διάρκεια ενός χρόνου, καθώς μπορεί να φιλτράρει έως και 700 λίτρα νερού, που αντιστοιχούν περίπου στις ανάγκες ενός έτους.

Το ατομικό φίλτρο έχει ως στόχο να βοηθήσει τον κόσμο στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας σχετικά με την υγιεινή, που περιλαμβάνει τη μείωση στο μισό του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής (2,6 δισεκατομμύρια σήμερα).

Τα λόγια του σχεδιαστή του αποτυπώνουν τη δυσκολία που υπάρχει στην προώθηση του Lifestraw σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, εξαιτίας του κυρίαρχου ρόλου που έχει η πρόληψη του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες: «Κανείς δεν βγαίνει μπροστά να γίνει ο σταρ της διάρροιας».





Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Περιβαλλοντική Συνείδηση















Γράφουμε άρθρα. Κάνουμε τηλεμαραθώνιους. Κάνουμε εκπομπές. Μαθήματα περιβαλλοντικής συνείδησης.
Αλλά εγώ σήμερα μάζεψα λεμόνια.Από τη λεμονιά στον κήπο μας. Ένα μικρό κηπάκι στον ακάλυπτο. Μια λεμονιά συνομίληκή μου.Που μετά από είκοσι χρόνια ισχνής "παραγωγής" αποφάσισει να καρποφορήσει.
Και ήρθα σε επαφή με το περιβάλλον.Κυριολεκτική. Πάτησα στο χώμα. Μύρισα τα αρώματα. Με γρατσούνισαν τα κλαδιά. Λύγισα χοντρότερα κλαριά. Ανέβηκα στον κορμό. Τράβηξα με δύναμη μεγάλα λεμόνια, γεμάτα χυμό, που αντιστέκονταν. Γέμισα τρεις τσάντες με λεμόνια. Φρεσκοκομμένα.
Μικρότερος δεν μπλεκόμουνα με τέτοια. Νόμιζα ότι είναι βαρετά. Δεν ήξερα. Δε με μάθανε. Όσο μεγαλώνω αλλάζω. Με βοήθησε και ο στρατός που με έβγαλε στη φύση. Τουλάχιστον έκανε αυτό.
Μάζεψα πορτοκάλια στο στρατόπεδο στο Ναύπλιο. Γνώρισα την άγρια πλευρά της φύσης στο ποτάμι στον Έβρο. Κοιμήθηκα στο χώμα. Έζησα για 10 μέρες σαν μέλος της φύσης στο δάσος.
Σήμερα έμαθα ότι μπορώ να κοιτάζω κατάματα τον ήλιο κάτω από τα φύλλα μιας λεμονίας.
Και αγάπησα λίγο περισσότερο τη φύση.

Ζητάμε από τον κόσμο να ενδιαφερθεί και να σεβαστεί τη φύση. Αλλά για τους περισσότερους από εμάς η φύση είναι κάτι που δεν ξέρουμε. Πως να αγαπήσουμε έναν άγνωστο;

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Σε ένα χρόνο, οι πλαστικές σακούλες τέλος, στη Βρετανία

Διορία ενός έτους έδωσε στα εμπορικά καταστήματα της Βρετανίας, ο υπουργός Οικονομίας Αλιστερ Ντάρλινγκ, ώστε αυτά να πάψουν να προσφέρουν δωρεάν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους.

Ο υπουργός δήλωσε ότι ο σχετικός νόμος θα εφαρμοσθεί από το 2009, ενώ σύμφωνα με τις εμπειρίες άλλων κρατών, θα οδηγήσει σε μείωση της χρήσης πλαστικού στις σακούλες κατά 90%. Την εκστρατεία κατά της πλαστικής σακούλας έχει ήδη εγκαινιάσει το πολυκατάστημα Marks& Spencer, που χρεώνει πλέον τους πελάτες του για πλαστικές σακούλες. Τα ποσά που συγκεντρώνονται προσφέρονται σε περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Ενωση Βρετανών Λιανοπωλητών εξέφρασε, όμως, αντιρρήσεις λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται οι σακούλες του σούπερ μάρκετ για την κλιματική αλλαγή. Υπάρχουν πολλοί σημαντικότεροι παράγοντες που ευνοούν τα φαινόμενο της υπερθέρμανσης. Πώς κρίνει η κυβέρνηση του κ. Μπράουν ότι η βελτίωση της ενεργειακής οικονομίας των βρετανικών κατοικιών αξίζει μόλις 26 εκατ. στερλίνες σε επενδύσεις;», αναρωτήθηκε ο Στίβεν Ρόμπερτσον, πρόεδρος της Ενωσης Λιανοπωλητών.

Η Ενωση Παντοπωλών της Βρετανίας, που εκπροσωπεί 33.000 επιχειρήσεις, όμως, εκφράζει διαφορετική άποψη: «Υποστηρίζουμε απόλυτα τους κυβερνητικούς στόχους για περιορισμό της πλαστικής σακούλας. Αν εφαρμοσθεί σωστά και ακριβοδίκαια, η επιβολή ειδικού φόρου δεν θα βλάψει τη δραστηριότητά μας και θα βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Τζέιμς Λόουμαν.

Η Κίνα, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιρλανδία, η Κένυα και η Νορβηγία επιβάλλουν ειδικό φόρο στις πλαστικές σακούλες.

kathimerini

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Ανησυχητική μείωση του πληθυσμού των τίγρεων στον κόσμο



Ο πληθυσμός των τίγρεων στον κόσμο μειώθηκε ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια, προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), επιρρίπτοντας την ευθύνη στην λαθροθηρία των αιλουροειδών αυτών. "Μένουν σχεδόν 3.500 τίγρεις σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Μπιβάς Παντάβ, εμπειρογνώμονας του WWF για τις τίγρεις, υπογραμμίζοντας ότι "προ πενταετίας υπολογίζονταν σε 5.500 με 6.000". "Οι περισσότερες, οι οποίες υπολογίζονται σε 1.400, βρίσκονται στην Ινδία. Πρόκειται για μια μείωση κατά 60% σε σχέση με τον αριθμό των τίγρεων στην χώρα αυτή πριν από 3 με 4 χρόνια", προειδοποίησε ο εμπειρογνώμονας που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σουηδία.

Σύμφωνα με το WWF, η λαθροθηρία, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος των αιλουροειδών αυτών είναι οι βασικές αιτίες της ανησυχητικής αυτής μείωσης. Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή. Η λαθροθηρία οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση των οστών των τίγρεων, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Είναι η άμεση αιτία της μείωσης του πληθυσμού των τίγρεων", εξήγησε.
Ο εμπειρογνώμονας ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει ελπίδα γι αυτά τα αιλουροειδή, γιατί αναπαράγονται γρήγορα. "Η θετική πλευρά είναι ότι οι τίγρεις έχουν μια απίστευτη αντίσταση, αναπαράγονται εύκολα. Όπως οι γάτες που φέρνουν στον κόσμο πολλά μικρά, τα οποία αναπαράγονται γρήγορα", τόνισε.
Αλλά για το λόγο αυτό χρειάζεται ένας συνδυασμός προϋποθέσεων όπως ότι οι τίγρεις πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους δάση, τροφή και το φυσικό τους περιβάλλον να μην διαταράσσεται.

Πηγή: ΑΠΕ

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Παράγουν οι τριτοκοσμικές χώρες, για να μαστουρώνουν οι ανεπτυγμένες !

Η Ευρώπη παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης στον κόσμο. Το Αφγανιστάν εξελίσσεται στη μεγαλύτερη αγορά οπιούχου παπαρούνας στον κόσμο. Το Ίντερνετ αναδεικνύεται σε έναν επικίνδυνο, ύπουλο και ανεξέλεγκτο έμπορο ναρκωτικών

Τα υποκατάστατα μεθαδόνη και βουπρενορφίνη έχουν γίνει αντικείμενο κατάχρησης και αγοραπωλησίας στο παράνομο εμπόριο. Η θέση ότι η νομιμοποίηση των ουσιών μπορεί να «επιλύσει» το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών αγνοεί ιστορικά δεδομένα.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών. Συγχρόνως, υπάρχει αναγκαιότητα παροχής εναλλακτικών της φυλάκισης μέτρων στους χρήστες ουσιών, όπως η πρόσβαση σε προγράμματα θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών, η οποία παρουσιάσθηκε παγκοσμίως σήμερα το πρωί και στην οποία καταγράφονται οι παγκόσμιες τάσεις στην παραγωγή, τη διακίνηση και την κατανάλωση ναρκωτικών φαρμάκων και ψυχότροπων ουσιών. Ειδικός σύμβουλος της Επιτροπής στην Ελλάδα είναι το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων).

Σωφρονιστικό σύστημα και εναλλακτικές ποινές

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η επιβολή σκληρών ποινών σε μικρο-εγκληματίες και χρήστες ουσιών και η ταυτόχρονη ανοχή διασημοτήτων που όχι μόνο χρησιμοποιούν ναρκωτικά αλλά προβάλλουν και το συγκεκριμένο τρόπο ζωής, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δικαιοσύνη του δικαστικού συστήματος και μπορεί να υποσκάψει ευρύτερες κοινωνικές προσπάθειες για τη μείωση του φαινομένου.

Η Επιτροπή ζητά από τις κυβερνήσεις να αυξήσουν το εύρος και την προσβασιμότητα των προσφερόμενων μέτρων εντός και εκτός του σωφρονιστικού πλαισίου και να εξετάσουν την πιθανότητα λειτουργίας ειδικών δικαστηρίων για υποθέσεις ναρκωτικών (drug courts), όπου θα δίνεται βάρος στις περιπτώσεις όσων έχουν μεγάλες πιθανότητες να υποτροπιάσουν σε ένα τρόπο ζωής υψηλού κινδύνου.

Συγχρόνως, κάνει λόγο σε εναλλακτική της ποινής ένταξη σε προγράμματα θεραπείας, στην ανάπτυξη συμβουλευτικών και θεραπευτικών υπηρεσιών μέσα στη φυλακή.

Σε ό,τι αφορά αυτό το ειδικό θέμα, μετά την παρουσίαση της έκθεσης ασκήθηκε έντονη κριτική στα σοβαρά κενά του σωφρονιστικού συστήματος τόσο από τον καθηγητή Νομικής, Νίκο Παρασκευόπουλο, όσο και από την ψυχίατρο και διευθύντρια του 18ΑΝΩ, Κατερίνα Μάτσα. Όπως σημειώθηκε, περισσότεροι από τους μισούς φυλακισμένους είναι χρήστες ναρκωτικών, ενώ το περιβάλλον της φυλακής -όπως είναι διαρθρωμένο- αποτελεί ιδεώδη μηχανισμό «κατάρτισης» στα ναρκωτικά. Συγχρόνως, ένας στους 2.000 Έλληνες έχει βρεθεί στη φυλακή για ναρκωτικά.

Υποκατάστατα και «στεγνά» προγράμματα

Τη δημιουργία 18 νέων κέντρων (που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα 72) για την καταπολέμηση των ναρκωτικών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Όπως σημείωσε, έχει ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομίας επιπλέον χρηματοδότηση για προγράμματα από 29 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα σε 37 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι εκπρόσωποι φορέων άσκησαν κριτική στη μακρόχρονη επιλογή του υπουργείου Υγείας να επενδύει κυρίως σε μονάδες χορήγησης μεθαδόνης και επέμειναν στο αίτημα για «στεγνά» προγράμματα. Τόνισαν ότι στην έκθεση αναφέρεται σαφώς πως ο υπερτριπλασιασμός της παγκόσμιας κατανάλωσης μεθαδόνης την τελευταία δεκαετία έχει επιδεινώσει την κατάχρηση. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η μεθαδόνη μαζί με την υδροκοδώνη και την οξυκοδώνη είναι τα ναρκωτικά που ενοχοποιούνται συχνότερα για την αύξηση του αριθμού των θανάτων σε Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ και Ευρώπη. Η κατάχρηση σκευασμάτων που περιέχουν ναρκωτικές και ψυχοτρόπες ουσίες συντελούν, σημειώνεται, στην αύξηση του φαινομένου της παράλληλης χρήσης.

Διαδίκτυο

Ο μεγάλος όγκος συναλλαγών των φαρμακείων στο Διαδίκτυο εγείρει σοβαρές ανησυχίες στην Επιτροπή. Το 2006 στις ΗΠΑ διακινήθηκαν με αυτόν τον τρόπο 98 εκατομμύρια δόσεις σκευασμάτων που περιέχουν υδροκοδώνη. Από τις 187 ιστοσελίδες φαρμακείων που αναλύθηκαν το 2007 βρέθηκε ότι το 84% πωλούσε συνταγογραφημένα φάρμακα, χωρίς να ζητά συνταγή γιατρού... Οι τιμές των προϊόντων είναι στο 1/5 συνήθως της λιανικής τιμής του εμπορίου και οι ποσότητες που πωλούν καθιστούν την ποιότητα των προϊόντων ύποπτη (ληγμένα, κλεμμένα, «μαϊμούδες").

Η κατάσταση ανά τον κόσμο

Κάθε χρόνο 200-300 τόνοι κοκαΐνης διακινούνται από τη Λατινική Αμερική μέσω Αφρικής στην Ευρώπη. Το 90% της κοκαΐνης που εισάγεται στις ΗΠΑ προέρχεται από την Κολομβία, μέσω του διαύλου Μεξικό - Κεντρική Αμερική.

Στην Ωκεανία εμφανίζεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης κάνναβης και διεργετικών τύπου αμφεταμίνης στον κόσμο. Ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αύξηση κατά 10 φορές σε σχέση με τη δεκαετία του 1960 της περιεκτικότητας της κάνναβης σε τατραϋδροκανναβινόλη (το ενεργό συστατικό της ουσίας). Επίσης, ανησυχητικό παραμένει το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης συναφών φαρμάκων: 6,4 εκατ. άνθρωποι τις ΗΠΑ κάνουν κατάχρηση συνταγογραφημένων ουσιών.

Ηρωίνη

Η Ανατολική και η Νοτιοανατολική Ασία δεν συγκαταλέγονται πλέον στους μεγάλους παραγωγούς παράνομης οπιούχου παπαρούνας. Τη θέση τους έχει πάρει το χειμαζόμενο Αφγανιστάν. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ενώ το 2000 υπό κατοχή Ταλιμπάν η παραγωγή στη χώρα υπολογιζόταν σε 180 τόνους ετησίως, το 2007 υπό δημοκρατική κυβέρνηση και την παρέμβαση συμμαχικών δυνάμεων η παραγωγή έχει αυξηθεί στους 8.200 τόνους. Το γεγονός γεννά ιδιαίτερη ανησυχία.

Σε 3,3 εκατ. ανέρχονται οι χρήστες ηρωίνης στην Ευρώπη. Η χρήση οπιούχων είναι σταθερή ή έχει μειωθεί στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Αυξάνεται, όμως, σταθερά στη Ρωσική Ομοσπονδία. Για τη μεταφορά της ακολουθείται ο γνωστός «δρόμος του μεταξιού» μέσα από την Κεντρική Ασία προς τη Ρωσική Ομοσπονδία για τοπική κατανάλωση και μετά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νότιο παρακλάδι της οδού των Βαλκανίων διαχίζει την Κωνσταντινούπολη, τη Σόφια, το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δωρεά ζωής σε τέσσερις ανθρώπους έδωσε εικοσάχρονη φοιτήτρια

Ζωή σε συνανθρώπους μας δίδει η εικοσάχρονη φοιτήτρια που είχε πριν από οκτώ μέρες τραυματιστεί σοβαρά σε θανατηφόρο τροχαίο που έγινε στη Λεωφόρο Νεάρχου (Παραλιακή).Οι γονείς της αποφάσισαν, μέσα στην οδύνη για το χαμό της κόρης τους, να συναινέσουν στη δωρεά ζωτικών οργάνων του παιδιού τους προκειμένου να σωθούν άλλοι συνάνθρωποί μας σε όλο τον κόσμο.Η εικοσάχρονη φοιτήτρια νοσηλευόταν όλες αυτές τις ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου, όπου οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την κρατήσουν στη ζωή. Τα τελευταία 24ωρα όμως ένιωθαν ότι οι ελπίδες τους εξανεμίζονταν. Και αυτό η επειδή η νέα κοπέλα είχε υποστεί πολύ βαριές κρανιοεγγεφαλικές κακώσεις.


Μόλις έλαβαν τη συγκατάθεση των γονέων άρχισαν μια πολύωρη και κοπιώδη επιχείρηση για την αφαίρεση και μεταφορά των οργάνων σε Κέντρα Μεταμοσχεύσεων του εξωτερικού.

Η όλη επιχείρηση ξεκίνησε στις 2.00 τα ξημερώματα, όταν άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτες ιατρικές αποστολές παραλαβής των οργάνων στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης", και ολοκληρώθηκε στις 6.15 το πρωί. Τα νεφρά της άτυχης κοπέλας μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" των Αθηνών, οι πνεύμονες στο Ανόβερο, το ήπαρ στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και τα μάτια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Ο αναπληρωτής Διοικητής του Βενιζελείου Νοσοκομείου κ. Πάνος Σπαθαράκης σε δηλώσεις του εξήρε την γενναία απόφαση των γονέων της εικοσάχρονης φοιτήτριας, τονίζοντας ότι μέσα στο μεγάλο τους πόνο είχαν το μεγαλείο της ψυχής να δώσουν με την απόφασή τους αυτή ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας και φως σε έναν.

Υπενθυμίζουμε ότι το δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε 24χρονος φοιτητής από την Αθήνα ξέφυγε από την πορεία του, καθώς εκινείτο με ιλιγγιώδη ταχύτητα και έπεσε πάνω σε δένδρο.

Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθεί επί τόπου ο οδηγός και να τραυματιστούν σοβαρότατα άλλος ένας νεαρός και οι δύο κοπέλες που επέβαιναν.

Η μία από τις δύο κοπέλες ήταν η 20χρονη φοιτήτρια της Φιλοσοφικής που με τη συγκατάθεση των γονέων της χάρισε ζωή. Ο νεαρός και η άλλη κοπέλα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του Βενιζελείου.

Η δωρεά οργάνων είναι η μεγαλύτερη προσφορά, η μεγαλύτερη απόδειξη ανθρωπιάς και μεγαλοψυχίας.

"Χτυπήστε" τον υποσιτισμό!



Καθημερινά, 17.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους από την έλλειψη τροφής και τις συνέπειές της. Στο Νίγηρα το 40% των παιδιών υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό. Ανταποκρινόμενοι στη χρόνια επισιτιστική κρίση της χώρας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίξανε 30 επισιτιστικά κέντρα στο Νίγηρα και περιθάλψανε περίπου 100.000 υποσιτισμένα παιδιά την περίοδο 2006-2007. Σήμερα, εντείνουν τις προσπάθειές τους εφαρμόζοντας νέες μεθόδους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του υποσιτισμού στη ρίζα του, στοχεύοντας όχι μόνο στην περίθαλψη, αλλά και στην πρόληψη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, συνεχίζοντας τη μάχη κατά του υποσιτισμού στο Νίγηρα «συμμαχούμε» με 49 ευαισθητοποιημένους καλλιτέχνες και διοργανώνουμε μια δημοπρασία
έργων τέχνης με τίτλο «Χτυπήστε τον Υποσιτισμό!», την Τετάρτη 12 Μαρτίου και ώρα 19:30 στοPolitia Tennis Club, στην οδό Αριστοτέλους 18, Πολιτεία. Η δημοπρασία των έργων θα ξεκινήσει στις 21.00.
Τα έσοδα θα διατεθούν για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στο Νίγηρα.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες προσφέρουν αφιλοκερδώς τα έργα τους.
Δείτε τα site της δημοπρασίας...

http://www.msf.gr/auction
http://www.msf.gr
http://www.msf.gr/auction/photos/index.htm
http://www.msf.gr/auction/niger.htm

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Ανοιχτή επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη, που συντάχθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2008

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, δηλαδή ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο μελλοντικός πρόεδρος, η κολοσσιαία πολεμική μηχανή έχει ήδη μπει μπροστά με στόχο την εξόντωση όλων όσων θεωρεί εχθρούς της. Ακόμη και αυτών όπως η Ελλάδα που δεν υπακούνε τυφλά τις εντολές της, Ιράν, Κορέα, Αραβικός κόσμος, μη υποτελείς και φυσικά άμεσα η Ρωσία και στο βάθος η Κίνα.

Μετά θα έρθει η σειρά των « ατάκτων» της Νοτίου Αμερικής. Ένας άμεσος και θανάσιμος κίνδυνος, πολυπρόσωπος, πολυπλόκαμος σαν χταπόδι κάνει αργά αλλά σταθερά την εμφάνισή του στο προσκήνιο της παγκόσμιας ιστορίας. Σημερινός στοίχος είναι τα Βαλκάνια με κύριο σύμμαχο την «Μεγάλη Αλβανία», ξεκινώντας από το Κόσσοβο με συνεργάτες τους υπεύθυνους για μαζικές δολοφονίες U.C.K.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα μας, μερικοί « επιστήμονες» επέλεξαν το αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου για να αναπτύξουν δημόσια την υποστήριξή τους σε ένα βασικό αίτημα της « Μεγάλης Αλβανίας», την κατάκτηση της Ηπείρου έως την Πρέβεζα, με την δικαιολογία ότι ανήκε στην Αλβανική Τσαμουριά, από όπου τους έδιωξαν με εγκληματικές πράξεις οι Έλληνες.

Ασφαλώς πρόκειται για οργανωμένη προβοκάτσια των Η.Π.Α, ώστε να μελετηθούν οι δικές μας αντιδράσεις και να προπαρασκευαστεί ψυχολογικά η εδαφική επέκταση της Αλβανίας μετά το Κόσσοβο και σε ένα μεγάλο τμήμα των Αλβανοφώνων των Σκοπίων και ακολούθως και σε δικά μας εδάφη.

Από την άλλη μεριά η σύμπλευση της Τουρκίας με τις Η.Π.Α στο Κόσσοβο, που έσπευσε πρώτη αυτή να το αναγνωρίσει, προετοιμάζει το έδαφος για πονηρά σχέδια σε βάρος της χώρας μας με βάση όχι μόνον το Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά κα τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, που ακολουθώντας το παράδειγμα του Κοσσόβου μπορεί να διεκδικήσει την δική της ανεξαρτησία.

Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων φαίνεται ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα σχέδια των Η.Π.Α και για αυτό δείχνει αυτή την αλαζονική αδιαλλαξία.

Και πράγματι σε αυτή τη φάση συμπορεύονται με την πολιτική που εκθέσαμε. Όμως τι θα κάνουν όταν ξεκινήσει η επόμενη φάση, αυτής της φολοαλβανικής τακτικής, οπότε το κρατίδιό τους θα κοπεί στη μέση, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο αυτοί, όσο και οι ΗΠΑ, ότι μπορούν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, όμως φυλετικά είναι Σλάβοι και ως εκ τούτου κατατάσσονται ουσιαστικά στη χορεία των εχθρών των ΗΠΑ μαζί με την Ρωσία, τη Σερβία αλλά κα τη Βουλγαρία που και αυτή δεν πρέπει να έχει αυταπάτες.

Έτσι γυρίζοντας σε εμάς τους Έλληνες θα πρέπει να δούμε ότι η κατάσταση όντως εξελίσσεται όπως εξελίσσεται και είναι παραπάνω από τραγική δεδομένου ότι οι Αμερικανοί δεν πείθονται, όσες υποκλίσεις και αν κάνουν απέναντί τους οι ποικιλόμορφες αμερικανόφιλες ηγεσίες, και αυτό γιατί φοβούνται, μισούν τον λαό μας, για τον οποίο είναι βέβαιοι ότι στη μεγάλη του πλειοψηφία απορρίπτει τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους, για αυτό θέλει να μας τιμωρήσει με κάθε τρόπο εκτός και αν αποφασίσουμε όλοι μαζί να γονατίσουμε και να φιλήσουμε τα πόδια τους κάνοντας όρκους ότι από δω και στο εξής θάμασε καλά παιδιά και πειθήνια όργανα στην όποια πολιτική τους.

Όμως αφού το παιχνίδι είναι για μας έτσι και αλλιώς χαμένο, τότε ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας μην περιμένουμε βοήθεια από πουθενά. Ούτε έχουμε συμμάχους, είμαστε εμείς και εμείς, ας φροντίσουμε λοιπόν να είμαστε τουλάχιστον ωραίοι, περήφανοι και γιατί όχι χαρούμενοι, αφού θα έχουμε πάρει τη μεγάλη απόφαση να γίνουμε όλοι μαζί μια γροθιά ενωμένοι μπροστά στην προδοσία και την ασχήμια που χτυπάει την πόρτα μας.

Γιατί είναι προδοσία η αναγνώριση του Κοσσόβου χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας του ΟΗΕ, δηλαδή μιας επαρχίας που από αιώνες αποτελεί τμήμα της Σερβίας και τι θα νοιώθαμε εμείς αν μεθαύριο έπαιρναν με το έτσι θέλω τη μισή Κύπρο , την Θράκη ή την Ήπειρο;

Όπως είναι ασχήμια να ανεχόμαστε να μας περιφρονούν και να μας εξυβρίζουν οχυρωμένοι κάτω από τα σκέλια των Αμερικανών οι Σκοπιανοί και εμείς να τους παρακαλάμε και να ζητάμε μεσολάβηση των Αμερικανών, χάνοντας κάθε μέρα όλο και πιο πολύ την αξιοπρέπειά μας και την υπερηφάνειά μας.

Ας κλείσουμε τα σύνορα, ας σταματήσουμε τις οικονομικές και διπλωματικές μας σχέσεις και ας τους αφήσουμε να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν, κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους.

Οφείλουμε να περάσουμε και από αυτή τη νέα δοκιμασία με το κεφάλι ψηλά. Μπορεί να υποφέρουμε, όμως το ζητούμενο για μας είναι να παραμείνουμε Έλληνες και θα παραμείνουμε Έλληνες αν δεν ξεχνάμε από πόσες δοκιμασίες περάσαμε ως τώρα, όμως στο τέλος πάντα βγήκαμε νικητές.

Το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον.

Μίκης Θεοδωράκης
Αθήνα, 23/2/2008

Οι πλαστικές σακούλες είναι ΡΥΠΑΝΣΗ

Για να κατασκευαστούν χρειάζονται ως πρώτη ύλη το πετρέλαιο, για να λιώσουν θέλουν εκατοντάδες χρόνια!Σε όλο τον κόσμο έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την μη χρήση των πλαστικών σακουλών, και την αντικατάστασή τους με χάρτινες ή ακόμα καλύτερα με υφασμάτινες.Πρέπει να ξυπνήσουμε και στην Ελλάδα και να κινηθούμε ανάλογα.Η Κίνα , μια χώρα η οποία μας έχει συνηθίσει σε ειδήσεις με διαφόρων τύπων απαγορεύσεις, (internet κτλ.) έκανε μια κίνηση η οποία έχει τεράστια οικολογική σημασία για ολόκληρο τον πλανήτη. Έκανε την πιο σοφή απαγόρευση. Απαγορεύει τη χρήση πλαστικών σακουλών από 1 Ιουνίου ,ΠΑΝΤΟΥ. Έτσι απλά ….Και αν αναρωτιέστε γιατί αυτό αποτελεί τόσο σημαντική είδηση, τότε να αναφέρουμε ότι η Κίνα λόγω του μεγέθους του πληθυσμού της και της έκτασης της χώρας , αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για το περιβάλλον από μόνη της, μιας και μια αλλαγή στις συνήθειες της επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη.Η Κίνα έχει αυτή τη στιγμή έναν πληθυσμό που φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, και για να δείτε το μέγεθος και τη σημαντικότητα της απόφασης, καταναλώνει κάθε χρόνο 37.000.000 βαρέλια πετρέλαιο για την κατασκευή πλαστικών σακουλών….Αν αυτό δεν είναι εντυπωσιακό τότε τι είναι; Βέβαια η όλη κίνηση έχει και σαν έμμεσο κέρδος την βελτίωση της εικόνας της χώρας προς το εξωτερικό εν όψη των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων.Για όποιο λόγο όμως και αν γίνεται , ουσιαστικά αποτελεί μια πολύ καλή οικολογική κίνηση, την οποία πρέπει να μιμηθούνε όλοι.

Θα το ξαναπούμε λοιπόν , μη χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες. Υιοθετείστε τις χάρτινες και τις υφασμάτινες. Αφού η κυβερνώντες δεν το παίρνουν απόφαση ,ας το πάρουμε εμείς.

http://medgreece.gr

Δράση για την προστασία του Αιγαίου



Αρχιπέλαγος - Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου

Το Αρχιπέλαγος είναι μία περιβαλλοντική οργάνωση χωρίς γραφείο δημοσίων σχέσεων. Μακριά από το κέντρο και τη φιλολογία του περιβάλλοντος, αλλά με πραγματική εθελοντική εργασία και απόλυτη προσύλωση στον στόχο της ουσιαστικής προστασίας του Αιγαίου, το Αρχιπέλαγος στοχεύει να προσφέρει μία νέα προσέγγιση στη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Με στόχο την προστασία του Αιγαίου, η ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους εργάζεται στο πεδίο, στο Αιγαίο, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου για την υλοποίηση επιστημονικής έρευνας στην οποία βασίζονται οι δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας. Συχνά αντιμετωπίζουμε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες αλλά ο ενθουσιασμός και η μακροχρόνια προσήλωση στο στόχο, μας στηρίζει, σε αυτό το δύσκολο έργο.

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, είναι μια μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, που δραστηριοποιείται από το 1998 σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών (Ιόνιο Πέλαγος, Σποράδες, Κεντρικό Αιγαίο, Λυβικό Πέλαγος, Ανατολικό Αιγαίο, κα). Από το 2000 έως και σήμερα, το πεδίο δράσης του Αρχιπελάγους έχει επικεντρωθεί στην περιοχή του Αν. Αιγαίου, με έδρα την Ικαρία αλλά με γενικότερη δραστηριότητα που καλύπτει ολόκληρο το Αιγαίο.

Η δράση του Αρχιπελάγους συνδυάζει την επιστημονική έρευνα του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος του Αιγαίου και των νησιών, με ουσιαστικές δράσεις προστασίας στις οποίες συμμετέχουν ενεργά οι τοπικές κοινωνίες. Για να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο, το Αρχιπέλαγος δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε πολλές περιοχές του Αιγαίου, και διαθέτει ερευνητικές βάσεις στην Ικαρία και την Πάτμο, καθώς και ερευνητικούς σταθμούς στις νησίδες Αρκιοί και Μαράθι (περιοχή Δήμου Πάτμου) και Αγ. Μηνάς (Φούρνοι) στο Αν. Αιγαίο, όπου υπάρχουν κατάλληλα εξοπλισμένα εργαστήρια και γραφεία.

Στις ερευνητικές βάσεις του Αρχιπελάγους, εργάζονται εθελοντικά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επιστήμονες περιβάλλοντος και άλλων ειδικοτήτων, αλλά και ακτιβιστές, από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαικές χώρες. Για να μπορεί να προσεγγίζει το πεδίο της έρευνας και τα νησιά του Αιγαίου όλο τον χρόνο, ακόμα και υπό τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, το Αρχιπέλαγος διαθέτει επίσης τα ερευνητικά ιστιοφόρα σκάφη Πήνελόπη και Διομήδεια καθώς και ένα βοηθητικό ταχύπλοο σκάφος.

Με στόχο να υλοποιήσει σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο την έρευνα και τις δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας, το Αρχιπέλαγος συνεργάζεται με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας, Αγγλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και της Τουρκίας, καθώς καιμε επιστήμονες από άλλες ευρωπαικές χώρες. Όλες οι δράσεις του Αρχιπελάγους βασίζονται στην πραγματικά εθελοντική και αφιλοκερδή εργασία των επιστημόνων, καθώς και όλων των μελών της οργάνωσης. Στις ερευνητικές βάσεις του Αρχιπελάγους εργάζονται 25- 45 άτομα, επιστήμονες περιβάλλοντος και άλλων ειδικοτήτων, καθώς και φοιτητές από την Ελλάδα, και 12 άλλες χώρες της Ε.Ε. και της Μεσογείου.

http://www.archipelago.gr

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αναδημοσιεύω από τον Οίκο Αντοχής το εξής:

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/02/2008 ΚΑΙ ΩΡΑ 15:50 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΟΥ ΚΑΙ
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΟΔΟ ΑΡΙΘΜΟΣ 191 (ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ) ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ
ΟΔΗΓΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΑΚΗ ΚΑΜΟΥΖΗ. ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ
ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (ΜΠΕΖ Η' ΛΕΥΚΟ) ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ, ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕΤΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡ. ΟΔΟ ΔΡΟΜΟ, ΤΟΝ ΠΑΡΕΣΥΡΕ, Ο ΑΚΗΣ
ΕΠΕΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΣΕ ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΙΤΟΤΑΝ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ
ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΩΡΑ ΩΣΠΟΥ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΑΤΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ
ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ. Ο ΑΚΗΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΩΜΑΤΩΔΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΣ
ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6942829505, 210-5134473.

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗΝ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ ΤΟ MAIL ΑΥΤΟ.....Ο ΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΑΙΜΑΤΩΜΑ ΣΤΟ
ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ......
ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ..............

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Μια γνωστοποίηση έγινε στην μπλογκόσφαιρα, και θεωρώ σωστό να σας την παρουσιάσω

Αναδημοσιεύω από το γνωστό και μη εξαιρεταίο Press-GR...αναδημοσίευση έχει ρόλο καθαρά εκπαιδευτικό και μπορεί να προσφέρει πολλές γνώσεις σε όποιον σκέφτεται να εισέλθει εις στις αγκάλες του Ελληνικού Δημοσίου...

Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ

ΑΡΧΙΚΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΣΕ ( τέως)
.,,
Μέσα σε όλες τις αρμοδιότητες που είχα με έβαλαν κάποτε σαν μέλος , για πρώτη και τελευταία φορά σε ένα συμβούλιο προαγωγών. Το συμβούλιο αυτό έκανε κάτι χρόνια να συνέλθει και έτσι οι προαγωγές του n έτους έπρεπε να γίνουν το n + k έτος όπου n, k φυσικοί αριθμοί με το k αρκετά μεγαλύτερο από το μηδέν. (Αυτό φυσικά χωρίς την δική μου ευθύνη).
Αφού υπήρχε αυτή η τεράστια καθυστέρηση έπιασε την διοίκηση του ΟΣΕ η πρεμούρα να συνέλθει το συμβούλιο των προαγωγών στην Αθήνα σε χρόνο μηδέν, μάλιστα σε μία περίοδο που οι αγρότες είχαν καταλάβει τα Τέμπη και δεν περνούσαν ούτε αυτοκίνητα ούτε και τρένα. Ο μόνος τρόπος να πάει κανείς στην Αθήνα ήταν με αεροπλάνο. Έτσι αφού ο ΟΣΕ στην Θεσσαλονίκη με αγόρασε τα αεροπορικά εισιτήρια, (αν περίμεναν άλλες δέκα μέρες ,κοντά στα τόσα χρόνια, θα πήγαινα με το τρένο και δεν θα είχαμε και αυτά τα έξοδα ) και αφού έκανα τον γύρω του Νομού για να φθάσω στο αεροδρόμιο από τα δυτικά, λόγω άλλης κατάληψης στην Θεσσαλονίκη, πήγα στην Αθήνα την προηγούμενη ημέρα του συμβουλίου.
Την επόμενη μέρα στις 8 η ώρα το πρωί στα γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου 1-3 υπήρχε η εξής κατάσταση: Που θα συνέλθει το συμβούλιο στον x όροφο με την συμμετοχή του κυρίου Α η στον y όροφο με την συμμετοχή του κυρίου Β; Αφού τα λοιπά μέλη ανεβήκαμε και κατεβήκαμε πέντε φορές από τον x στον y όροφο αποφασίστηκε ότι το συμβούλιο θα γίνει στις 11 η ώρα στον x όροφο με την συμμετοχή του κυρίου Α. (Σημαντικό το 3ωρο για διαβουλεύσεις).
Στις 11 παρά 10 πήγα στο γραφείο του κυρίου Α όπου στον προθάλαμο του γραφείου βλέπω τον κύριο Β να δίνει στο χέρι του κυρίου Α ένα χαρτάκι ημερολογίου με κάποια νούμερα και να του λέει επί λέξη « Α θα κάνεις τους 15, 23, 33, 45, 56, 68, 75, 87, 91. 103, 115, 123, 135 147. Μέχρι τον 91 οπωσδήποτε από εκεί και πάνω παίζεται « [ Τα νούμερα είναι αναφορά στην επετηρίδα και στην συγκεκριμένη περίπτωση συμβολικά ] .
Όλο αυτό γίνεται παρουσία μου χωρίς την παραμικρή διακριτικότητα που μπορούσαν να με πουν τουλάχιστον «κ. Μυλωνάκη έχουμε μία ιδιωτική συζήτηση περάστε λίγο έξω και ελάτε σε πέντε λεπτά». Εγώ προσωπικά δεν κατάλαβα τίποτα από αυτά που έλεγαν.
Στις 11 και 10 άρχισε η συνεδρίαση της επιτροπής. Κάθε ένα μέλος είχε μπροστά του απλώς και μόνον μία επετηρίδα όλου του κλάδου των προακτέων όπου αναφερόταν ο αριθμός έκαστου στην υπάρχουσα επετηρίδα , το ονοματεπώνυμο του και η Περιφέρεια στην οποία υπηρετούσε. Πρώτος πήρε τον λόγο ο κύριος Α βλέποντας το χαρτάκι που είχε στο χέρι του με τρόπο κρυμμένο κάτω από το τραπέζι και με το μπλαζέ ύφος που είχε είπε : “Εγώ προτείνω να γίνουν οι 15, 23, 33, 45, 56, 68, 75, ..…».
Βλέποντας την επετηρίδα διαπιστώνω τα εξής:
1. Ο 68 ήταν στην Περιφέρεια μου και δεν τον γνώριζα ούτε κατ’ όνομα ( τότε είχα περί τα 1256 άτομα προσωπικό )
2. Ο 28 , που δεν τον προτείνει, είναι ένας άριστος υπάλληλος με προτάσεις κατ΄ εκλογή επί σειρά ετών τόσο από τον άμεσο προϊστάμενο του όσο και από εμένα. Στα ετήσια φύλλα ποιότητας είχε κάθε φορά μία έκθεση με μήκος πάνω από μία πιθαμή σε σειρές ενώ ο 45 που τον προτείνει είναι κάποιος που συστηματικά μέχρι τότε δεν απασχολούνταν στα κύρια του καθήκοντα.
Μετά τον κύριο Α τον λόγο παίρνει ο κύριος Γ και με τον ίδιο τρόπο (χαρτάκι ημερολογίου) και το μάγκικο στυλ του αυτή την φορά επαναλαμβάνει τα ίδια νούμερα. Τότε κατάλαβα το παιχνίδι που παιζόταν και τόλμησα να ρωτήσω « εγώ αυτόν τον 68 δεν τον γνωρίζω ούτε κατ’ όνομα εσείς από πού τον γνωρίζετε και τον προτείνετε : “για να εισπράξω την απάντηση από τον κύριο Γ ( στα μάγκικά του πάλι ) «και τι σε νοιάζει εσένα ρε Μυλωνάκη εμείς ξέρουμε και άλλα πράγματα σαν και σένα είμαστε;» Όταν στην συνέχεια πήραν τον λόγο και οι δύο εκπρόσωποι των εργαζόμενων είπαν ακριβώς τα ίδια νούμερα με τον ίδιο τρόπο. Έτσι με 4 στα 7 μέλη πέρασαν οι προαγωγές που ήθελαν. Όταν ήρθε η σειρά μου να υπογράψω το κείμενο έκανα μία τεράστια παρατήρηση για την στημένη υπόθεση και φυσικά δεν με βάλανε άλλη φορά σε παρόμοια επιτροπή. Μετά από αρκετό μιλώντας με τον κύριο Δ που ήξερε τον χώρο τον ρώτησα «γιατί κάνατε τον 45 και ρίξατε τον 28;» για να εισπράξω την απάντηση «τι λες ρε θα κάνουμε τον 28 που είναι με τους άλλους ».Ο 28 έφυγε από τον ΟΣΕ χωρίς να πάρει την προαγωγή που του άξιζε.
Υστερόγραφο: Τα Α,Β,Γ,Δ και 15, 28, 45 και 68 αναφέρονται σε πραγματικά πρόσωπα αλλά για διακριτικούς λόγους δεν κατονομάζονται.

Βουλγαρία : Έτος- ρεκόρ για τις ελληνικές επενδύσεις στη χώρα το 2007



Ρεκόρ όλων των ετών για ελληνικές επενδύσεις, σε ετήσια βάση, στη Βουλγαρία σημειώθηκε το 2007, με το μέγεθός τους, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να ανέρχεται σε 408,1 εκατ. ευρώ. Έτσι, οι επενδύσεις που προήλθαν από ελληνικά κεφάλαια αυξήθηκαν - σε σχέση με το 2006 - κατά 44,2%. Πέρυσι, στη Βουλγαρία επενδύθηκαν συνολικά 5,7 δισ. ευρώ (άμεσες ξένες επενδύσεις - ΑΞΕ), γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση 38,2%, σε σχέση με το 2006.


Στην κατάταξη για τις επενδύσεις του 2007, πρώτη χώρα προελεύσεως των κεφαλαίων είναι το Ην. Βασίλειο με 901,5 εκατ. € (ποσοστό 15,8% του συνόλου), δεύτερη η Ολλανδία με 542, 4 εκατ. € (ποσοστό 9,5%), τρίτη η Αυστρία με 475,1 εκατ.€ (ποσοστό 8,3%) και τέταρτη η Ελλάδα (ποσοστό 7,1%).

Όπως, εξάλλου, αναφέρει στο ενημερωτικό του δελτίο το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, συνολικά από το 1996 έως και το 2007 η Βουλγαρία έγινε αποδέκτης συνολικά 22,9 δισ. ευρώ ΑΞΕ. Οι ΑΞΕ του 2007 αυξήθηκαν κατά το θεαματικό ποσοστό του 38,2% ως προς το 2006, συνεχίζοντας την αύξηση του προηγουμένου έτους που είχε ανέλθει στο 40,6% ως προς το 2005. Στην συνολική κατάταξη πρώτη χώρα είναι η Αυστρία με 3,3 δισ. ευρώ (ποσοστό κάλυψης 1,5% επί του συνόλου των ΑΞΕ), η Ολλανδία με 2,2 δισ. ευρώ (ποσοστό 9,8%), το Ην. Βασίλειο με 2,2 δισ. ευρώ (9,7%), η Ελλάδα με 2 δισ. ευρώ (ποσοστό 8,7%) και το Βέλγιο με 1,6 δισ. ευρώ (6,7%). Ακολουθούν στις επόμενες πέντε θέσεις η Γερμανία, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ουγγαρία και οι ΗΠΑ.

Η Ρωσία βρίσκεται στην 15η θέση με συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια 481 εκατ. ευρώ, η Τουρκία στην 18η με 12 εκατ. ευρώ και το Ισραήλ στην 20η με 146 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας, από το σύνολο των ΑΞΕ το 2007, ποσοστό 37,8% ή 2,1 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε ακίνητα, 1,7 δισ. ευρώ σε χρηματοοικονομικές τοποθετήσεις (30,6%) και 704 εκατ. ευρώ σε κατασκευές (12,4%). Το 9,6% των ΑΞΕ του 2007 τοποθετήθηκαν στο λιανικό εμπόριο και μόλις το 2,2% στην βιομηχανία. Επίσης, το 59,3% των κεφαλαίων του 2007 αφορούσε σε equity capital, το 35,4 σε other capital και μόνο το 5% σε επενατοποθέτηση κερδών (reinvested earnings)

Πηγή: ΑΠΕ

Mάχη ανάμεσα σε οικολόγους και ιαπωνικά φαλαινοθηρικά



Δύο ιάπωνες ακτοφύλακες και ένας ναύτης, οι οποίοι επέβαιναν στο φαλαινοθηρικό Νισιμάρου, τραυματίστηκαν στα μάτια όταν μαχητικά μέλη οικολογικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην φαλαινοθηρία πέταξαν στο κατάστρωμα του πλοίου, μπουκάλια με χημικά, ανακοινώθηκε από την Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας.Το επεισόδιο συνέβη κοντά στην Ανταρκτική, σε τοποθεσία που το Τόκιο δεν προσδιόρισε επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, όταν μέλη της οικολογικής ομάδας κατάφεραν να πλησιάσουν σε απόσταση 10 μέτρων το φαλαινοθηρικό.


Απαντώντας το πλήρωμα του φαλαινοθηρικού έριξε στο σκάφος των οικολόγων νερό από μάνικες.

Συνολικά, η ανταλλαγή των «πυρών», κράτησε περίπου μία ώρα και ολοκληρώθηκε αφού οι τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης πέταξαν το σύνολο των μπουκαλιών που είχαν προετοιμάσει.

Ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νομπουτάκα Μαχιμούρα, έκανε λόγο για πράξη που προσπαθεί αδικαιολόγητα να βλάψει την ασφάλεια ενός πλοίου και του πληρώματος του.

«Είναι μία ασυγχώρητη πράξη και διαμαρτυρόμαστε έντονα», είπε ο εκπρόσωπος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να διαμαρτυρηθεί στην Αυστραλία καθώς το σκάφος των ακτιβιστών είχε ξεκινήσει από αυστραλιανό λιμάνι.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα χημικά προκάλεσαν ερεθισμό, ο οποίος, μπορεί να διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά τα μέλη της οργάνωσης σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι τα μπουκάλια που έριξαν, περιείχαν λιωμένο βούτυρο και ένα υλικό για να προκληθεί ολισθηρότητα στο κατάστρωμα χωρίς κανένα από αυτά να είναι τοξικό.

Στο φαλαινοθηρικό επέβαιναν 139 μέλη πληρώματος ενώ στο πλοίο των οικολόγων 33.

Τον προηγούμενο Ιανουάριο, δύο ακτιβιστές είχαν καταφέρει να ανέβουν επάνω σε ένα άλλο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό,στον Νότιο Ωκεανό,όπου παρέμειναν μέχρι να παραδοθούν στις αυστραλιανές περιπόλους.

Μετά από το επεισόδιο είχε ανακοινωθεί ότι αναστέλλεται προσωρινά το σχέδιο της Ιαπωνίας να αλιευθούν περίπου 1000 φάλαινες κατά τη διάρκεια του εφετινού καλοκαιριού στην Ανταρκτική.

Η Ιαπωνία, η οποία θεωρεί τη φαλαινοθηρία ως πολιτιστική παράδοση, σταμάτησε την φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς μετά από την υπογραφή μίας διεθνούς συμφωνίας αναστολής της δραστηριότητας το 1986, αλλά την επόμενη χρονιά ξεκίνησε ένα πρόγραμμα, το οποίο χαρακτηρίζει ως επιστημονική έρευνα για τη φαλαινοθηρία.

Πηγή: ΑΠΕ