Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008

Δώστε βάση πως πλασάρεται σήμερα, το αυριανό φακέλλωμα...!

Δείγμα DNA από το στόμα αποστέλλεται στην εταιρεία με το ταχυδρομείο
Τα Νέα


Μια εταιρεία που χρηματοδοτείται από τη Google προσφέρει και στο ευρωπαϊκό κοινό ένα τεστ DNA που δίνει πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου για κληρονομικά χαρακτηριστικά και το γενεαλογικό δέντρο του χρήστη.

image: [ Dr Seed wants to clone human DNA ]

Η «Υπηρεσία Προσωπικού Γονιδιώματος» αποδείχθηκε δημοφιλής στις ΗΠΑ, όπου διατίθεται από τον Νοέμβριο με τιμή 999 δολάρια, δήλωσαν στο Reuters οι δύο ιδρυτές της εταιρείας 23andMe, η οποία έχει δεχθεί επένδυση 3,9 εκατ. δολαρίων από τη Google και έχει την έδρα της στην ίδια περιοχή της Σίλικον Βάλεϊ.

Οι συνδρομητές στέλνουν με το ταχυδρομείο δείγμα σάλιου σε μια μπατονέτα. Τέσσερις με έξι εβδομάδες αργότερα, βλέπουν τα αποτελέσματα σε ασφαλή ιστοσελίδα, η οποία τους ενημερώνει για κληρονομικά και γενεαλογικά χαρακτηριστικά, καθώς και για γενετικές ιδιαιτερότητες που θα μπορούσαν να σχετίζονται με ασθένειες. Η ανάλυση αφορά 500.000 θέσεις του γονιδιώματος.

illustration by Rob Cady

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν προσφέρει ιατρικές ερμηνείες για την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, αν και οι χρήστες θα μπορούσαν να ζητήσουν τη συνδρομή γενετικών συμβούλων για ορισμένα βασικά συμπεράσματα.

Όπως επισημαίνει το Reuters, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι τα προσωπικά γενετικά τεστ στη σημερινή τους μορφή έχουν περιορισμένη ιατρική αξία και μπορούν να αγχώσουν χωρίς λόγο τους εξεταζόμενους. Πριν από δύο μήνες, η Κριστίν Πατς της βρετανικής Επιτροπής Ανθρώπινης Γενετικής δήλωσε ότι τα περισσότερα είναι «πεταμένα λεφτά».

H 23andMe, που παίρνει το όνομά της από τα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων του ανθρώπου, ετοιμάζεται να επιδείξει το τεστ στο Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ που ξεκινά την Τετάρτη στο Νταβός.

Αντίστοιχη υπηρεσία γενετικών προφίλ προσφέρει στις ΗΠΑ και η εταιρεία DeCODE.


DNA picture

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: