Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

40.000 ασθενείς στο Λας Βέγκας μπορεί να έχουν μολυνθεί με τον ιό του AIDS ή της ηπατίτιδας



Οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με 40.000 ασθενείς κλινικής στο Λας Βέγκας, στην οποία ξαναχρησιμοποιούσαν σύριγγες και φιαλίδια μιας χρήσης, για να τους ενημερώσουν ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV ή της ηπατίτιδας.
Έξι ασθενείς της συγκεκριμένης κλινικής διαγνώστηκαν με οξείας μορφής ηπατίτιδα C, από τον Ιανουάριο, ποσοστό τριπλάσιο από τον ετήσιο μέσο όρο στην περιοχή του Λας Βέγκας, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν το θέμα, γράφει η εφημερίδα Las Vegas Sun.
Οι αρμόδιοι των Υπηρεσιών Υγείας της Νότιας Νεβάδας ανακάλυψαν πως σε πέντε από τους ασθενείς είχε δοθεί την ίδια ημέρα αναισθησία, σε ενέσιμη μορφή, στην κλινική αυτή. Το προσωπικό της κλινικής χρησιμοποιούσε αρκετές φορές τις ίδιες σύριγγες.


"Το προσωπικό παραδέχτηκε ότι έκανε αυτό το πράγμα, δήλωσαν πως αυτές τις οδηγίες τους είχαν δώσει", τόνισε ο Μπράιαν Λάμπους, επιδημιολόγος της Υπηρεσίας. "Την πρακτική αυτή δεν την εφάρμοζαν ορισμένα μόνο μέλη του προσωπικού, αλλά όλοι. Ήταν κοινή πρακτική της κλινικής", πρόσθεσε.
Οι υπεύθυνοι της κλινικής δεν έχουν εξηγήσει γιατί εφάρμοζαν την πρακτική αυτή, απλώς ανακοίνωσαν πως θα υποβληθούν σε εξετάσεις ορισμένοι ασθενείς που πέρασαν από την κλινική, η οποία ειδικεύεται στην ενδοσκοπική χειρουργική.

Ασυνείδητοι πυροβόλησαν και αποκεφάλισαν μεσογειακή φώκια στη Σύρο



Μία νεκρή μεσογειακή φώκια εντοπίστηκε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Σύρου από την ομάδα έρευνας της Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm).


Από τη νεκροψία που ακολούθησε την αμέσως επόμενη ημέρα εξήχθη το συμπέρασμα ότι η φώκια έπεσε θύμα ηθελημένης θανάτωσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της MOm, η άτυχη φώκια, ενήλικο θηλυκό μήκους 2,20 μέτρων και βάρους 200 κιλών, έφερε βαθύ τραύμα από μεγάλη σφαίρα, η οποία διαπέρασε πλευρό του και προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία. Ακόμη, έφερε τραύμα από γάντζο στην κοιλιακή χώρα, πολύ κοντά στα γεννητικά όργανα.

Το κρανίο της φώκιας είχε αφαιρεθεί, αφού πρώτα είχε αποκολληθεί προσεκτικά το δέρμα από το κεφάλι. Η νεκρή μονάχους-μονάχους βρισκόταν στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης της και θα γεννούσε στα τέλη του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.

Σύμφωνα με έρευνες της MOm τα τελευταία 20 χρόνια, το 50% από τις ενήλικες φώκιες που βρέθηκαν νεκρές, έπεσαν θύματα ηθελημένης θανάτωσης, που αποτελεί -ασφαλώς- ποινικό αδίκημα.

Newsroom ΔΟΛ

H EE επέβαλλε νέο πρόστιμο ρεκόρ στη Microsoft



Η Ευρωπαϊκή επιτροπή επιβάλει στην Microsoft νέο πρόστιμο ύψους 899 εκατομμυρίων ευρώ για μη συμμόρφωση με το ψήφισμα του 2004 ενάντια στις μονοπωλιακές πρακτικές της εταιρείας από το Redmond. Η ΕΕ έχει ήδη επιπλήξει την Microsoft για τον ίδιο λόγο με 497εκ. ευρώ συν 280εκ. ευρώ για προηγούμενη μη συμμόρφωση. Αυτό ανεβάζει το χρηματικό πρόστιμο που πρέπει συνολικά να καταβάλει η Microsoft στα στο αστρονομικό ποσό των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ!


Η Αμερικανικός κολοσσός λογισμικού έχει αποφύγει κατά την διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών την δημοσίευση κώδικα και πρωτοκόλλων των Windows Servers ώστε να μπορέσουν και άλλες εταιρείες να δημιουργήσουν συμβατά υπολογιστικά συστήματα.

Η Microsoft με την σειρά της δείχνει ότι κρατάει την ψυχραιμία της, τονίζοντας ότι έχει ήδη συμμορφωθεί με τις προηγούμενες υποδείξεις της ΕΕ, ενώ σχετικά με το νέο πρόστιμο, εκπρόσωποι της δήλωσαν ότι ήδη δουλεύουν στο να δώσουν στις υπόλοιπες εταιρείες τον κώδικα και γενικότερα τις πληροφορίες που χρειάζονται. Δηλώσεις που, όπως αναφέρουν από την ΕΕ, έχουν ειπωθεί ήδη αρκετές φορές χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή πλεύσης από την Microsoft...

Pc World

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Σπόροι στην κατάψυξη



Μια υπόγεια εγκατάσταση ύψιστης ασφάλειας, μέσα στην οποία θα αποθηκευτούν σπόροι από όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες του κόσμου, ως παρακαταθήκη για την περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής, εγκαινιάστηκε την Τρίτη στα νησιά Σφάλμπαρντ της Αρκτικής, 1.500 χλμ από το Βόρειο Πόλο.


«Είναι η ασφαλιστική μας δικλείδα» δήλωσε εγκαινιάζοντας την εγκατάσταση ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ. «Είναι η Κιβωτός του Νώε που θα διασφαλίσει τη βιολογική ποικιλότητα για τις επερχόμενες γενιές» είπε.

Μεταξύ των δεκάδων προσκεκλημένων που συγκεντρώθηκαν στην κιβωτό, 130 μέτρα μέσα στην πλαγιά ενός παγωμένου βουνού. ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ουανγκάρι Ματάι από την Κένυα.

Δείγματα από 4,5 εκατ. ποικιλίες φυτών που προσφέρουν τροφή στον άνθρωπο μπορούν τώρα να αποθηκευτούν μέσα σε τρεις τσιμεντένιους θαλάμους, που βρίσκονται στην άκρη μιας σήραγγας 120 μέτρων. Ο χώρος είναι αρκετός, δεδομένου ότι το σύνολο των καλλιεργούμενων ποικιλιών εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει τα τρία εκατομμμύρια.

Ισχυρά κλιματιστικά συστήματα διατηρούν τη θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου, στην οποία οι σπόροι μπορούν να διατηρηθούν έως και πάνω από μια χιλιετία.

Η Κιβωτός, διαβεβαίωσαν οι κατασκευαστές, είναι σχεδιασμένη να αντέχει ακόμα και χτύπημα με πυρηνικά όπλα και θα παραμείνει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας όσο και αν χειροτερέψει η παγκόσμια θέρμανση.

Μόνο η είσοδος της εγκατάστασης είναι ορατή από την επιφάνεια, φτιαγμένη από μέταλλο και τσιμέντο. Είναι διακοσμημένη με μεταλλικά στοιχεία και καθρέπτες, που δημιουργούν ιριδισμούς ορατούς από χιλιόμετρα μακριά.

Η εγκατάσταση θα ελέγχεται με τηλεχειρισμό από τη Νορβηγία, η οποία κάλυψε το κόστος των έξι εκατ. δολαρίων για την κατασκευή του.

Τη συλλογή των δειγμάτων αναλαμβάνει το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ποικιλότητας Καλλιεργειών, με έδρα τη Ρώμη, ενώ στους φορείς που μετέχουν περιλαμβάνεται και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Τα πρώτα δείγματα που πέρασαν από το κόκκινο χαλί των εγκαινίων, σφραγισμένα σε υδατοστεγείς φακέλους, ήταν σπόροι διαφορετικών ποικιλιών ρυζιού από 104 χώρες.

Associated Press

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Υγρά απόβλητα στον Ασωπό




Πρόστιμα συνολικού ύψους 448.000 ευρώ σε άλλες 15 εταιρείες για απόρριψη υγρών αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς και πρόσθεσε ότι οι φάκελοι των παραβάσεων διαβιβάζονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Πρόκειται για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (150.000 ευρώ), τις Εκτυπώσεις Iris ΑΕΒΕ (60.000 ευρώ), Χαλκόρ Α.Ε. - σωληνουργείο (60.000 ευρώ), πτηνοσφαγείο Βιοκότ Α.Ε. (45.000 ευρώ), Ασημάκης ΑΕΒΕ - κατασκευές μηχανημάτων διέλασης (20.000 ευρώ), Ζούρας Α.Ε. αναθρεπτήριο πουλάδων (18.000 ευρώ), Εμμ. Ν. Καζής ΑΕΒΕ χυτήριο (15.000 ευρώ), Ελφίκο ΑΕΕ - βαφείο (10.000 ευρώ), Stampa Group Α.Ε. κατασκευές αλουμινίου (8.500 ευρώ), Kerakoll Ελλάς - χημικά δομικά υλικά (8.000 ευρώ), Νικόλαος Μπουλελάκης ΑΕΒΕ - κουφώματα αλουμινίου (4.000 ευρώ), Αφοί Μπέλλου ΕΠΕ επιπλοποιία (3.400 ευρώ), Κνωσσός ΕΠΕ - Αφοί Μπρόκου σαπωνοποιία (1.100 ευρώ), Αλουμίνιο Παπαδάκη ΑΕΒΕ (1.000).

Το συνολικό ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί από το 2005 σε βιομηχανικές μονάδες της περιοχής για τη ρύπανση του ποταμού ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος όγκος προστίμων, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, επιβλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, μετά τους ελέγχους της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι ακολούθησαν την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό και το μπαράζ των δημοσιευμάτων.


Με λίγα λεφτά αγοράζουμε ρύπανση
Ειναι φτηνά.
Πάμε όλοι στον Ασωπό να πετάξουμε τα σκουπίδια μας.
Το ζητειται ελπις διοργανώνει εκδρομή


Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Παιδιά στο βωμό της τηλεθέασης



Πάνω από 500 παιδιά 6-11 ετών πέρασαν μέσα στο τελευταίο δίμηνο από τα τηλεοπτικά στούντιο του Αlpha για τις ανάγκες του σόου «Baby dance», όπου φτιασιδωμένα ακκιζόμενα κοριτσάκια και «αντράκια» μοιάζουν να «ολισθαίνουν» επικίνδυνα έξω από την παιδική ηλικία. Ομως, πόσο μπορεί να προστατεύσει την προσωπική του ζωή ένα μικρό κορίτσι που στην ερώτηση «γιατί χορεύεις;» ξεδιπλώνει άθελά του απόκρυφες πτυχές του ψυχισμού του και της οικογενειακής του ζωής;

Τα παιδιά εκτίθενται ψυχικά και σωματικά με την προβολή της εικόνας τους στην τηλεόραση. Υφίστανται τεράστιο στρες, ψυχολογική πίεση και σωματική καταπόνηση με τη συμμετοχή τους, σημειώνει ο βοηθός συνήγορος του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος σε επιστολή-παρέμβαση προς τον υπ. Επικρατείας κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο και κοινοποίηση μεταξύ άλλων και στον πρόεδρο του ΕΣΡ κ. Ι. Λασκαρίδη. Ο κ. Μόσχος, ζητά την προστασία των ανηλίκων από τηλεοπτικές ψυχαγωγικές εκπομπές και διαγωνισμούς ταλέντων. Επισημαίνει το μεγάλο νομοθετικό κενό στον Κώδικα Ψυχαγωγικών Εκπομπών. Τονίζει τις συνέπειες και τους κινδύνους για τα παιδιά. Ο υπουργός απαντά ότι συμμερίζεται την αγωνία του Συνηγόρου και στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται σχετική ημερίδα...

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Μόσχος, η επιστολή αποτελεί αποτύπωση του προβληματισμού που υπάρχει σε ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας για τα τεκταινόμενα. Για τα παιδιά που μιλούν ως ενήλικοι σε σίριαλ, βρίζουν, σχολιάζουν τη σεξουαλικότητα των ενηλίκων και φθάνουν σε σόου να γίνονται αντικείμενο λανθάνουσας σεξουαλικής θέασης πίσω από την κλειδαρότρυπα. «Η γρηγορότερη σεξουαλική ωρίμαση ενός παιδιού είναι καταπάτηση του δικαιώματός του να μεγαλώσει με παιχνίδι και αθωότητα», λέει ο κ. Μόσχος και αναρωτιέται αναφερόμενος ειδικά στο επίμαχο σόου: «Ποια είναι τελικά η σκοπιμότητα τέτοιου υλικού;»

Από τις παραγωγές αυτές απουσιάζουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν τους ενήλικες που συνεργάζονται με τα παιδιά. Ο κ. Μόσχος λέει ότι ήδη σε πολλά νηπιαγωγεία και σχολεία που επισκέπτεται, νηπιαγωγοί του λένε ότι οι γονείς ρωτούν αν θα βλάψει τα παιδιά η συμμετοχή σε τέτοια σόου. «Εχει εμφανισθεί ως μια νέα μορφή ηρωοποίησης», σημειώνει.

«Τα παιδιά θα πρέπει να παρακολουθούνται από ειδικό σύμβουλο και να κατανοούν τις συνέπειες της συμμετοχής τους σε τέτοια σόου»... «Τα παιδιά και οι γονείς τους πρέπει να βλέπουν και να εγκρίνουν το πρόγραμμα πριν βγει στον αέρα»... «Θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τι συμβαίνει μετά τη συμμετοχή. Για μένα τότε αρχίζει το πραγματικό πρόβλημα»...

Αγωνίες γονέων και των παιδιών τους που έχουν βιώσει την εμπειρία της συμμετοχής ανηλίκων σε τηλεοπτικά σόου όπως αποτυπώνεται στην έρευνα «Sherbert» του βρετανικού ΕΣΡ στο πλαίσιο διερεύνησης των επενεργειών τέτοιων προγραμμάτων στους ανηλίκους. Στη χώρα που γέννησε και «μεταλαμπάδευσε» σε εμάς το πολυ-αμφισβητούμενο «Baby Dance», διαπιστώνεται ότι οι ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών δεν αποτελούν πάντα προτεραιότητα. Για την ακρίβεια, συχνά θυσιάζονται στο βωμό της τηλεοπτικής επιτυχίας. Στη συνέχεια, πολλά από τα ηττημένα παιδιά γίνονται αντικείμενο κακομεταχείρισης σε σχολεία και γειτονιές...

Ή καταλήγουν, τα πιο ταλαντούχα από αυτά, όπως το μοντέλο Μπρίτνεϊ Σπίαρς ή Λίντσεϊ Λόαν... αθώα και σέξι στην εφηβεία, ένοικοι κλινικών (νευρολογικών, αποτοξίνωσης κ.ά.) στη νεότητα.

kathimerini 22/02/08

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ και ΤΡΟΜΟΫΣΤΕΡΙΑ

Χωρίς ακόμη να έχει γίνει επίσημη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας που, υπό την πίεση των ΗΠΑ, υιοθέτησε η Ευρώπη, επιχειρήθηκε χθες, στο πλαίσιο της τρομοϋστερίας που έχει καταλάβει τη Γηραιά Ηπειρο, να περάσει από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου νομοθέτημα με το οποίο:

1 Θα θεσμοθετούνταν ο προληπτικός έλεγχος και η λογοκρισία του Διαδικτύου, με πρόσχημα τον εντοπισμό εκείνων που ενθαρρύνουν ή διαφημίζουν την τρομοκρατία και τις δράσεις της.

2 Θα εντατικοποιούνταν η επιτήρηση του Διαδικτύου, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπόλ.

3 Θα παρακολουθούνταν όλοι οι χώροι όπου, κατά την άποψη των εισηγητών της έκθεσης και χωρίς να κατονομάζονται, διαδίδεται τρομοκρατική προπαγάνδα η οποία στοχεύει στην παρακίνηση ατόμων να διαπράττουν τρομοκρατικές πράξεις.

Την έκθεση αυτή, ωστόσο, εισηγητής της οποίας ήταν ο Γκεράρντ Ντεπρέ (Φιλελεύθερος Βέλγος ευρωβουλευτής), καταψήφισαν 332 ευρωβουλευτές, την υπερψήφισαν 241, ενώ 87 ευρωβουλευτές απείχαν της χθεσινής ψηφοφορίας.

Πριν από την καταψήφιση της έκθεσης, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου είχε ζητήσει να καταστεί η εξύμνηση της τρομοκρατίας ποινικό αδίκημα αλλά με πλήρη σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης και της σκέψης!

Πηγή: Eλευθεροτυπία

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Θυμάστε το "Sea Diamond" ;

Ήταν Μ. Πέμπτη (κρύβουν πάντα πληγές οι γιορτές) και κοντεύει χρόνος. Το Sea Diamond στο βυθό του Αιγαίου δίπλα στη Σαντορίνη. Να υποθέσω ότι είναι αρκετός καιρός για να έχουμε ξεχάσει; Πιο σωστό θα ήταν να λέγαμε ότι είναι πολύς για να μην έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ!

Αντιγράφω από την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Θάλασσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας του Αιγαίου "Αρχιπέλαγος" για τη σημερινή κατάσταση του ναυαγίου:
<<Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την ανέλκυση του ναυαγίου του "Sea Diamond", οκτώ μήνες μετά τη βύθισή του στη Σαντορίνη.
Το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου συνεχίζει να παραμένει στο βυθό, φέροντας τεράστιες ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών.
Η έντονη ηλεκτρόλυση επιταχύνει τη διάβρωση των διαφόρων τμημάτων του ναυαγίου (σκελετός πλοίου, δίκτυα σωληνώσεων, δεξαμενές, χώροι αποθήκευσης, ηλεκτρονικές συσκευές, κ.ά.), με αποτέλεσμα να υπάρξει αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, διαρροή και απορρόφηση τοξικών ουσιών από τα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς θα έχουν διαλυθεί οι δομές που τα συγκρατούν.
Πέρα από τα πετρελαιοειδή (τα οποία αποτελούν τον μικρότερο κίνδυνο, δεδομένου ότι η ρύπανση που προκαλούν είναι ορατή και μη υδατοδιαλυτή) στο ναυάγιο υπάρχουν μια σειρά από άλλες ρυπογόνες και επικίνδυνες ουσίες όπως:
Τόνοι από τοξικά υγρά που περιέχονται σε χιλιόμετρα υδραυλικών δικτύων και ψυκτικών συστημάτων.
Mεγάλες ποσότητες αμιάντου, οι οποίες βρίσκονται στους χώρους του μηχανοστασίου και τα σημεία θερμομόνωσης (ο αμίαντος αποτελεί ένα ιδιαίτερα καρκινογόνο υλικό, οι ίνες του οποίου, επιπλέοντας στη θάλασσα, μπορούν να διαπλεύσουν χιλιάδες μίλια, χωρίς καμία αλλοίωση. Είναι πλέον ευρέως παραδεκτό ότι η απορρόφηση ακόμα και μίας μόνο ίνας αμιάντου από τους πνεύμονες προκαλεί καρκίνο).
Εκατοντάδες οθόνες τηλεόρασης, Η/Υ και άλλα ηλεκτρονικά μέσα (από τις 570 καμπίνες και τους δεκάδες κοινόχρηστους χώρους σαλόνια, τραπεζαρίες, γέφυρα, λογιστήριο, γραφείο υποδοχής κ.λπ.), τα οποία περιέχουν πληθώρα χημικών ουσιών, όπως για παράδειγμα το αρσενικό, ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια (η έκθεση στο αρσενικό προκαλεί σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες, όπως διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη, ασθένειες του ήπατος, πεπτικά προβλήματα και πάχυνση του δέρματος).
Αυτές οι επικίνδυνες ουσίες δεν μπορούν να συγκεντρωθούν ενόσω το ναυάγιο βρίσκεται ακόμα βυθισμένο και ο κίνδυνος να μετακινηθεί σε μεγαλύτερο βάθος είναι καθημερινός.
Παρατηρείται πετρέλαιο μαζούτ σε μορφή «ζελέ» να έχει κατακαθίσει στο θαλάσσιο πυθμένα, ενώ από την περιοχή εξαφανίστηκαν οι αχινοί, ένα από τα είδη βιοδείκτες θαλάσσιας ρύπανσης.
Όλα αυτά συμβαίνουν δίπλα στους σταθμούς αφαλάτωσης από τους οποίους υδρεύεται το νησί της Σαντορίνης, στην καρδιά του Αιγαίου, μιας κλειστής θάλασσας που στηρίζει τοπικές κοινωνίες χιλιάδων κατοίκων που βασίζονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα, όχι μόνο για να τραφούν από τα αλιεύματα, αλλά πίνοντας και το Θαλασσινό νερό μέσω της διαδικασίας της αφαλάτωσης>>
Αναρωτιέμαι. Θα ασχοληθεί κανείς; Υπάρχει κάποιος που να νοιάζεται;
Αλλά και στο κομμάτι του καταμερισμού ευθυνών και της τιμωρίας τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα:
Οι σωροί των δύο Γάλλων παραμένουν (;) εγκλωβισμένοι κουφάρι του πλοίου.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Louis Hellenic Cruises αποδίδει ευθύνες για τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου στην Υδρογραφική Υπηρεσία Ελλάδας(!!!).
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής επιχειρήσεων πλοίων της εταιρείας, Γιώργος Κουμπενάς, ενώ στο χάρτη της υδρογραφικής υπηρεσίας ο ύφαλος (στον οποίον προσέκρουσε το πλοίο) αποτυπώνεται στα 57 μέτρα από την ακτή, στην πραγματικότητα βρίσκεται στα 131 μέτρα από την ακτή.
Συγχρόνως, ενώ σύμφωνα με τον χάρτη ο ύφαλος παρουσιάζεται σε βάθος 18 έως 22 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, στην πραγματικότητα -όπως είπε- βρίσκεται σε βάθος μικρότερο των πέντε μέτρων.
Την νέα χαρτογράφηση έκανε η εξειδικευμένη σε μετρήσεις και χαρτογράφηση εταιρεία "Akti Engineering", ύστερα από αίτημα των ενδιαφερομένων μερών.
Σε ερώτημα των δημοσιογράφων γιατί προσέκρουσε το συγκεκριμένο πλοίο, αφού όλα τα πλοία με τους ίδιους υδρογραφικούς χάρτες δουλεύουν, ο κ. Κουμπενάς απάντησε ότι σε κάθε ταξίδι οι χειρισμοί των πλοιάρχων είναι διαφορετικοί .
Όσον αφορά το "εντυπωσιακό" πρόστιμο ύψους 1.173.880 ευρώ που επέβαλε το ΥΕΝ στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, αλλά και το ημερήσιο πρόστιμο 9000 ευρώ που έχει επιβάλει το Λιμεναρχείο Σαντορίνης για τη ρύπανση της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής η εταιρεία δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ! Και μάλιστα βασιζόμενοι στο επιχείρημα για λανθασμένη χαρτογράφηση οι υπεύθυνοι της
Louis Hellenic Cruises ισχυρίζονται ότι τα πρόστιμα πρέπει να τα επιβαρυνθεί το ελληνικό κράτος!

Πλαστικός Εφιάλτης



Σε μια απέραντη, πλωτή χωματερή τείνουν να μετατραπούν οι θάλασσες του πλανήτη, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο να διαταραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, να «διαβρωθεί» η διατροφική αλυσίδα των θαλάσσιων οργανισμών και να απειληθεί ακόμη και η δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης για την προστασία των θαλασσών Oceana, ρίπτονται κάθε ώρα στις θάλασσες του πλανήτη περίπου 675 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων το ήμισυ έχει ως βάση στη σύνθεσή του το πλαστικό!!!!!!!!!!!!!
Πρόκειται για απορρίμματα των πλοίων, κοντέινερ τα οποία χάνονται κατά τη διάρκεια του πλου, κάθε είδους σκουπίδια, τα οποία παρασέρνονται από τα νερά ποταμών και ρεμάτων ή ρίχτηκαν... αδιάφορα σε κάποιες ακτές.
Εκτιμάται ότι το 90% των απορριμμάτων που επιπλέουν στους ωκεανούς είναι από πλαστικό, ενώ σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών το 2006, κάθε τετραγωνικό μίλι των ωκεανών περιέχει 46.000 κομμάτια πλαστικού.

Τα πλαστικά είδη στο νερό διαλύονται σταδιακά με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας και των κινήσεων των κυμάτων έως ότου αυτά μετατραπούν σε σκόνη, η οποία είναι σχεδόν αόρατη, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες να απορροφηθεί από τον οργανισμό κάθε θαλάσσιου είδους.
Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, η σκόνη πλαστικού ευθύνεται κάθε χρόνο για τον θάνατο περισσοτέρων από 1.000.000 θαλασσοπουλιών και περισσοτέρων από 100.000 θαλάσσιων θηλαστικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν η πλαστική αυτή σκόνη αποκτήσει «βελούδινη» υφή, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να απορροφηθεί από το ζωικό πλαγκτό.
Εισέρχεται στη διατροφική αλυσίδα και αρχίζει να ανεβαίνει όλο και υψηλότερα και κάποια στιγμή θα καταλήξει στα τρόφιμα που καταναλώνουμε!!!

Μια σειρά θαλάσσιων οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι γαρίδες και οι πεταλίδες, τρέφονται συστηματικά με υπολείμματα πλαστικών υλών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την είσοδο επικίνδυνων, τοξικών ουσιών στην τροφική αλυσίδα των μεγαλύτερων θαλάσσιων ειδών και δη των ψαριών αλλά και των πτηνών, με όποιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη......






Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Στα όρια ασφυξίας οι φυλακές της χώρας



Στα όρια ασφυξίας βρίσκονται τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας διαψεύδοντας κυβερνητικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις για τον εκσυγχρονισμό και αποσυμφόρησή τους. Η απόφαση των εγκλείστων στις φυλακές Ιωαννίνων να προχωρήσουν, από χθες, σε αποχή από το συσσίτιο ζητώντας τον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησής τους φέρνει εκ νέου το θέμα στην επιφάνεια, ένα σχεδόν χρόνο μετά το ντόμινο εξεγέρσεων στις φυλακές όλης της χώρας. «Ασφυκτιούμε. Μοιραζόμαστε 40 κρατούμενοι ένα χώρο που δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 20 άτομα. Το ίδιο συμβαίνει με τις τουαλέτες, ενώ λόγω του υπερπληθυσμού, οι ώρες του προαυλισμού μας είναι περιορισμένες με αποτέλεσμα να μένουμε για ώρες στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο», δήλωσε στην «Κ» ο κρατούμενος των φυλακών Ιωαννίνων Δ. Β.

Σε έγγραφο που εστάλη χθες στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και υπογράφουν 120 κρατούμενοι αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ζητούμε την άμεση αποσυμφόρηση του καταστήματος, ώστε να πάψει επιτέλους η απαράδεκτη κατάσταση που ευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είμαστε αποφασισμένοι να μην σταματήσουμε την αποχή από το συσσίτιο έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας». Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην «Κ» ο κρατούμενος Δ.Β. στις φυλακές Ιωαννίνων καταγράφεται επιπλέον το εξής παράδοξο: κρατούμενοι να κοιμούνται σε... ράντζα που τοποθετούνται από τη διεύθυνση των φυλακών στους διαδρόμους των φυλακών λόγω έλλειψης χώρου! «Ζούμε καθημερινά το εξπρές του μεσονυχτίου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στις φυλακές Ιωαννίνων ο αριθμός των εγκλείστων είναι τριπλάσιος του προβλεπομένου. Οι κρατούμενοι υπερβαίνουν τους 240, ενώ η χωρητικότητα της φυλακής είναι για 80 άτομα. Παρόμοιες συνθήκες καταγράφονται και στις φυλακές Κορυδαλλού, Λάρισας, Αλικαρνασσού και Κομοτηνής. Στον Κορυδαλλό κρατούνται 1.966 άτομα, ενώ η χωρητικότητα της φυλακής είναι για 640 άτομα, στην Κομοτηνή 307 ενώ η χωρητικότητα της φυλακής είναι για 105 άτομα και στη Λάρισα οι κρατούμενοι ξεπερνούν τους 830 τη στιγμή που οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 450. Στα συγκεκριμένα σωφρονιστικά καταστήματα διαβιούν έξι ακόμα και επτά κρατούμενοι σε κελιά των δύο ατόμων, ενώ σε αρκετές φυλακές (μεταξύ αυτών των Ιωαννίνων, της Λάρισας και της Κέρκυρας) οι κρατούμενοι μοιράζονται τον χρόνο προαυλισμού λόγω έλλειψης χώρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ζωτικός χώρος που αναλογεί σε κάθε κρατούμενο είναι της τάξης των 0,70 τ.μ. τη στιγμή που το «πλαφόν» που έχει θέσει η Ε.Ε. είναι 7 τ.μ ανά κρατούμενο... Συνολικά, ο αριθμός των εγκλείστων ανέρχεται σε 10.810 ενώ η χωρητικότητα των φυλακών στο σύνολό τους φτάνει τις 7.543 θέσεις.

Από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης προκύπτουν επιπλέον τα εξής συμπεράσματα:

- Το 50% σχεδόν των κρατουμένων (5.003 σε σύνολο 10.810) είναι αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους Αλβανοί.

- Οι 4.612 από τους 10.810 κρατουμένους έχουν καταδικαστεί για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

- 750 έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη

- Σε 404 ανέρχεται ο αριθμός των ανήλικων κρατουμένων

- Σε 592 ανέρχεται ο αριθμός των γυναικών κρατουμένων.

Οι ελληνικές φυλακές τελούν εν διαλύσει

kathimerini

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Οικολογικές ανησυχίες



Αναδημοσιεύω ενα άρθρο της καθημερινής του 2006 που βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Ηλεκτροδότηση από αιολικά πάρκα για επτάμισι εκατομμύρια νοικοκυριά. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξασφάλιζε ένα ποσόν της τάξης των δέκα δισ. ευρώ που θα δοθεί -μόνο- για το πείραμα ITER που αφορά την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα σύντηξης για ασφαλέστερη παραγωγή ενέργειας. Η επιστήμη λοιπόν μιμείται τη φύση για ανεξάντλητη ενέργεια χωρίς τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η διαρροή στο περιβάλλον ραδιενέργειας από τους συμβατικούς πυρηνικούς σταθμούς τύπου Τσερνομπίλ αλλά...

Υπάρχει ένα «αλλά», όπως λένε οι οικολόγοι, που όμως δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την επιστημονική προσπάθεια για ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον ωστόσο θέτει τα εξής ερωτήματα:

**Γιατί δεν επενδύονται τόσα χρήματα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που είναι ανεξάντλητες (ήλιος και άνεμος) και σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας μπορούν να καλύψουν το 50% της πρωτογενούς παραγωγής ενέργειας στην Ε.Ε. έως το 2050.

**Στην καλύτερη των περιπτώσεων, όπως εξηγεί και ο Θανάσης Γεράνιος, αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών -υπέρμαχος του αντιδραστήρα σύντηξης- το πειραματικό μοντέλο θα λειτουργήσει, όπως διδάσκει το παρελθόν, 10 χρόνια μετά απ' ό,τι ανακοινώθηκε, δηλαδή το 2028. Και οι πρώτοι σταθμοί θα μπουν σε λειτουργία, αν όλα πάνε καλά, το 2040 (σ.σ. πρόσθεσε άλλα δέκα). Προλαβαίνουμε να πιάσουμε τους δείκτες του Ναϊρόμπι (βάσεις από το Κιότο) για το Θερμοκήπιο;

**Γιατί λοιπόν δεν επενδύονται σε τεχνολογίες ΑΠΕ ανάλογα χρήματα;

**Γιατί η πυρηνική βιομηχανία να μπαίνει ακόμη και με τη σύντηξη μπροστά από τις ΑΠΕ που είναι αδιαμφισβήτητα οι πλέον φιλικές στη φύση και προέρχονται από τη φύση;

**Ποια είναι η εναλλακτική, ουσιαστική πρόταση για παραγωγή ενέργειας που να συνδυάζει τουλάχιστον έως το 2050 μείωση της ρύπανσης, χαμηλότερο κόστος, ασφάλεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αν δεν είναι η ηλιακή ενέργεια, η αιολική, η ηλιοθερμική, η γεωθερμική, η βιομάζα και άλλες ήπιες μορφές με δεδομένο πως τα υπάρχοντα κοιτάσματα πετρελαίου τελειώνουν σε τρεις με τέσσερις δεκαετίες από σήμερα;

**Οπωσδήποτε και πρέπει να ξηλωθούν οι υπάρχοντες πυρηνικοί σταθμοί, αλλά γιατί τέτοια πρεμούρα από χώρες, όπως η Αγγλία, που προσπάθησε και τα κατάφερε να επιδοτηθεί από την Ε.Ε. , η εταιρεία British Energy πριν από λίγα χρόνια με το ποσόν των 3,5 δισ. στερλινών (5,3 δισ. ευρώ επειδή χρεοκόπησε;) Υπενθυμίζεται ότι σε μία νύχτα οι επενδυτές έχασαν τα χρήματά τους όπως επισημαίνει η Greenpeace. Γιατί;

**Σήμερα πάνω από 430 πυρηνικοί συμβατικοί σταθμοί λειτουργούν σε όλο τον κόσμο. Ο χρόνος ασφαλούς λειτουργίας τους είναι τα 30 χρόνια, σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας. Σε δέκα χρόνια θα πρέπει να έχουν κλείσει οι μισοί, όπως μας εξήγησε ο καθηγητής Θανάσης Γεράνιος. Από τι θα αντικαθίστανται αυτοί οι σταθμοί; Από σταθμούς σύντηξης;

Οταν επτάμισι εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ε.Ε. μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν μόνο από τα 10 δισ. που θα δοθούν για τη σύντηξη, για το ITER, αναλογιστείτε τι θα συνέβαινε αν τα αστρονομικά ποσά που θα δοθούν για τη λειτουργία των πρώτων πυρηνικών σταθμών σύντηξης μετά από κάποιες δεκαετίες, δοθούν για ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ας μας πουν πότε θα εξασφαλίσει η πυρηνική σύντηξη φθηνή ενέργεια, λένε οι οικολόγοι και προσθέτουν: Οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του Θερμοκηπίου, τα τεράστια κόστη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν μπορούν να περιμένουν τη σύντηξη!

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Ο σκληρότερος χειμώνας στη σύγχρονη ιστορία του Αφγανιστάν...

... έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα το θάνατο 926 ανθρώπων, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς η πρόσβαση στις απομονωμένες περιοχές είναι σχεδόν αδύνατη εξ αιτίας των συνεχιζόμενων και σφοδρών χιονοπτώσεων.

Περισσότερα από 316.000 βοοειδή έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του χειμώνα δήλωσε ο Νουρ Παντσάχ Κοχστάνι της Εθνικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Καταστροφών.

«Όσον αφορά τις ανθρώπινες ζωές ο αριθμός σήμερα ανέρχεται σε 926. Μπορεί να αυξηθεί, όταν οι δρόμοι θα ανοίξουν και πάλι και θα αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε απώλειες που δεν έχουν καταγραφεί», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

http://www.rawa.org/kab-jan05/kab-jan05-5.jpg

Σχεδόν τα μισά από τα θύματα προέρχονται από τις δυτικές περιοχές, όπου περισσότεροι από 90 άνθρωπο έχουν ακρωτηριασθεί εξ αιτίας των κρυοπαγημάτων.

Ειδική νοσοκομειακή μονάδα ασχολείται μόνο με την αντιμετώπιση των κρυοπαγημάτων στην πόλη Χεράτ.

More than 90 people have had their fingers or toes amputated because of frostbite [EPA]

Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, οι θάνατοι των ζώων και ειδικότερα των βοοειδών θεωρούνται τεράστιο πλήγμα για το Αφγανιστάν μια χώρα όπου η γεωργία αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα και η οικονομία της στηρίζεται στην εξωτερική βοήθεια.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών τον προηγούμενο μήνα απηύθυνε έκκληση για επιπλέον βοήθεια σε τρόφιμα για τους 2,55 εκατομμύρια Αφγανούς ως τον Ιούνιο, που θα ξεκινήσει η διαδικασία της συγκομιδής των καρπών.

http://news.bbc.co.uk/nol/shared/spl/hi/pop_ups/05/south_asia_snow_engulfs_central_afghanistan/img/1.jpg

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Εκτός από τις άμεσες συνέπειες, ιδού και μια έμμεση συνέπεια, αρκετά σοβαρή!

Αύξηση των εντόμων απειλεί τις καλλιέργειες

Οι πληθυσμοί των εντόμων που τρέφονται με φύλλα καλλιεργειών θα είναι πιθανό να ξεχυθούν σαν θάλασσα, ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα, σε μία εποχή που θα πρέπει να μεγαλώσει η παραγωγή προκειμένου να τραφούν επιπλέον 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στα τέλη του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με μελέτη του Κρατικού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, κατά τη διάρκεια ενός εκ των τελευταίων μεγάλων περιστατικών παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας, πριν από 55,8 εκατομμύρια χρόνια, υπήρξε μια σημαντική αύξηση των εντόμων που επέφερε σοβαρό πλήγμα στις καλλιέργειες.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι μια άνοδος 5 βαθμών Κελσίου στην παγκόσμια θερμοκρασία, που προκάλεσε τριπλασιασμό των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της παλαιόκαινης περιόδου, ανέβασε τους αριθμούς των εντόμων στα ύψη και άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια τους στα απολιθωμένα φύλλα που διατηρήθηκαν από τότε.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι την ίδια επίδραση θα δούμε και κατά τη διάρκεια της παρούσας περιόδου της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, που προκαλείται από τις προκαλούμενες από τον άνθρωπο εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την προβιομηχανική συγκέντρωση του αερίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 5.000 διαφορετικά απολιθώματα φύλλων, πριν από την Παλαιόκενη περίοδο οι ζημιές των εντόμων στα φύλλα κυμαίνονταν από 15% έως 38%, ενώ κατά τη διάρκειά της ανήλθαν σε 57%, ποσοστό που έπεσε στο 33% μετά την πτώση της θερμοκρασίας.

Πηγή: Ημερησία

Έκθεση του βρετανικού Τμήματος Υγείας, που εν ολίγοις επιβάλλει ΑΜΕΣΑ μέτρα δράσης!

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει καύσωνες στη νοτιοανατολική Βρετανία που θα επιφέρουν τον θάνατο 3.000 ανθρώπων μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού Τμήματος Υγείας. Δίχως προληπτική δράση, αναφέρεται στην έκθεση, ένας καύσωνας εννέα ημερών, με τις θερμοκρασίες να υπολογίζονται κατά μέσο όρο τουλάχιστον σε 27 βαθμούς για περισσότερες από 24 ώρες, θα προκαλούσε 3.000 θανάτους, ενώ ακόμη 3.350 άνθρώποι θα πέθαιναν από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στην έκθεση προβλέπεται ότι θα υπήρχε μια αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του δέρματος, εξαιτίας της αυξανόμενης έκθεσης στο φως του ήλιου και ότι, κατά τη διάρκεια του επόμενου μισού αιώνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να οδηγήσει σε 1.500 πρόσθετους θανάτους και εισαγωγές σε νοσοκομεία κάθε χρόνο. Επιπλέον αναφέρεται ότι αν και τα ξεσπάσματα ελονοσίας είναι πιθανό να παραμείνουν σπάνια, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που θα προκύψουν από πιθανά μεγαλύτερα ξεσπάσματα ελονοσίας στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Στην έκθεση, που αποτελεί τη συνέχεια μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2002, αναφέρεται ότι λαμβάνεται υπόψη ένα πιο πρόσφατο μοντέλο με βάση το οποίο η θερμοκρασία θα αυξηθεί μεταξύ 2,5 και 3 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα.

Φαινόμενα
Οι περίοδοι με πολύ κρύο καιρό θα γίνονταν σπανιότερες, αλλά οι καύσωνες θα αποτελούν πιο συνηθισμένο φαινόμενο, αναφέρεται. Αν και οι συγκεντρώσεις διάφορων σημαντικών ρύπων είναι πιθανό να μειωθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου μισού του αιώνα, η συγκέντρωση του όζοντος είναι πιθανό να αυξηθεί, γεγονός που θα αυξήσει τον αριθμό των θανάτων και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Τα θερμότερα καλοκαίρια θα οδηγούσαν επίσης σε μια αύξηση των τροφικών δηλητηριάσεων. Στην έκθεση προβλέπεται ότι θα υπήρχαν μέχρι και 14.000 περισσότερες περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων τον χρόνο, ανάμεσα στις οποίες και της σαλμονέλας, αριθμός που αντιστοιχεί σε μια αύξηση 14,5%.

«Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα αυτό τον αιώνα. Είναι σημαντικό το ότι αξιολογούμε τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στην υγεία, έτσι ώστε να λάβουμε τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες» ανέφερε ο Σερ Ουίλιαμ Στιούαρτ πρόεδρος Τμήματος Προστασίας Υγείας, που συνέταξε την έκθεση.

Ενα από τα εμβλήματα της Ανταρκτικής, ο βασιλικός πιγκουϊνος, μπορεί να οδηγηθεί στην εξάλειψη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με έρευνα Γάλλων επιστημόνων. Οπως διαπίστωσαν μια ελάχιστη θέρμανση που προκλήθηκε στο Νότιο ωκεανό από την επίδραση του Ελ Νίνιο περιόρισε τη δυνατότητα των πιγκουϊνων να επιβιώσουν, γεγονός που καταδεικνύει ότι σε περίπτωση ανόδο της θερμοκρασίας, το είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση

Πηγή: Ημερησία

Κινητά-τοξικές «βόμβες» στις χωματερές


Ενα εκρηκτικό μίγμα μολύβδου, βηρυλλίου, εξασθενούς χρωμίου, αρσενικού και καδμίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή δίπλα σας, στην τσέπη σας, στην τσάντα σας -μπορεί και ενωμένο με... hands free στο αυτί σας! Για το κινητό τηλέφωνο, βέβαια, ο λόγος, που μπορεί να χάνει χρόνο με τον χρόνο σε μέγεθος, δεν χάνει όμως και σε περιεκτικότητα σε επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, τα οποία όταν η συσκευή «σβήνει» για πάντα απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

Ο κύκλος ζωής ενός κινητού δεν ξεπερνά σήμερα τον ένα χρόνο (όλοι εκμεταλλευόμαστε τις «επιδοτήσεις» των εταιρειών για αγορά νέας συσκευής), με αποτέλεσμα ο αριθμός των συσκευών που απορρίπτονται να εκτοξεύεται στα ύψη. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 110 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα «πετάμε» ετησίως οι Ευρωπαίοι, με τους Ελληνες να συμμετέχουμε με διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό. Οταν όμως σε άλλες χώρες η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών έχει προχωρήσει, εμείς εξακολουθούμε να «τροφοδοτούμε» με μικρές τοξικές βόμβες τις χωματερές και τους ΧΥΤΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους περίπου 200.000 τόνους που υπολογίζεται ότι αγγίζει η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, η ποσότητα που ανακτάται για ανακύκλωση δεν έχει φθάσει ακόμα ούτε τους 44.000 τόνους που ήταν ο στόχος στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών μας.

«Δυστυχώς, ενώ έχουν γίνει κάποια βήματα, ακόμα σε μεγάλο ποσοστό πετάμε τα κινητά μας στα σκουπίδια, αντί για τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Και όταν πετάμε ένα κινητό, αρχίζουν τα προβλήματα», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Ευάγγελος Γιδαράκος. «Κι αυτό γιατί στα κινητά συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των βαρέων μετάλλων».

Το πιο «ρυπογόνο» στοιχείο των κινητών είναι η μπαταρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ποσότητα του καδμίου που περιέχεται στις μπαταρίες νικελίου καδμίου είναι ικανή να μολύνει το 1/3 του νερού μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων! Στα πλέον επικίνδυνα συστατικά ενός κινητού τηλεφώνου συγκαταλέγονται επίσης το βηρύλλιο και ο μόλυβδος. «Η κύρια ανησυχία έγκειται στην πιθανή διαφυγή τους στο περιβάλλον μέσω των στραγγισμάτων, με συνέπεια τη ρύπανση των υπόγειων υδροφορέων», σημειώνει ο κ. Γιδαράκος. «Πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο αναζητεί επειγόντως λύση».

Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην Ελλάδα, εκτός από τη διστακτικότητα των δήμων να συμμετέχουν στο ανάλογο πρόγραμμα (περίπου 200 μόνον συγκεντρώνουν αυτού του είδους τα απόβλητα), αλλά και τη δική μας αδράνεια, συναντά και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα. «Τους ρακοσυλλέκτες», λέει ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φίλιππος Κυρκίτσος. «Υπάρχουν χιλιάδες ρακοσυλλέκτες σε όλη τη χώρα που μαζεύουν κάθε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή και τις πουλούν σε μάντρες, οι οποίες ανακτούν μέταλλα. Οι μάντρες αυτές όμως δεν κάνουν περιβαλλοντική διαχείριση - ποιος ξέρει πού καταλήγουν τα τοξικά στοιχεία των συσκευών. Μια λύση θα ήταν να ενταχθούν και οι ρακοσυλλέκτες στο σύστημα, ωστόσο αυτό είναι πολύ δύσκολο για ευνόητους λόγους», καταλήγει.

Kathimerini

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Ακκούγιου, τελικά η τοποθεσία του νέου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας

Στη περιοχή Ακκούγιου στο νότιο τμήμα της χώρας (απέναντι από τη Κύπρο) αποφάσισε η Τουρκία να κατασκευάσει τον πρώτο Πυρηνικό Ηλεκτρικό Σταθμό (ΠΗΣ), ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ. «Η περιοχή όπου όλα είναι ήδη έτοιμα για την κατασκευή είναι το Ακκούγιου», δήλωσε ο Γκιουλέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Το 2000, η Τουρκία υποχρεώθηκε να ματαιώσει ένα σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην περιοχή αυτή, στις ακτές της Μεσογείου, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Το σχέδιο είχε κατακριθεί έντονα από τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος, που ανησυχούσαν από την κατασκευή ενός αντιδραστήρα μόλις 25 χιλιόμετρα από το ενεργό σεισμικό ρήγμα Ecemis, το οποίο έδωσε το 1991 δύο ισχυρούς σεισμούς 5,8 και 6,6 Pίχτερ.

(Υπόλοιπο Άρθρο)

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Πως ένας ιατρικός επισκέπτης εμποδίζει τη θεραπεία μου

Λυπάμαι που αναρτώ αυτό το ποστ σήμερα, ημέρα που οι γιατροί έχουν κινητοποιήσεις για τα επαγγελματικά τους ζητήματα. Έχω όμως και εγώ δικαιώματα.
Για κάποιο μικρό δερματικό πρόβλημα επισκέφτηκα με την ασφάλισή μου γιατρό σε δημόσιο ιατρείο. Η ανακοίνωση έξω από το τζάμι μας ενημέρωνε ότι ο γιατρός θα μας έκανε τη χάρη να μας δει από τις 12:00 μέχρι τις 13:30. Επειδή σήμερα είναι η απεργία, από τις 12 παρά είχαμε μαζευτεί 6 άτομα στην αναμονή.
Ο γιατρός ήρθε κατά τις 12:30 (και το αφήνω ασχολίαστο). Μπήκαν οι δύο πρώτοι και ξαφνικά εμφανίστηκαν τρεις νεαροί κουστουμάτοι και με μια δερμάτινη επαγγελματική τσαντούλα στα χέρια ο καθένας. Μόλις βγήκε ο δεύτερος ασθενής, ο πρώτος κουστουμάτος μπήκε μέσα εκτός σειράς λέγοντας ότι είναι ιατρικός επισκέπτης. Βγήκε μετά από 10 λεπτά και στη συνέχεια μπήκε ο δεύτερος και ο τρίτος.
Η ώρα ήταν πλέον 13:20 και εγώ που ήμουν ο επόμενος στην σειρά πρόλαβα και μπήκα μέσα. Ο γιατρός έδιωξε (!) τους άλλους τρεις ασθενείς που περίμεναν γιατί δεν θα προλάβαινε να τους δει. Εμένα με εξέτασε (ευτυχώς είχα πάει σε δερματολόγο είπαμε, γιατί αν ήταν κανένας παθολόγος και μου έπαιρνε και την πίεση θα την έβρισκε 40!) και μου έγγραψε μια αλοιφή στο βιβλιάριο. Μισοντυμμένο σχεδόν με έβγαλε έξω για να κλειδώσει και να φύγει αγνοώντας τους τρεις που φυσικά δεν είχαν φύγει και περίμεναν και φώναζαν να τους δει.
Τέλοσπάντων είπα, τουλάχιστον εγώ πρόλαβα να εξυπηρετηθώ, πάλι καλά, τί να πουν και οι άλλοι οι φουκαράδες. Βγαίνοντας από το ιατρείο μπήκα σε ένα φαρμακείο να εκτελέσω τη συνταγή. Ο φαρμακοποιός μου είπε ότι ενώ η ουσία του φαρμάκου είναι από τις πιο κοινές η εταιρεία που μου έγραψε ο γιατρός είναι από τις πιο δυσεύρετες. Μπήκα και σε δεύτερο φαρμακείο και σε τρίτο και σε τέταρτο αλλά τίποτα.
Όπου και αν έμπαινα το ίδιο στόρυ. Η ουσία είναι πολύ γνωστή αλλά η συγκεκριμένη αλοιφή, της συγκεκριμένης εταιρείας δεν υπάρχει. Χθες το βράδυ γύρισα όλη την περιοχή αλλά φάρμακο δεν βρήκα. Σήμερα είναι κλειστά. Αύριο και βλέπουμε αν θα το βρω.
Φυσικά έχετε ήδη καταλάβει ότι ήμουν άτυχος γιατί μπήκα μετά τους ιατρικούς επισκέπτες. Λίγα λεπτά νωρίτερα να είχα φτάσει και τώρα θα είχα πάρει την αγωγή μου. Λίγα λεπτά νωρίτερα και δεν θα έμπλεκα με το προμόσιον των φαρμακοεταιρειών , τις μίζες από τις αλοιφές που θα αρπάξει ο γιατρός, το νοσηρό σύστημα υγείας...
Ο γιατρός σου λέει 800-900€ που παίρνω από το κράτος και 1200-1500€ από τα ποσοστά της συνταγογράφησης και όποιος γιατρευτεί και όποιος γίνει καλά και όποιος πεθάνει.

Και κάποιοι θα θέλετε να μου πείτε ότι δεν είναι όλοι έτσι. Και κάποιοι άλλοι θα θέλετε να μου πείτε ότι λέω πράγματα λίγο, πολύ γνωστά και σιγά την αποκάλυψη. Και κάποιοι άλλοι θα συμφωνήσετε μαζί μου. Αλλά θα πείτε ότι έτσι είναι τί να κάνουμε.
Ναι αλλά μετά μην ασχολείστε με τον Ζαχόπουλο. Μην ασχολείστε με το παραδικαστικό. Την Μίζενς (Siemens). To διδακτορικό της Νατάσσας. Με τους χρωματιστούς (μπλε, πράσινους) διορισμούς. Ζαχόπουλοι υπάρχουν παντού. Και ο δερματολόγος μου ένας μικρός εν δυνάμει Ζαχόπουλος είναι. Τόσα μπορούσε τόσα άρπαξε.

Η διαθήκη Χριστόδουλου



Αμφια, βιβλία, εγκόλπια και εικόνες αποτελούν, σύμφωνα με τη χειρόγραφη διαθήκη του, τα περιουσιακά στοιχεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που κληροδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της κινητής περιουσίας του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Δεν ξεχνάει ωστόσο τους πολύτιμους συνεργάτες του που τους αφήνει εγκόλπια, άμφια και το προσωπικό του αρχείο, ενώ στον αδελφό του δεν κληροδοτεί τίποτα.

Αίσθηση προκαλεί ότι η διαθήκη του κυρού Χριστόδουλου φέρει ημερομηνία 15 Μαΐου 2007, δηλαδή πριν καν διαγνωσθεί το πρόβλημα της υγείας του. Στο χειρόγραφο, που πριν από 5 ημέρες το πρωτοδικείο Αθηνών χαρακτήρισε έγκυρο, ο γραφικός χαρακτήρας και το γενικότερο ύφος του δημιουργούν την εντύπωση πως ο συντάκτης μάλλον πρέπει να βρισκόταν λίγο πριν από το τέλος της ζωής του.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«1. Απαντα τα άμφιά μου αφήνω εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών, προκειμένου τα καταλληλότερα να τοποθετηθούν εις το υπό σύστασιν εκκλησιαστικόν μουσείον.

2. Απαντα τα βιβλία μου αφήνω επίσης εις την Ι. Α. Α. διά να απαρτίσουν την πρώτη προίκα της υπό σύστασιν εκκλησιαστικής βιβλιοθήκης δι’ ην προωρείται το εν Ψυρρή αναπαλαιωθέν ήδη κτίριο του ποτέ κακουργοδικείου.

3. Απαντα τα κινητά της κατοικίας μου εν Πλάκα και εν Π. Ψυχικώ ανήκοντα εις εμέ καταλείπω εις το υπό σύστασιν κατά τα άνω εκκλησιαστικό μουσείον.

4. Τα ατομικά μου είδη (ράσα κ.λπ.) να κατανεμηθούν ανά εν εις τους καλούς μου συνεργάτες εις την διοίκησιν και την ιεραποστολήν.

5. Η επίπλωσις των δύο κατοικιών μου ανήκει εις την Ι. Α. Α.

6. Επαναλαμβάνω ότι χρήματα δεν έχω. Εξαιρέτως εις τον πολύτιμον επί πολλά έτη υπηρετήσαντά με Πρωτοσύγκελλον π. Συνοδινόν αφήνω ένα σετ εγκολπίου και σταυρού. Υπήρξεν πιστός, έντιμος, αδέκαστος, δίκαιος, ισχυρός κατά την θέλησιν.

7. Οσα τινά χρήματα ευρεθούν τυχόν εις τα θυλάκιά μου να δοθούν εις αυτόν. Ο αδερφός μου Ιωάννης έχει τα προς το ζην αναγκαία εκ της συντάξεως του.

8. Εις τον αφοσιωμένον μέχρι τέλους διακονήσαντά με μετ’ αυταπαρνήσεως παραδειγματικής, Βρεσθένης Θεόκλητον αφήνω μιαν πλήρη στολήν. Και την ευχήν μου.

9. Ανά εν εγκόλπιον να δοθεί ως ενθύμιον εις τους π. Επιφάνιον, Ιωαννίκιον και Ανθιμον. Πάντα τα εξαιρέτως δωρούμενα αφαιρούνται εκ του καταλόγου των προς το εκκλ. Μουσείον προοριζόμενα.

10. Το αρχείον μου αποτελούμενον από χιλιάδας δημοσιευμάτων, επιστολών, φακέλων κ.λπ. το οποίον έχει ηλεκτρονικώς ταξινομηθή αφήνω εις τον π. Θωμάν προς αξιοποίησιν.

Εκτελεστάς αφήνω τους α) Σεβ. Βρεσθένης κ. Θεόκλητον και π. Θωμά Συνοδινόν».

Η διαθήκη δημοσιεύθηκε από την Ιερά Σύνοδο με εντολή του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΦΡΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ, ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ!


αναρτήθηκε από από το blog του ΠΡΕΖΑ TV στις 12:02 πμ

"Νεο περιστατικο θανατου ειχαμε
το περασμενο Σαββατο


μεσα στις φυλακες Κορυδαλου.
Μια 40 χρονη γυναικα η οποια ειχε συλληφθει
για χρηση ναρκωτικων,
οδηγηθηκε απο τη πρωτη στιγμη μεταγωγης της
στην απομωνωση,
με αποτελεσμα να πεθανει αβοηθητη
σαν το σκυλι,απο αναροφηση.Τα ερωτηματα για ακομη μια φορα πολλά...

Γιατι η γυναικα αφου ηταν τοξικομανης
δεν παρεμεινε στην ιατρικη μοναδα των φυλακων;

Ποιος πηρε την αποφαση να την οδηγησει στην απομωνοση
ενω ηταν σε πραγματικα αθλια κατασταση
και επομενως ευθυνεται για το θανατο της;

Γιατι δεν υπαρχουν ειδικες μοναδες μεσα στις φυλακες
για οσους χρηστες συλαμβανονται;

Και τελος,γιατι η Ελληνικη Αστυνομια συνεχιζει
να συλλαμβανει χρηστες ναρκωτικων ουσιων,
οι οποιοι στην ουσια θεωρουνται αρρωστοι,
ενω στην πραγματικοτητα θα επρεπε να τους οδηγει
σε ειδικα διαμορφωμενα κεντρα αποτοξινωσης;;;

Το περιστατικο μαλιστα"συμπίπτει με τη δημοσίευση της έκθεσης
του Συμβουλίου της Ευρώπηςγια τις ελληνικές φυλακές
που διαπιστώνει
σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή,
υγιειονομική περίθαλψη αλλά και περιστατικά ξυλοδαρμών."

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ..."

"Gia na min ksexniomaste:



11/11/2007: Thanatos 48xronou stis fylakes Korydallou

26/10/2007: Thanatos 31xronou stis fylakes Alikarnassou Kritis

12/10/2007: Apagxonismos 27xronou Afganou stis fylakes Korydallou

14/8/2007: Thanatos 2 kratoumenwn stis fylakes Kerkyras

26/8/2007: Thanatos 2 kratoumenwn stis fylakes Malandrinou

25/6/2007: Thanatos 21xronou kratoumenou stis fylakes Korydallou

19/6/2007: Thanatos 26xronou apo tis dikastikes fylakes Komotinis sta kratitiria tis ypodieythinsis metagogwn Thessalonikis apo epiliptiki krisi

10/6/2007: Aytoktonia 57xronou sto psyxiatreio twn fylakwn Korydallou

29/4/2007: Aytoktonia 28xronou sta kratitiria tou A.T. Menemenis

19/4/2007: Thanatos 45xronou apo tis fylakes Komotinis sta kratitira tou tmimatos metagwgwn Thessalonikis

15/4/2007: Aytoktonia 20xronou Alvanou sta kratitiria tou A.T. Iliou

1/4/2007: Thanatos 26xronou stin agrotiki fylaki Agias sta Xania.

30/3/2007: Thanatos 30xronou kratoumenou sto psyxiatreio tvn fylakwn Korydallou

28/3/2007: Aytoktonia 15xronou Polwnou sto psyxiatreio tvn fylakwn Korydallou

27/2/2007: Thanatos 52xronou stis dikastikes fylakes Naypliou

…. 30 Martiou 2006: Thanatos 4 kratoumenwn mesa sto keli tous, noumero 80 stin 4i pteryga tvn fylakvn Korydallou, oi opoioi kaikan zwntanoi…."

H μεγάλη απόδραση από το Facebook



Είστε γραμμένοι στο facebook. com; Αν ναι, εκεί θα μείνετε, για μια ζωή. Κάποιοι χρήστες διαπίστωσαν ότι είναι αδύνατο να διαγραφούν τελείως από το Facebook, εντείνοντας τις ανησυχίες για το πώς η δημοφιλής αυτή ιστοσελίδα χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα.

Η σελίδα προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουν τον λογαριασμό τους, όμως οι πληροφορίες που υπήρχαν σε αυτόν παραμένουν στους κεντρικούς υπολογιστές του Facebook.

Ο 34χρονος Νίπον Ντας, διευθυντής εταιρείας συμβούλων για θέματα βιοτεχνολογίας, χρειάστηκε 2 μήνες και πολλές ανταλλαγές e-mail με τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας, με αποκορύφωμα τις απειλές νομικής προσφυγής, μέχρι να καταφέρει να σβήσει από τη σελίδα τις πληροφορίες που τον αφορούσαν. Και πάλι όμως, το άδειο προφίλ του βρίσκεται στο Facebook και μπορεί κανείς να του στείλει e-mail μέσω της ιστοσελίδας.

Υπάρχει πλέον μια ολόκληρη βιομηχανία ιστοσελίδων που βοηθούν τους χρήστες να ξεφύγουν τελείως από το Facebook. «Μου φάνηκε περίεργο ότι φυλάσσουν τις πληροφορίες που δίνεις για τον εαυτό σου χωρίς να σου το λένε με σαφήνεια» λέει ο 26χρονος Μάγκνους Βαλίν από τη Στοκχόλμη, που ίδρυσε μια ομάδα στο Facebook με τίτλο «Πώς να διαγράψετε για πάντα τον λογαριασμό σας από το Facebook». Η ομάδα έχει 4.300 μέλη και συνεχώς μεγαλώνει. Η εταιρεία λέει ότι ο λόγος που διαφυλάσσει τις πληροφορίες είναι για μην ξαναφτιάχνουν εξαρχής το προφίλ τους όσοι πρώην πελάτες ενδεχομένως θελήσουν να επιστρέψουν. Στην πολιτική της, προειδοποιεί ότι «οι πληροφορίες μπορεί να παραμείνουν στους υπολογιστές της εταιρείας μας για κάποιο χρονικό διάστημα». Δεν λέει όμως ότι για να διαγραφεί κανείς πρέπει να διαγράψει γραμμή προς γραμμή όλες τις πληροφορίες που έχει γράψει, ανταλλάξει ή φυλάξει στη σελίδα - από τις συμμετοχές του σε ομάδες, τους λογαριασμούς e-mail ή τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών του. Ο Ντας μπήκε στο Facebook χωρίς να το πολυσκεφτεί, αφού έλαβε προσκλήσεις από φίλους. Αργότερα προσπάθησε να φύγει, αφού συνειδητοποίησε ότι οι περισσότεροι συνεργάτες του ήταν κι αυτοί στο Facebook. «Δουλεύω σ’ ένα μικρό γραφείο» λέει. «Το τελευταίο πράγμα που ήθελα ήταν να μπαίνουν όλοι στο Facebook και να τσεκάρουν πώς πάει η προσωπική μου ζωή» προσθέτει. «Οι υφιστάμενοί μου έμπαιναν και έβλεπαν πράγματα για μένα».

Το δίκτυο Facebook, που έχει 64 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο, προσπαθεί να επωφεληθεί οικονομικά από τη δημοτικότητά του επιτρέποντας σε ειδικούς του marketing και της διαφήμισης να μελετήσουν τη δημογραφία και τη συμπεριφορά των χρηστών του. Διατηρώντας τους παλιούς λογαριασμούς στους υπολογιστές του, προσφέρει στους διαφημιστές όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται. «Αυτό που προσφέρουν στους διαφημιστές είναι η πρόσβαση σε ομάδες ανθρώπων. Καταλαβαίνω γιατί δεν θέλουν να διαγράψουν τις πληροφορίες κανενός, αλλά έτσι παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα» λέει ο Αλαν Μπέρλισον, που κατάφερε να διαγράψει τον λογαριασμό του μόνο αφού παραπονέθηκε στον βρετανικό Τύπο, στο βρετανικό γραφείο προστασίας πληροφορίας και στην TRUSTe, την οργάνωση που πιστοποίησε το Facebook. O λογαριασμός του τελικά διαγράφηκε - αλλά πρώτα χρειάστηκε να στείλει στην υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών το βίντεο της συνέντευξης που είχε δώσει στη βρετανική τηλεόραση.

The New York Times / Kathimerini

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Για να μην λησμονούμε...

Αναδημοσιεύω ένα πολύ παραστατικό κείμενο από τον φίλο και συν-blogger Vasiko Metoxo

Με το Αίμα που Κουβαλάνε

Χαράματα 5 Σεπτέμβρη 1967. Η ασφάλεια Θεσσαλονίκης επιχειρεί μπλόκο σε διαμέρισμα της οδού Φιλελλήνων 65 στην Θεσσαλονίκη ,στην περιοχή Κωνσταντινουπόλεως με Δελφών, όπου κρύβονται τρεις καταζητούμενοι για την βομβιστική ενέργεια στις 2 Σεπτεμβρίου 1967, την ώρα των εγκαινίων της ΔΕΘ από τη χουντική κυβέρνηση. Το «Πατριωτικό Μέτωπο» της Θεσσαλονίκης ανατίναξε κολώνα της ΔΕΗ βυθίζοντας για ένα πεντάλεπτο στο σκοτάδι το χώρο της έκθεσης. Τα όργανα της χούντας έχουν από νωρίς "πιάσει" την περιοχή και ξεκινά καταιγισμός πυροβολισμών προς το διαμέρισμα στα τυφλά. Από τους πυροβολισμούς τραυματίζεται σοβαρά ο 26χρονος εργάτης Γιάννης Χαλκίδης. Παρά το τραυματισμό του, μαζί με τον Νάντη Χατζηγιάννη και τον Γρηγόρη Παντή προσπαθούν να ξεφύγουν από τα διπλανά μπαλκόνια στην πρασιά της γειτονικής οικοδομής μέσα σε τυφλά πυρά από διάφορες κατευθύνσεις. Ο Παντής τραυματίζεται στον μηρό και ακινητοποιείται. Στο τελευταίο κιγκλίδωμα ο Γιάννης Χαλκίδης που αιμορραγεί δεν μπορεί να συνεχίσει. Ενώ προσπαθεί να περάσει πάνω από το εμπόδιο εμφανίζεται ο δήμιός του. Τον πυροβολεί πισώπλατα. Αδειάζει το περίστροφο πάνω του από απόσταση δύο-τριών μέτρων. Ο Νάντης Χατζηγιάννης παρακολουθεί τη στιγμή της εκτέλεσης κρυμμένος στην πρασιά της πολυκατοικίας. Παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον επιθανάτιο ρόγχο του Γιάννη Χαλκίδη. Αναγνωρίζει τον άνθρωπο που τον αποτελειώνει. Είναι ο χωροφύλακας, όργανο της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αντώνης Λεπενιώτης.
Σε λίγο ο Ναντης Χατζηγιάννης συλλαμβάνεται στην θέση που είναι κρυμμένος από άλλον ασφαλίτη. Τον ανθυπασπιστή Μητρομάρα. Ο Μητρομάρας ήταν ομαδάρχης των παρακρατικών "αγανακτισμένων" πολιτών το βράδυ της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Μέσα σε φωνές έρχονται στον τόπο της εκτέλεσης και οι υπόλοιποι της επιχείρησης. Συνολικά 50-60 άτομα. Δένουν τον Χατζηγιάννη με καραβόσχοινο. Αρχίζουν να τον χτυπούν ανελέητα. Ο Λεπενιώτης του κολλά το πιστόλι στον κρόταφο. Του το βάζει στο στόμα. Τον πετά στα χαλίκια και τον πατά στο κεφάλι. Τον χτυπά ενώ είναι δεμένος με το καραβόσχοινο. Στη συνέχεια ο Λεπενιώτης με μία απίστευτης βαρβαρότητας κίνηση πατά τον Γιάννη Χαλκίδη που ψυχορραγεί στην κοιλιά...
Ο Νάντης Χατζηγιάννης φοιτητής στο πτυχίο της ανωτάτης Βιομηχανικής Θεσσαλονίκης τότε, κατά τη μεταγωγή του στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης στο Βαρδάρη συνοδεύεται από τον Λεπενιώτη. Μαζί με τον Γρηγόρη Παντή βασανίζονται άγρια από τα ανθρωποειδή της χούντας στην ασφάλεια. Καταδικάζονται από το έκτακτο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης σε είκοσι χρόνια φυλάκιση. Ο Χατζηγιάννης περνά από τις φυλακές Γεντί Κουλέ, Αλικαρνασσού, Αίγινας, Αβέρωφ, Βουρλών. Βιώνει στο πετσί του την μεταχείριση των χουντικών. Βασανιστήρια, εικονικές εκτελέσεις, απομόνωση.
Μετά την μεταπολίτευση στη δίκη για την δολοφονία του Γιάννη Χαλκίδη, ο Λεπενιώτης απαλλάσσεται με αμετάκλητο βούλευμα. Παρουσιάζονται "έγγραφα" και "αποδείξεις" της ασφάλειας Θεσσαλονίκης ότι δεν συμμετείχε στην επιχείρηση της οδού Φιλελλήνων. Η μαρτυρία του Νάντη Χατζηγιάννη δεν λαμβάνεται υπόψη από τους δικαστές. Ως δολοφόνος του Χαλκίδη καταδικάζεται ο βασανιστής μοίραρχος Τετραδάκος. Το λάθος του Τετραδάκου ήταν ότι είχε παραδεχτεί τη συμμετοχή του καμαρώνοντας σαν μάρτυρας κατά τη δίκη των Χατζηγιάννη και Παντή στο έκτακτο στρατοδικείο. Είχε μάλιστα παρασημοφορηθεί από την χούντα στην επέτειο της δολοφονίας του Χαλκίδη. Ο Λεπενιώτης που τον αποτελείωσε απαλλάσσεται. Η δίκη για τους βασανισμούς του Νάντη Χατζηγιάννη δεν έγινε ποτέ λόγω παραγραφής. Για μία ημέρα! Είναι οι συνέπειες του ορισμού του εγκλήματος της χούντας ως "στιγμιαίου". Δεν επρόκειτο για μεμονωμένη περίπτωση. Περίπου 150 μηνύσεις εναντίον βασανιστών της δικτατορίας πέρασαν μ' αυτόν τον τρόπο στο αρχείο, καθώς η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως η τρίμηνη προθεσμία που προέβλεπε το Δ' Ψήφισμα της 18/1/75 για την υποβολή τους έληγε στις 17 κι όχι στις 18/4/75 - ημέρα που είχε ανακοινωθεί επίσημα από την Εισαγγελία Αθηνών σαν η τελευταία. Ο Λεπενιώτης όπως και πολλοί άλλοι παραμένουν ατιμώρητοι να κυκλοφορούν ανενόχλητοι ως ευυπόληπτοι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Στους δρόμους αυτής της πόλης που πορεύεται γεμάτη ενοχές και ατιμωρησία για εγκλήματα και πολιτικές δολοφονίες.

8 Σεπτεμβρίου 2004. Στο αστικό λεωφορείο της γραμμής 14 για την Τούμπα, ο Νάντης Χατζηγιάννης συναντά τον βασανιστή του Αντώνη Λεπενιώτη τριάντα επτά χρόνια από την δολοφονία του Χαλκίδη. Αντιμετωπίζει το ειρωνικό του βλέμμα. Αγανακτεί. Εξαγριώνεται. Ουρλιάζει: "Δολοφόνε του Γιάννη Χαλκίδη. Φασίστα και βασανιστή εκατοντάδων συμπολιτών μου στα χρόνια της δικτατορίας". Ο Νάντης Χατζηγιάννης στο βιβλίο του " Τι έχεις μ' αυτόν" που έγραψε με αφορμή το επεισόδιο στο λεωφορείο και περιλαμβάνει την προσωπική του κατάθεσή - μαρτυρία για τα χρόνια της δικτατορίας αλλά και αργότερα, γράφει: "Οι επιβάτες του λεωφορείου κατάλαβαν αμέσως περί τίνος επρόκειτο και αγανακτισμένοι και οι ίδιοι με προέτρεπαν να χειροδικήσω! Τους απάντησα ότι δεν αξίζει ούτε να τον φτύσω. Μου αρκούσε που στεκόταν μπροστά μου, όρθιος, σε θέση προσοχής. Έτρεμε από το μίσος του σαν ψάρι. Δεν μπορούσε τώρα να με βασανίσει, δεν μπορούσε να με συλλάβει, δεν μπορούσε να με σκοτώσει. Τον άφησα να φύγει".

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008. Στο Β Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δικάζεται ο Νάντης Χατζηγιάννης. Κατηγορούμενος για το επεισόδιο στο λεωφορείο. Για συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση και απειλή του Αντώνη Λεπενιώτη! Η δίκη ξεκινά στις δύο το μεσημέρι. Από το πρωί συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια φίλοι και συναγωνιστές του Νάντη διαδηλώνουν την συμπαράστασή τους. Όλοι τους έχουν βιωματική σχέση με την ιστορία. Είναι εκεί. Δίπλα στον Νάντη. Μαζί τους και οι δύο αδελφές του Γιάννη Χαλκίδη. Νιώθουν όλοι τους κατηγορούμενοι. Για συκοφαντική δυσφήμιση του βασανιστή τους. Με τα γκρίζα μαλλιά, τα σκαμμένα από το χρόνο πρόσωπα. Στην διεκδίκηση της ιστορικής αυτογνωσίας. Στην αντίσταση για την ανατροπή της ιστορίας. Για την αντίδραση στην κυριαρχία της επιλεκτικής μνήμης. Για την ιστορία που δεν ξαναγράφεται με δικαστικές αποφάσεις. Για τα εγκλήματα που δεν παραγράφονται. Γιατί τα θύματα είναι γνωστά. Μιλάνε. Γράφουν. Θυμούνται. Ο Νάντης Χατζηγιάννης καταγγέλει τον Λεπενιώτη ως φονιά του Χαλκίδη και βασανιστή της δικτατορίας σαράντα χρόνια τώρα, από το έκτακτο στρατοδικείο της χούντας που τον καταδίκασε τον Νοέμβριο του 1967.

Τελευταία παρακολουθούμε σε διάφορα επίπεδα την συστηματική προσπάθεια για την εκτόνωση των παθών, την άμβλυνση των γεγονότων, το στρογγύλεμα της ιστορίας για την "επιστημονική", "ακαδημαική" , "ανεξάρτητη" προσέγγιση χωρίς εντάσεις και συναισθηματισμούς. Δεν με αφορούν αυτές οι προσεκτικές προσεγγίσεις. Δεν τις θέλω. Οι μικροδιορθώσεις της ιστορίας και οι ίσες αποστάσεις, προκαλούν διάθεση για ανατροπές. Ανοίγουν την όρεξη για την παραχάραξη της αλήθειας από τους αμετανόητους που κραδαίνουν δικαστικές αποφάσεις ως πιστοποιητικά της δικαίωσης τους. Το θράσος τους συμβαδίζει με την αίσθηση που νιώθουν ότι ζουν ανενόχλητοι, δικαιωμένοι, με τα χέρια τους βουτηγμένα στο αίμα. Διαβάζοντας το βιβλίο με την αφήγηση - ποταμό του Νάντη Χατζηγιάννη ένιωσα την ανάσα της ιστορίας. Το βιβλίο μίλησε μέσα μου. Συγκλονίστηκα. Δάκρυσα. Θύμωσα. Πλημμύρισα αισθήματα. Αγανάκτησα. Συναντώντας τον Νάντη Χατζηγιάννη έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου μοιράστηκα την δικαιολογημένη οργή του. Ο ίδιος δήλωσε με γραπτό υπόμνημα στον εισαγγελέα ότι επιθυμεί να γίνει η δίκη. "Για να ξεσκεπάσω τον θρασύτατο και αμετανόητο δολοφόνο που κυκλοφορεί επί σαράντα χρόνια ελεύθερος ανάμεσά μας", γράφει. Άκουσα προσεκτικά την αυτονόητη ανάγκη του για τη διεκδίκηση της αλήθειας. Της αλήθειας που συνοδεύει τις όψεις της σκληρής ιστορίας. Χωρίς εξωραισμούς και στρογγυλέματα. Με τον λυγμό της ζώσας συλλογικής μνήμης. Για να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους. Τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν. Με το αίμα που κουβαλάνε...

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Η κακοκαιρία κατέστρεψε το 10% των δασών της Κίνας

Το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας με σφοδρές χιονοπτώσεις και δριμύ ψύχος, προκάλεσε την καταστροφή του 10% των δασών της Κίνας, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Συνολικά, 173 εκατομμύρια στρέμματα δάσους υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από την κακοκαιρία, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της China Daily, που επικαλείται επίσημα στοιχεία.

Δέκα οκτώ επαρχίες της Κίνας επλήγησαν από το σφοδρότερο κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων 50 ετών. Στις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο, το 90% των δασικών εκτάσεων έχει καταστραφεί. Οι συνέπειες αναμένεται να είναι ακόμη σοβαρότερες σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, αφού τα δένδρα που καταστράφηκαν από το κρύο θα αυξήσουν κατά πολύ τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Photo

Επιχείρηση αναδάσωσης θα αρχίσει από τον Απρίλιο στις κατεστραμμένες περιοχές , ενώ 2,5 δισεκατομμύρια δένδρα είναι προγραμματισμένο να φυτευτούν αυτόν τον χρόνο στην Κίνα για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΠΤΗ ΜΑΡΤΥΡΑ (ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ)

Την Κυριακή 27/01/2008 γύρω στις 2:00 το μεσημέρι συνέβη ατύχημα στην
Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος του Ελληνικού.

Στο ατύχημα εμπλέκεται μια
μηχανή Kawasaki Ninja ZX-10R μαύρου χρώματος
και αυτοκινήτου τα στοιχεία του οποίου δεν έχουμε μάθει ακόμα.

Δυστυχώς το παλικάρι που οδηγούσε την μηχανή βρίσκεται με διάσειση στο νοσοκομείο και η κοπέλα συνεπιβάτης στην εντατική μετά από αφαίρεση σπλήνας και δεν μπορούν να δώσουν καμία πληροφορία. Παρακαλώ όποιος γνωρίζει κάτι να στείλει μήνυμα στην διεύθυνση frankxgr@hotmail.com

Συνεργασία 3 χωρών για τις Πρέσπες



Στο οικοσύστημα των Πρεσπών έχουν επιδράσει εμφανώς η ανομβρία και η απουσία του χιονιού καθώς και η άνοδος της θερμοκρασίας. Η στάθμη της Μεγάλης Πρέσπας έχει κατέβει κατά οκτώ μέτρα στη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας χωρίς ενδείξεις ανάκαμψης, ενώ η στάθμη της Μικρής Πρέσπας δεν βρίσκεται πάντοτε στα 854 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, παρά το θυρόφραγμα που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό στο ρέμα που ενώνει τις δύο λίμνες.

Ωστόσο, η προστασία του οικοσυστήματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τις τρεις γείτονες χώρες και κυρίως σε τοπικό επίπεδο για τους τρεις όμορους δήμους, το δήμο Πρεσπών-Ελλάδα, το δήμο Ρέσεν-ΠΓΔΜ και το δήμο Λικένας-Αλβανίας, οι οποίοι πριν από ένα μήνα περίπου υπέγραψαν Πρωτόκολλο Διαδημοτικής Συνεργασίας, όπου εντάσσεται και το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων των Πρεσπών.

Παράλληλα, η περιοχή βρίσκεται ήδη από το 2000 σε διαδικασία μετεξέλιξης από Εθνικό σε Διαβαλκανικό Πάρκο και το πλαίσιο λειτουργίας του είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ έχουν εξευρεθεί και πόροι από διεθνείς οργανισμούς.

Το ζήτημα της άρδευσης περίπου 300.000 στρεμμάτων στον κάμπο της Κορυτσάς, από την άλλη, φαίνεται πως μπορεί να λυθεί, καθώς η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη μελέτη για την κατασκευή φράγματος κόστους 100 εκατ. ευρώ και η αλβανική πλευρά δεν φαίνεται να διαφωνεί, με μόνη ένσταση την πηγή της χρηματοδότησης του έργου, αν και η Ε. Ε. αποτελεί την πιθανότερη λύση και εδώ.

Kathimerini News

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα - Όχι άλλο κάρβουνο



Τη δημιουργία συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα, ανακοίνωσαν χτες η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Eλλάς και επτά (7) Δήμοι και Κοινότητες στις οποίες προβλέπεται ή ακούγεται έντονα η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα. Οι Δήμοι και Κοινότητες που συμμετέχουν στη συμμαχία είναι οι εξής: Καβάλας, Αλμυρού Μαγνησίας, Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, Διστόμου Βοιωτίας, Κηρέως Ευβοίας, Αντίκυρας Βοιωτίας και Κυριακίου Βοιωτίας.

Το τελευταίο διάστημα η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυσμενή για το περιβάλλον εξέλιξη, που αφορά τη δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον εξαιρετικά ρυπογόνο λιθάνθρακα. Ήδη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί αιτήσεις αδειοδότησης λιθανθρακικών μονάδων στο Μαντούδι Ευβοίας, τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, και τον Αστακό, ενώ συνεχώς πληθαίνουν οι φήμες για κατασκευή πρόσθετων μονάδων και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως η Νέα Καρβάλη Καβάλας και ο Αλμυρός.

Ο λιθάνθρακας είναι ένα στερεό καύσιμο εξίσου κακής ποιότητας με τον λιγνίτη, που μάλιστα θα εισάγεται από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, η Ν. Αφρική και η Ουκρανία, και πρόκειται να προκαλέσει σημαντικότατες επιπτώσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ενδεικτικά, σε τοπικό επίπεδο, προβλέπεται η έκλυση σημαντικών ποσοτήτων αιωρούμενων σωματιδίων, οξειδίων αζώτου και θείου, θα δημιουργηθούν μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων και θα χρησιμοποιηθούν τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού για την ψύξη του εξοπλισμού, που κατόπιν θα επιστρέφει στην θάλασσα σε υψηλές θερμοκρασίες. "Ένα τέτοιο εργοστάσιο μολύνει το περιβάλλον, προκαλεί βλάβες στην υγεία των κατοίκων και ζημιώνει τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους. Δεν θα θυσιάσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας στα συμφέροντα του λιθάνθρακα. Ξέρουμε από αγώνες και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε ξανά για το μέλλον και τη ζωή των παιδιών μας", σχολιάζει ο κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης, Δήμαρχος Κηρέως στο Μαντούδι της Εύβοιας.

Επιπλέον, η καύση του λιθάνθρακα θα εκλύει υπερβολικά πολλές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του αερίου που ευθύνεται κυρίως για την κλιματική αλλαγή, και έτσι θα προκαλέσει πλήγμα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για τη μείωση των εκπομπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της Ελλάδας που εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), το 2020 προβλέπεται η συμμετοχή του λιθάνθρακα κατά 21% στο συνολικό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εκπέμπει σχεδόν 20% περισσότερο CO2 στον τομέα του ηλεκτρισμού, σε σχέση με τους στόχους μας.

Το κύριο μήνυμα της συμμαχίας είναι ότι η αειφόρος ανάπτυξη είναι ασύμβατη με την εμμονή σε ‘ρυπογόνα’ πρότυπα, μέρος των οποίων είναι και ο λιθάνθρακας.
Τους επόμενους μήνες θα ενταθούν οι δράσεις της συμμαχίας ώστε τελικά κάθε σκέψη για λιθάνθρακα να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΚΑΤΑ ΛΕΞΗ ΤΗΝ ΙΔΕΑ TOY ΦΙΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝ-BLOGGER



ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ BLOGS(!) ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΙΣ 11/2 ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ(*) ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΙΚΟ...


Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε το θέμα της κάκιστης κατάστασης που βρίσκεται η Νέα Εθνική Οδός Πατρών Κορίνθου, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος διέλευσης, που καλούνται να πληρώσουν μόνο οι Έλληνες οδηγοί!Αυτή την αποκάλυψη έκανε ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο οποίος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι τουρίστες που έρχονται από την Πάτρα με κατεύθυνση την Αθήνα, δεν πληρώνουν διόδια, καθώς υπάρχει Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία, δεν επιβάλλεται κόστος διέλευσης, όταν δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση!
«Καλούμε τον κόσμο να μην πληρώνει τα διόδια για να χρησιμοποιεί αυτό τον δρόμο. Οι ξένοι, δεν πληρώνουν βάσει νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο δρόμος αυτός δεν πληροί καμία προδιαγραφή για Εθνικό οδικό δίκτυο. Μόνο όσοι τρώνε κουτόχορτο, πληρώνουν για να σκοτωθούν», δήλωσε φανερά φορτισμένος ο κ. Κατσικόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι και όσοι περνούν χωρίς να πληρώσουν, δεν αντιμετωπίζουν καμία κύρωση: «Ακόμα και αν ο οποιοσδήποτε οδηγός περάσει χωρίς να πληρώσει, τον αφήνουν χωρίς να του κάνουν τίποτα. Και αυτό για να μην ανοίξει το θέμα, επειδή το γνωρίζουνε», είπε ο κ. Κατσικόπουλος.Τα έσοδα από τα Διόδια της Πατρών Κορίνθου, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις ειδικών, ανέρχονται καθημερινά σε 80.000 ευρώ, καθώς το κόμιστρο που καλούνται να πληρώσουν οι οδηγοί που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο δρόμο είναι από τα υψηλότερα στη χώρα, καθώς αγγίζει τα 2,5 ευρώ και παρά το μεγάλο αυτό ποσό, περίπου 100 χιλιόμετρα του δρόμου από την Πάτρα μέχρι την Κόρινθο, δεν έχει φωτισμό το βράδυ, ενώ περίπου τόσα είναι και τα χιλιόμετρα χωρίς διαχωριστική νησίδα, την στιγμή που η συνολική απόσταση των δυο πόλεων είναι μόλις 150 χιλιόμετρα.
15/1/08: http://www.patranews.gr/news.asp?ID=8047

(*) ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ...

ΟΔΗΓΙΑ 1999/62/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥτης 17ης Ιουνίου 1999περί επιβολής τελών στα βαρέα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούν ορισμένα έργα υποδομής
αν και αναφέρεται σε βαρέα φορτηγά...
δεν σας βάζω να τη διαβάσετε όλη, μόνο τα επίμαχα σημεια

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Γενικές διατάξεις
Άρθρο 2

Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας νοούνται ως:

α) "αυτοκινητόδρομος": κάθε οδός η οποία έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί ειδικά για την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, η οποία δεν εξυπηρετεί τις παρόδιες ιδιοκτησίες και η οποία:

i) εκτός από ορισμένα σημεία της ή εκτός από προσωρινές διευθετήσεις, διαθέτει, για τις δύο κατευθύνσεις της κυκλοφορίας, διακεκριμένα οδοστρώματα τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους είτε με διαχωριστική νησίδα που δεν προορίζεται για την κυκλοφορία, είτε, κατ' εξαίρεση, με άλλα μέσα,

ii) δεν διασταυρώνεται στο ίδιο επίπεδο με άλλη οδό, με σιδηροδρομική ή τροχιοδρομική γραμμή ή με λωρίδα για πεζούς,

iii) χαρακτηρίζεται συγκεκριμένα ως αυτοκινητόδρομος,
β) "διόδια": το καταβαλλόμενο καθορισμένο χρηματικό ποσό για την πραγματοποιούμενη από όχημα διαδρομή μεταξύ δύο σημείων της υποδομής που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 το ύψος του εν λόγω ποσού καθορίζεται με βάση τη διανυόμενη απόσταση και την κατηγορία του οχήματος,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

Διόδια και τέλη χρήσηs

Άρθρο 7
2. α) Διόδια και τέλη χρήσης επιβάλλονται μόνο στους χρήστες αυτοκινητοδρόμων ή άλλων οδών με περισσότερες από μια λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, όταν οι οδοί αυτές έχουν χαρακτηριστικά ανάλογα προς τα χαρακτηριστικά των αυτοκινητοδρόμων καθώς και στους χρήστες γεφυρών, σηράγγων και ορεινών διαβάσεων.Ωστόσο, σε κράτος μέλος στο οποίο δεν υπάρχει γενικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων ή οδών με δύο λωρίδες ανα κατεύθυνση που έχουν παρεμφερή χαρακτηριστικά, είναι δυνατόν να εισπράττονται διόδια ή τέλη χρήσης για τη χρησιμοποίηση της τεχνικώς ανωτάτης κατηγορίας οδών του εν λόγω κράτους μέλους.

Τα έντονα μαύρα μας λένε τι είναι αυτοκινητόδρομος, τα κόκκινα πως να το παρακάμψουμε για να πληρωνόμαστε διόδια...

Πάνω-κάτω τα ίδια γράφει και το Ποντίκι:
"«Καλούμε τον κόσμο να μην πληρώνει τα διόδια για να χρησιμοποιεί αυτό το δρόμο! Οι ξένοι δεν πληρώνουν, βάσει νομοθεσίας της Ε.Ε., καθώς ο δρόμος αυτός δεν πληροί καμία προδιαγραφή για εθνικό οδικό δίκτυο». Αυτή ήταν η εμπρηστική, αλλά και πολύ λογική, συνάμα, δήλωση του νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλου, μετά τη συμβολική κατάληψη που πραγματοποιήθηκε στα διόδια του Ρίου. Μερικές μέρες νωρίτερα, φορείς του νομού είχαν επισκεφθεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για να του εκθέσουν το πρόβλημα της τριτοκοσμικής «Νέας Εθνικής Κορίνθου……- Πατρών» (αλήθεια, ο χαρακτηρισμός «νέα» είναι διαχρονικός;).

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος δήλωσε ότι «ο υπουργός ήταν μη ενημερωμένος για την τραγική κατάσταση της εθνικής οδού Κορίνθου - Πάτρας - Πύργου». Ωστόσο, «ο κ. Σουφλιάς εξεμάνη όταν του είπα ότι έχει έλλειμμα πληροφόρησης για την κατάσταση του δρόμου».

Για να βοηθήσουμε τον υπουργό να κατανοήσει προς τι όλη αυτή η φασαρία, αναζητήσαμε την επίμαχη ευρωπαϊκή οδηγία βάσει της οποίας θεμελιώνεται η άρνηση πληρωμής διοδίων στον συγκεκριμένο δρόμο: πρόκειται για την 1999/62/EC, «περί επιβολής τελών στα βαρέα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούν ορισμένα έργα υποδομής», η οποία θέτει το νομικό πλαίσιο για τα τέλη χρήσης εθνικών δρόμων από εμπορικά οχήματα. Στους γενικούς όρους της οδηγίας προβλέπονται επίσης «οι συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται από τις χώρες - μέλη, εφόσον επιθυμούν να θεσπίσουν διόδια σε μία οδό».Ο ορισμός της έννοιας του δρόμου για τη διέλευση του οποίου παρέχεται στα κράτη η δυνατότητα να επιβάλουν την πληρωμή διοδίων είναι σαφής: «Διόδια και τέλη χρήσης επιβάλλονται μόνο στους χρήστες αυτοκινητοδρόμων ή άλλων οδών με περισσότερες από μία λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, όταν οι οδοί αυτές έχουν χαρακτηριστικά ανάλογα προς τα χαρακτηριστικά των αυτοκινητοδρόμων, καθώς και στους χρήστες γεφυρών, σηράγγων και ορεινών διαβάσεων». Ως αυτοκινητόδρομος ορίζεται «κάθε οδός που διαθέτει για τις δύο κατευθύνσεις της κυκλοφορίας διακεκριμένα οδοστρώματα τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους είτε με διαχωριστική νησίδα, που δεν προορίζεται για την κυκλοφορία, είτε, κατ’ εξαίρεση, με άλλα μέσα». Επίσης, «δεν διασταυρώνεται στο ίδιο επίπεδο με άλλη οδό, με σιδηροδρομική ή τροχιοδρομική γραμμή ή με λωρίδα για πεζούς» (αυτό που ονομάζουμε «κλειστός αυτοκινητόδρομος»).

Υπενθυμίζουμε ότι από τα 141 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Κόρινθο από την Πάτρα, τα περισσότερα διανύονται με μία λωρίδα κυκλοφορίας (και... μισή βοηθητική), χωρίς την ύπαρξη νησίδας και χωρίς φωτισμό το βράδυ!

Σύμφωνα με τον νομάρχη Αχαΐας, οι υπάλληλοι των διοδίων είναι ενήμεροι για το πρόβλημα και δεν φέρνουν καμία αντίρρηση στους υποψιασμένους οδηγούς που επικαλούνται την ευρωπαϊκή διάταξη για να μην πληρώσουν, σηκώνοντας αδιαμαρτύρητα τις μπάρες για να περάσουν. Πηγές από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζουν ότι τους αρμόδιους τους έχουν ζώσει τα φίδια εξαιτίας της ολοένα και μεγαλύτερης αμφισβήτησης που εκδηλώνεται ως προς τη νομιμότητα της είσπραξης του τέλους διοδίων. Βοηθήστε κι εσείς να πολλαπλασιαστεί η αμφισβήτηση, αρνηθείτε να πληρώσετε διόδια στην Κορίνθου - Πατρών και διαδώστε την ύπαρξη αυτού του δικαιώματος!

KANONEΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

* Τα φλας προδίδουν την επόμενη κίνηση σου. Ο γνήσιος Έλληνας οδηγός δεν τα χρησιμοποιεί ποτέ.
* Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρατάτε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα διότι στο κενό που αφήσατε μπορεί να «χωθεί» κάποιο άλλο όχημα φέρνοντας σας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.
* Όσο πιο γρήγορα διασχίσετε ένα κόκκινο φανάρι, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να συγκρουσθείτε με άλλο όχημα.
* Ποτέ μα ποτέ μην ακινητοποιήσετε το όχημα σας σε πινακίδα 'STOP'. Τα οχήματα που σας ακολουθούν δεν θα περιμένουν αυτή την αντίδραση σας, με αποτέλεσμα να καρφωθούν» πάνω σας.
* Ποτέ μην κλείσετε το δρόμο σε ένα σαραβαλάκι. Ο οδηγός του δεν έχει τίποτα να χάσει.
* Το φρενάρισμα πρέπει να γίνετε όσο πιο αργά μπορείτε για να σιγουρέψετε την καλή λειτουργία του ABS , το οποίο με τη σειρά του θα σας ανταμείψει με ένα χαλαρωτικό μασάζ του ποδιού σας. Για τους μη κάτοχους ABS είναι μια ευκαιρία να τεντώσουν τα πόδια τους.
* Ποτέ μην προσπερνάτε από αριστερά όταν μπορείτε να το κάνετε από δεξιά. Είναι μια ευκαιρία να γελάσετε καθώς ο οδηγός του οχήματος που μόλις προσπεράσατε τρομάζει.
* Τα όρια ταχύτητας είναι αυθαίρετοι αριθμοί που δίνονται μόνο ως πρόταση και δεν είναι προφανώς εκτελέσιμα στην Ελλάδα.
* Βρίσκεστε στην αριστερή λωρίδα με τρελό μποτιλιάρισμα και δεν υπάρχει χώρος να κινηθείτε ούτε εκατοστό. Ο οδηγός του οχήματος που βρίσκετε ακριβώς από πίσω σας, ο οποίος κορνάρει και αναβοσβήνει τα φώτα, είναι πεπεισμένος πως μπορεί να τα πάει καλύτερα από εσάς, αν ήταν στην θέση σας.
* Μάθετε να αλλάζετε λωρίδες με γρήγορους χειρισμούς. Χάρις στον υπουργό συγκοινωνιών, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη πίστα με τρύπες-κλειδιά οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία για να ελέγξουν τα αντανακλαστικά σας.
* Είναι παράδοση στην Ελλάδα να κορνάρεις μόλις ανάψει το πράσινο φανάρι ακόμα και αν είστε πρώτος σ' αυτό.
* Ποτέ μην κάνεις χώρο σε αντίθετα διερχόμενο όχημα όταν κινείσαι αντίθετα σε μονόδρομο. Ο οδηγός του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον παράλληλο μονόδρομο, άρα για να κινείτε στον ίδιο δρόμο με εσάς μάλλον το κάνει επίτηδες.
* Θυμηθείτε ότι ο σκοπός κάθε Έλληνα οδηγού είναι να φτάσει πρώτος και θα κάνει ότι χρειαστεί γι αυτό.
* Πάντα θα υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο εσείς θα βιάζεστε. Αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί των οχημάτων που θα συναντήσετε στον δρόμο σας δεν έχουν ιδέα γιατί πήραν τους δρόμους σήμερα.
* Το προστατευτικό κράνος φοριέται στον αγκώνα για ανεξακρίβωτους ακόμα λόγους. Σας συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε και εσείς τη μόδα.
* Οι προστατευτικές ζώνες είναι επικίνδυνες. Έρευνες στην Ελλάδα έδειξαν ότι χιλιάδες crash test κάνουν λάθος. Άμα είναι γραπτό σου, θα πας κι ας φοράς ζώνη...
* Ανεξαρτήτως άσματος, το στερεοφωνικό του οχήματος σας πρέπει να παίζει στο φουλ. Με αυτό τον τρόπο διασκεδάζετε τους πεζούς που περιμένουν υπομονετικά πότε θα τους δώσει κάποιος προτεραιότητα να διασχίσουν την διάβαση.
* Οι πεζοί είναι οι κυριότεροι εχθροί των οδηγών, διότι καταλαμβάνουν χώρο στα πεζοδρόμια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθμεύσουν αυτοκίνητα και διασχίζουν τους δρόμους αναγκάζοντας τα διερχόμενα οχήματα να ελαττώσουν ταχύτητα.

Να από που θα μας έρθει το μεγαλύτερο κύμα πρέζας και άλλων οπιούχων ναρκωτικών!

Καλλιέργεια παπαρούνας στην επαρχία Νανγκαχάρ

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και την Εγκληματικότητα (UNODC), προβλέπει ότι το 2008 για το Αφγανιστάν, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπίου στον κόσμο, θα είναι μία ακόμη χρονιά με μεγάλη συγκομιδή που θα εξασφαλίσει απρόσμενα κέρδη στους Ταλιμπάν για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμό τους κατά της αφγανικής κυβέρνησης και των συμμαχικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το UNODC, η συγκομιδή οπίου τη φετινή χρονιά θα είναι παρόμοια ή και μεγαλύτερη με την περυσινή που θεωρήθηκε ως συγκομιδή-ρεκόρ. Το 2007, οι εκτάσεις για την καλλιέργεια ναρκωτικών ήταν μεγαλύτερες από αυτές στην Κολομβία, το Περού και τη Βολιβία μαζί.

Έξι και πλέον χρόνια μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν από τις αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις, η αποτυχία να τεθεί η παραγωγή του οπίου υπό έλεγχο σημαίνει ότι το Αφγανιστάν έχει πέσει σε ένα φαύλο κύκλο όπου τα χρήματα από τα ναρκωτικά ενισχύουν τους αντάρτες Ταλιμπάν και την επίσημη διαφθορά εξασθενίζοντας τον έλεγχο της κυβέρνησης σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Η καλλιέργεια της παπαρούνας γίνεται κυρίως στο νότο του Αφγανιστάν όπου οι Ταλιμπάν είναι ισχυρότεροι. Για το 2008 η ανησυχία εστιάζεται κυρίως στην επαρχία Νιμρόζ, όπου η καλλιέργεια οπίου αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα. Στην επαρχία Χελμάντ, όπου παράγεται η μισή ποσότητα οπίου στη χώρα, η παραγωγή θα μείνει στάσιμη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Στην Κανταχάρ και άλλες νότιες επαρχίες, αναμένεται επίσης αύξηση της παραγωγής. Εντούτοις, στα ανατολικά της χώρας, ο βαρύς χειμώνας και οι χιονοπτώσεις έχουν επιφέρει πλήγμα στην καλλιέργεια της παπαρούνας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ αξίζει η γενναία αυτή γυναίκα !

Ενώ όλοι ασχολούνται με ροζ βίντεο και επικήδειους....

ΕΔΩ ή ΔΕΞΙΑ ΠΑΝΩ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ

Η κα Μαρία Μαργαρίτη, εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το δικαστικό σώμα,όταν έβγαλε φόρα παρτίδα κονδύλια που προορίζονταν ως οικονομική ενίσχυση σε σεισμοπαθείς, τα οποία κατασπαράχθηκαν από κρατικούς και παρακρατικούς φορείς.


Παράλληλα, ξεμπρόστιασε ολόκληρο το δικαστικό σώμα, αποκαλύπτοντας τον ΟΙΚΟ ΑΝΟΧΗΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ:

Εκατοντάδες ανήλικοι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά (και πολλές φορές έναντι αμοιβής που απολαμβάνουν δικαστικοί και άλλοι "μεσάζοντες") σε μυστικό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο εντός των δικαστηρίων!

Η κα Μαρία Μαργαρίτη, προέβη σε απεργία πείνας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας την πλήρη αποκατάστασή της και την ανάδειξη των παραπάνω θεμάτων.

Όμως, η προσωπική ασφάλεια του κου Καραμανλή φρόντισε να την απομακρύνει βίαια, όπως θα δείτε και στο παραπάνω βίντεο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα μέχρι αυτή την στιγμή ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΕΣΟ, παρά μόνο από το BBC, ενώ στο YouTube η μαζική διανομή του βίντεο δεν επιτρέπεται (αναγράφεται η ένδειξη "Embedding disabled by request")